miałam takie zawirowania, ale zaczyna się to pogłębiać. Chyba kończy sprzęt swój żywot, przerobił dziesiątki tysięcy zdjęć... To już nie może czekać, czas oddać go... Zuzi ;) Składniki: 1/2 litra jeżyn 1/2 szkl, czarnej porzeczki 1/2 szkl. jagód (mogą być borówki) 400 g kefiru naturalnego (najlepiej 0%) 2 płaskie łyżki cukru* Sposób przygotowania: Owoce dokładnie płuczemy i pozbawiamy zanieczyszczeń, przekładamy
Kolorowy Przepisownikcukru3 kopiaste łyżki dżemu ŁOWICZ z aroniiSkładniki zblenderować, odstawić na kilka minut.Nadzienie przelewamy na jaglany spód i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Na upieczonej tarcie układamy mrożone jeżyny.Śniadaniowa tarta na instagramie
Czarnawisienkalata... babeczki z owocami leśnymi...Składniki: Ciasto:2 szklanki mąki,0,5 szklanki cukru,4 żółtka,150 g margaryny, Krem:200 ml kremówki,150 g malin,100 g jeżyn. Przygotowanie: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie
Aga w kuchnijadalna część mojego ogrodu . Smaczne jeżyny. Mamy je dopiero drugi rok , a już wspaniale zaowocowały. Jeszcze ptaki nie wiedzą o nich, dlatego możemy delektować się nimi sami :)Trochę inaczej jest z owocami borówki . Ptaki znają ich słodki smak i często je podjadają . Ale starczy dla wszystkich
Proste Potrawyjeszcze raz się z Wami podzielę, bo to one wiodły prym w tamtym czasie na blogu! Możecie spróbujecie lub już robiliście? PRZEPIS ZNAJDZIESZ TU: PRZEPIS NA TARTE CZEKOLADOWĄ Z JEŻYNAMI
SMYKWKUCHNIpamiętam kiedy jadłam jeżyny, jakoś nigdy specjalnie nie rzucały mi się w oczy na targu czy w sklepie. W zeszłym tygodniu się rzuciły, więc kupiłam:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyodstawić na 30 minut do lodówki.NADZIENIE:500ml śmietany 18 %4 jajka4 łyżki bardzo mocnego naparu z herbaty Forest Fruitt Teekanne1/2 szkl. cukru cukier waniliowy50 g wiórek kokosowych200g jeżyn Wszystkie składniki utrzeć za pomocą miksera - do połączenia.Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek.Wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę do tarty wyłożyć ciastem. Docisnąć
kolorowotorcikowociasta zostawić. Z reszty uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą.Włożyć do lodówki na 30 min.MASA SEROWA:400 g sera białego1 szkl. cukru2 jajka50 g rozpuszczonego masła jeżyny Wszystko miksujemy blenderem lub robotem, aż powstanie jednolita masa.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, podsypując mąką.Tortownicę średnicy 26/28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto przełożyć do tortownicy ( przy pomocy wałka
kolorowotorcikowoJuż niebawem zapraszam na blog po nowy przepis. Tym razem będzie to coś z udziałem jeżyn, których w tym roku mamy prawdziwy urodzaj na naszej działce. Mam nadzieje, ze będzie pysznie
Przysmaki KarolkiSernik bardzo,bardzo malinowy.Delikatnie mazisty,aksamitnie gladki,idealny.Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego z Piatnicy.Pyszny!Do tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Muffinki w ostatnich latach zrobily w polskiej kuchni oszalamiajaca kariere.Nic dziwnego,ich receptury sa wyjatkowe nieskomplikowane,sprowadzaja sie wlasciwie do wymieszania skladnikow i to bez uzycia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiejszy post pewnie was zaskoczy, ale czyż nie tego powinno się oczekiwać od bloga? Może warto raz zrobić przerwę pomiędzy kolejnymi przepisami na ciasto, zapiekankę czy
