gospodarzom dalszych sukcesów, mnustwa fantastycznych kulinarnych inspiracji, nie kończących się kreatywnych pomysłów, oraz ciągle nowych, rządnych wiedzy uczniów. 100 LAT!!!!!! Zapraszam do odwiedzenia stron: www.akademiakulinarnawhirlpool.pl/ www.marcoghia.pl/ Składniki: 750g jeżyn 1/2 szklanki mąki 4 jajka 300g cukru 330g jogurtu naturalnego 330g śmietany kremówki 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1/4 cytryny 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka soku z cytryny(...)wymieszać. Na dwóch blaszkach przykrytych papierem do pieczenia wyrysować 2 kręgi o średnicy 23 cm. Zasmarować je przygotowanym ciastem i piec 12 minut w temperaturze 175 stopni. Przetrzeć 100g jeżyn i wymieszać z 1,5 łyżki cukru. Zagotować 50 ml wody z 1,5 łyżki cukru i połączyć z przetartymi jeżynami. Przygotowanym syropem wysmarować biszkopty. Na jednym biszkopcie zapiąć obręcz
kuchnia doskiJuż ostatni wpis z jeżynami. Naleśniki niedawno były, ale moje dziecko je uwielbia i się uparł, no więc zrobiłam. Lubię je robić, bo szybkie i z farszem można pokombinować. Tym razem serek naturalny, do tego miód i jeżyny. Smakowite były, jeżyn już tyle, wpis ostatni z tymi owocami ;)) Naleśniki robię bez dodatku cukru, bo farsz i tak jest słodki, więc(...)dnia :) Składniki: 2 szklanki mąki około 1,5 szklanki mleka woda (daje na oko) 1 jajko ok. 30 g roztopionego masła Farsz: serek naturalny 2-3 łyżki miodu jeżyny Składniki na naleśniki daje do miski i miksuję. Smażę naleśniki. Serek przekładam do miseczki, w drugiej rozgniatam trochę jeżyny, dodaję do serka, mieszam i dodaję miód. jeszcze raz mieszam. Jeśli
kruche babeczkiTarta z musem jeżynowym 2016-04-10 14:02:58 Ilość porcji: 12 Słodkie, skąpane w jesiennym słońcu jeżyny, których w Irlandii jest pod dostatkiem. W moim mieście rosną niemalże na każdej ulicy i można je zbierać do późnej jesieni. Ostatnio połączyłam je z delikatnym ciastem drożdżowym. Zainspirowana musem malinowym Marthy Steward zrobiłam tartę. Malina zastąpiłam jeżynami. Powstał z nich(...)Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania 30 min Spód 250 g ciastek degistive 50 g masła Mus jeżynowy 450 ml śmietanki kremówki 400 g jeżyn 5 łyżek cukru 2 i 1/4 łyżeczki żelatyny Spód Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty
Wędrówki po kuchniMoje pierwsze ciasto po świętach to rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami. Rzadko robię rolady. Właściwie nie wiem czemu, bo bardzo lubię tego typu ciasta. Proste, tanie i szybkie ciasto. Tylko 12 minut w piekarniku… Zwijanie rolady też nie wymaga jakiś pozaziemskich umiejętności. Zwijam roladę lekko przestudzoną, aby nabrała kształtu za nim ją posmaruję nadzieniem. Rolada dyniowa to rolada(...)dyniowym puree. Rolada jest bardzo wilgotna przez co również łatwo się ją zwija. Oczywiście smak rolady zależy w dużej mierze od rodzaju nadzienia. Jeżyny i dynia świetnie ze sobą harmonizują. Rolada dyniowa Składniki: do pieczenia, blaszka wielkości arkusza papieru do pieczenia 3 jajka 180 g cukru 1 łyżeczka zgniecionego kardamonu 100 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
codojedzeniapokochałam ryby. Codzienne wizyty w miejscowej kawiarni utwierdziły mnie w przekonaniu, że najlepsze na świecie są sorbety! Minęło kilka dni od powrotu, a dzisiaj, gdy tylko otrzymałam sporo jeżyn, nabrałam ochoty na sorbet, tym razem samodzielnie przygotowany, w domu. Owoce, zwłaszcza owoce leśne świetnie smakują mi w połączeniu z winem, najlepiej białym, półsłodkim. Niedawno przygotowałam pyszne owoce zapiekane(...)lato: 11 przepisów z owocami leśnymi Desery na lato Sorbet jeżynowy z białym winem Składniki: Celowo nie podałam proporcji, dostosujcie indywidualnie stopień słodkości deseru, jeśli kupicie/nazbieracie kwaśne jeżyny, należy zwiększyć ilość cukru. mrożone jeżyny, możecie użyć świeżych, ale czas mrożenia znacznie wydłuży się cukier białe wino, półsłodkie Przygotowanie: Mrożone jeżyny przekładamy do wysokiego kielicha blendera, wlewamy wino i miksujemy
Moja smaczna kuchniapodstawowego składnika- to jest tych całych biszkoptów ! Zaglądam na bloga do Maniusi i w oko wpada mi Jej sernik na zimno! , prosty jak drut. Nie mam borówek, ale mam jeżyny, które zebraliśmy w Beskidzie Niskim na szczycie Zamczyska. Tak to będzie zimne ciacho pełne wspomnień. Zniknie zapewne w pół dnia. Połowa ,jak zwykle pójdzie na testowanie ,czy aby wszystko należycie(...)większy kawałek należy się, prawda? Wracając do przepisu. -Składniki: spód - 200 g petitków maślanych - 100 g roztopionego masła ciasto - 500 g serka mascarpone - 300 g jogurtu naturalnego - 200 g jeżyn - 5 łyżek cukru brązowego lub cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny+ 2 łyżki zimnej wody wierzch - 200 g jeżyn - 150 g soku z czarnej porzeczki - 150 g gorącej wody 1 galaretka
Z Kuchni Do Kuchniforemki.Odrecznie uformowany brzeg ciasta swietnie wyglada,a jeszcze lepiej smakuje.Srodek wypelniony mieciutkimi aromatycznymi owocami i chrupiacy brzeg skusi kazdego lakomczucha.Kruche ciasto jest idealne,nawet przy tak wilgotnych owocach jak jezyny nie nasiaka wilgocia.Jedyny warunek,musisz poczekac,az ciasto ostygnie i dopiero wtedy je kroic.Pracy przy nim niewiele,a efekt koncowy pyszny. Bardzo polecam.Skladniki:250 g maki - uzylam orkiszowej 63060 g cukru(...)pieczenia na placek o grubosci 0,5 cm na ksztalt okregu o srednicy okolo 35 cm.Brzegi nie moga byc rozwalkowane za cienko,bo przy zakladaniu popekajana ciasto wysypac jezyny,brzegi ciasta zalozyc na owoce.Jezyny posypac cukrem,a brzeg ciasta posmarowac mlekiem i rowniez posypac cukrem.Pod jezyny mozna rozlozyc warstwe z pokrojonych w polplasterki brzoskwin.Na zdjeciu oba warianty.ciasto piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na przepyszny tort czekoladowy ze smakowitym musem z jeżyn i kremem waniliowym. Dodatek jeżyn wspaniale przełamuje słodki smak tortu. Jak zwykle przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne a efekty wyśmienite ;-) Biszkopt kakaowy, po wystudzeniu kroimy na 3 równe części.przepis znajdziecie na moim blogu:http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/09/biszkopt-kakaowy-przepis.htmlMus jeżynowy:2 galaretki owoce leśne lub wiśnioweopakowanie jeżynJeżyny za pomocą blendera miksujemy(...)gładką masę, dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Po wystudzeniu, dodajemy do zmiksowanych jeżyn, mieszamy, jak masa będzie już gęstnieć wylewamy na biszkoptKrem waniliowy1,5 szklanki mlekabudyń tzw. duży 2 łyżki masła3 łyżki cukru waniliowegoZ wyżej wymienionych składników przygotowujemy budyń.Po całkowitym wystudzeniu budyń ucieramy z 1 i 1/4 kostki masła. Masło musi mieć temperaturę pokojową, masę budyniową
SMYKWKUCHNImrugnięcia okiem. Uff... Skandalu nie będzie. A Wy? Byliście kiedyś na ślubie, którego udzielała kobieta ...? Tymczasem mam dla Was banalnie proste ciasto z wczesnojesiennymi owocami: śliwkami i jeżynami. Pierwsze od sąsiada zza płotu, drugich nazbierała Młoda z Tomaszem. Nic nie może się zmarnować, wrzuciłam więc wszystko do prostego ciasta jogurtowego podkręconego kardamonem. Wyszło, muszę przyznać, wyjątkowo pysznie. Soczyste owoce(...)chrupiąca, cukrowo-migdałowa skorupka i delikatna nuta kardamonu w tle - naprawdę smakowita kompozycja. Spróbujcie, póki jeszcze można w lesie nazbierać jeżyn! A jeśli macie ochotę na jakiś inny deser ze śliwkami, koniecznie sprawdźcie, co upichciła Mirabelka ! Ciasto jogurtowe ze śliwkami i jeżynami Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 295 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki oleju kokosowego SERNIK KOKOSOWY: 500 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 3 jajka 1 budyń kokosowy 2 łyżki oleju kokosowego 50 g wiórków kokosowych GALARETKA JEŻYNOWA: 350 g jeżyn 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki żelatyny Biszkopty rozkruszyć w rozdrabniaczu na proszek i wymieszać z kakao oraz olejem kokosowym. Wyłożyć(...)celu wsuwając pod sernikiem dodatkową blachę z wodą. Sernik wystudzić i wstawić do lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą tak, aby była przykryta (ok 2 łyżek) i odstawić, aż napęcznieje. Jeżyny wsypać do garnuszka, podlewając resztą wody, sokiem z cytryny i dodając cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Jeżeli chcemy, aby owoce się nie rozpadły nie należy często mieszać