Bernika - moj kulinarny pamietnikTakiej drugiej drożdżówki to ze świecą szukać. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Dopóki są leśne owoce korzystajmy z nich i róbmy takie pyszne
Bernika - moj kulinarny pamietnikBiszkopt genueński to przepis, który mnie zadziwił kiedy czytałam go pierwszy raz. Całe życie myślałam, że jak biszkopt to absolutnie żadnego masła a tutaj właśnie je
Smaczna Pyzarazem postanowiłam sama siebie obdarować tym słodkim wypiekiem. Miałam ochotę na delikatny i lekki tort z owocami. I tak oto powstał nietuzinkowy, subtelny i ekstremalnie jeżynowy tort. Pachnące jeżyny, zbierane własnoręcznie jesienią świetnie sprawdziły się w połączeniu z delikatnym kremem na bazie śmietany i mascarpone. Dodatkowa, lekko kwaskowa warstwa musu jeżynowego nadała niezwykłej świeżości. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas(...)gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem jeżynowy 400 g jeżyn 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 400 g sera mascarpone 400 ml śmietanki kremowej 36% 3-4 łyżki cukru pudru Mus truskawkowy 300 g jeżyn
Wędrówki po kuchniSezon na dzikie jeżyny w pełni, więc warto wykorzystać je do przygotowania przetworów, deserów i wypieków, ponieważ są zasobne w wiele składników odżywczych i witamin. Ja proponuję Wam pyszne i szybkie w przygotowaniu muffinki z jeżynami! Przygotowanie : 15 minut Pieczenie ok. 15 minut Składniki na około 9 muffinek : • 150 g jeżyn • 125 g miękkiego masła • 125 g mąki pszennej(...)sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz je delikatnie z przygotowaną masą. Wlewaj masę do wyłożonych papierowymi papilotkami (lub natłuszczonych) foremek do muffinek, wypełniając je do połowy, włóż kilka jeżyn, i przykryj resztą masy, na wierzch wetknij dodatkowo kilka jeżyn. Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180° C. *Jeśli dysponujesz czasem, proponuję wzbogacić dodatkowo muffinki o domową konfiturę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaroku rozpoczął się jeżynowy wyścig z czasem- nasza 'leśna' jeżyna dzielnie walczy z coraz krótszymi dniami i zimniejszymi porankami. Trochę jak my, przez cały dzień ścigając się ze wskazówkami zegara. Niestety ani determinacja naszej jeżyny, ani nasze niechętne szuranie stopami rano, nie przegonią coraz bardziej zadomowionej jesieni. Ona jak co roku nic sobie nie robi z marzeń o wiecznym lecie(...)jednej ręce i talerzykiem pysznego ciasta w drugiej. I prowadzi mgliste rozmowy o życiu. A skoro i tak od tego nie uciekniemy, to może przynajmniej zaprośmy do towarzystwa jeżyny. I tak wszyscy razem celebrujmy zmierzch. Ta tarta to było przeznaczenie. Po pierwsze jeżyny- garstka naszych i pudełeczko sklepowych, tak pięknie wyglądających na półce, że musiałam je kupić. Nie miałam
les mirabellesSprawdzają się w słodkich deserach rewelacyjnie, pomimo tego, że są słone. Sól jest praktycznie niewyczuwalna, a krakersy są znacznie lżejsze od zwykłych herbatników. Przełożone masą kokosową i z leśnych jeżyn tworzą przepyszny kawałek ciasta :) 1 1/2 opakowania krakersów świeże jeżyny KREM JEŻYNOWY: 500 g jeżyn 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 1 szklanka śmietanki kremówki(...)wiórek kokosowych Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, uważając żeby ich nie przypalić. Odłożyć z tego 2 łyżki na wierzch. Krem jeżynowy . Żelatynę zalać zimną woda i odstawić. Jeżyny wsypać do garnka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia. Dodatkowo zmiksowałam je blenderem i przetarłam przez sitko. Żelatynę rozpuścić
https:KKuchniaMniam