https:KKuchniaMniamowoce, ale jeśli ich nie mamy to mrożone też świetnie się nadadzą. U nas koktajl jest najczęściej na drugie śniadanie. 0,5 litra domowego mleka kokosowego truskawki - dowolna ilość jeżyny - dowolna ilość miód (opcjonalnie, do posłodzenia) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe mleko kokosowe wlać do wysokiego naczynia. Dodać truskawki i jeżyny (ja użyłam mrożonych jeżyn). Wszystko dokładnie zblendować. W razie potrzeby(...)owoce są słodkie same w sobie). Gotowy koktajl przelać do szklanek, udekorować owocami. Pić zaraz po przygotowaniu. * Do przygotowania koktajlu użyłam blendera kielichowego , który świetnie blenduje nawet zamrożone jeżyny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieuniwersalność! Pisałam Wam niedawno, że przytargałam do domu całe mnóstwo owoców. Zużyłam je bardzo szybko; głównie po prostu podjadając po jednej czy dwie jagódki prosto z lodówki. Z części jeżyn przygotowałam jednak znakomity pudding z dodatkiem chia, suszonych jagód acai i jogurtu. Muszę przyznać, że pomysł z jogurtem jest wręcz genialny! Jeśli zamiast łyżką, wymieszacie wszystko porządnie trzepaczką, całość lekko(...)kolejnych kilka godzin; nawet, jeśli są bardzo intensywne. Jeżynowo-jogurtowy pudding chia Składniki: (na 2-3 porcje) 300 g jogurtu naturalnego 200 ml mleka 3 łyżki chia 100 g jeżyn 1 łyżka suszonych jagód acai 3 łyżki miodu dodatkowo: jeżyny maliny Jeżyny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Wymieszać jogurt, mleko, chia, jeżynowe puree, acai i miód. Mieszać trzepaczką przez kilka
Pożeraczka, czyli raz adobrzepełną zamrażarkę i muszę najpierw je zużyć. Oczywiście wiecie, jak to się skończyło: w piątek wróciłam do domu z kilogramem truskawek, kolejnym rabarbaru i sześcioma pudełeczkami z malinami i jeżynami. Mmm... Pyszności! Zaczęłam od wyjadania ich tak, po prostu, ale stwierdziłam, że żal byłoby nie zrobić z nich czegoś bardziej specjalnego. Na weekendowe śniadanie przygotowałam więc gofry z przepisu Beaty(...)zmieniłam proporcje), a do nich obłędnie pyszną owocową sałatkę. W zasadzie jest to chyba bardziej surówka, bo nic się nie gotuje, ale... Owocowa surówka jakoś głupio brzmi. Truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody zamacerowałam w mieszaninie miodu, soku z cytryny i ekstraktu z wanilii, a smak podkręciłam odrobiną mięty z ogródka. Do tego lody truskawkowe i, uwierzcie, wyszło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnie owocowe podrygi, kolejne wypieki będę już pewnie przygotowywać z mrożonych jeżyn, malin, porzeczek, jagód... A dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy(...)puszysta. Dodać masło, twaróg, ziarenka i mąkę, zmiksować dokładnie. Wylać na przygotowany spód. Piec w temp. 180 st. C przez 30 min. Schłodzić w lodówce. Frużelina 400 g świeżych jeżyn 100 g cukru 1/3 szklanki zimnej wody łyżka mąki ziemniaczanej * Jeżyny wsypać do garnuszka, zasypać cukrem i przykryć garnek pokrywką. Gotować na małym ogniu ok. 10 min, aż jeżyny puszczą
Słodkie inspiracjeofertę dla wegan i wegetarian. Polecam Wam i firmę i produkt. A poniżej moja inspiracja na pudding chia. :) Składniki: 1/4 szklanki nasion chia 400 ml mleka kokosowego syrop z jeżyn owoce: jeżyny, maliny, borówki Wykonanie: Wsyp do pojemnika nasiona chia, zalej je następnie mlekiem kokosowym. Wymieszaj dokładnie, odstaw na parę godzin (najlepiej na noc) do lodówki. W tym czasie możesz(...)jeszcze 2-3 razy przemieszać nasiona z mlekiem, najlepiej widelcem. Zmiksuj blenderem jeżyny na gładką masę. Odparuj na patelni syrop (aby był gęsty). W pucharkach lub słoiczkach układaj kolejno: pudding chia, zmiksowane jeżyny, pudding chia, polej całość syropem. Na wierzchu ułóż owoce. Deser nie wymaga dodania cukru - świetnie zastępuje go w moim przepisie zagęszczony syrop. Smacznego
Garniec Magalie