coś pysznego, a nie chce się Wam siedzieć długo w kuchni ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 3-4 łyżki pasty tahini pół łyżki płynnego miodu 2 gaście jeżyn 1 garść liofilizowanego ananasa świeża mięta i jadalne kwiaty do ozdoby Wykonanie: Ugotowaną quinoę mieszamy z miodem i tahini, wykładamy ją na małe miseczki, dodajemy jeżyny i kawałki liofilizowanego ananasa
Quinoa Raz!serowy, z mascarpone – jeżynowy 🍇, galaretką ozdobiony, owocami orzeźwiony. To letnia ☼ 😎 kompozycja smakowa, delikatna, wyjątkowa 😊. Składniki na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm: 250 g serka mascarpone, 150 g jeżyn leśnych, 50 g cukru pudru, 150 g jogurtu naturalnego, 80 g ciastek zbożowych z owocami, 6 listków żelatyny na 500 ml płynu (lub w proszku), galaretka winogronowa lub cytrynowa, oraz(...)wykładamy je na dno tortownicy. Płatki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie (wg inf. na opakowaniu). Odsączone listki, rozpuszczamy podgrzewając w rondelku, następnie mieszamy z 5 łyżkami zimnej wody. Jeżyny rozdrabniamy za pomocą robota z dodatkiem cukru i żelatyny. Dodajemy serek mascarpone, jogurt naturalny i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę serową przekładamy do tortownicy wyłożonej ciastkami. Schładzamy do zastygnięcia
Moniki SmakołykiPomyślałam, że to świetna deserowa propozycja na niedzielnego grilla ze znajomymi. Trochę na szybko, z ostatnimi jeżynami zebranymi w zeszłym roku u przyjaciółki na działce, i z przygodami, nie dziwcie się więc lekkiemu zakalcowi na zdjęciach... Przepis wypatrzyłam w magazynie KUCHNIA nr.07/2017. Bułki okazały się łatwe w przygotowaniu, delikatne, niezbyt słodkie, bardzo smaczne! Pamiętajcie jednak(...)rosły... :P Zawijaki wygnanowskie 30 g świeżych drożdży 150 ml mleka 80 g cukru 500 g mąki pszennej łyżeczka soli 3 jajka 300 g umytych owoców (wiśni, jagód, jeżyn, mogą być również mrożone ale wówczas wydłuża się czas pieczenia) Z drożdży, 60 ml ciepłego mleka, łyżki cukru i 2 łyżek mąki przygotowujemy rozczyn. Przykrywamy go i odstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowana mogę wędrować uliczkami w stronę lokalnego bazaru, na którym robię codzienne zakupy. Zazwyczaj, oprócz warzyw, przynoszę do domu owoce, które uwielbiamy. Świeże maliny, słodkie od słońca, czarne jeżyny czy jagody o tej porze roku smakują po prostu wspaniale. Aż proszą się, by je zjadać całymi garściami. Tym razem wykorzystałam je w banalnym letnim deserze, który doskonale sprawdza się(...)gorące, letnie dni. Spróbujcie. Składniki: • 2 galaretki o smaku owoców letnich • 2 cukry waniliowe • 250 g mieszanych owoców: malin, jeżyn i jagód • 150 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% • kakao • 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzątku wraz z jednym cukrem waniliowym. 2. Owoce mogą być świeże lub mrożone. Jeśli stosujemy świeże, wkładamy
W mojej kuchniWarto urozmaicać w ten sposób tradycyjne przepisy, w ten sposób nasza dieta jest urozmaicona i kolorowa. Można wykorzystać dowolne, soczyste owoce, jak czarne porzeczki, maliny, truskawki, jeżyny i wiele innych. To bardzo ekonomiczny przepis! Już wcześniej robiłam kokosowy budyń z kaszy manny , polecam. Jak uzyskać tak pięknie wyglądające na zdjęciach porzeczki? Nic trudnego! Porzeczki myjemy, osuszamy(...)zawsze. Rozkładamy na talerzyku i zamrażamy. Tuż przed podaniem wyciągamy i dekorujemy deser. Pięknie wyglądają także mrożone maliny, jeżyny, borówki amerykańskie, jagody i truskawki. Porzeczkowy budyń z kaszy manny z kokosem / 2 porcje Składniki: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny 1/3 szklanki czerwonych porzeczek plus kilka gałązek porzeczek zamrożonych do dekoracji cukier lub jego zmiennik 2 łyżeczki wiórków kokosowych
Moja smaczna kuchniamiękkiego w formie stałej) Budyń jaglany -100g kaszy jaglanej -1 szkl. wody -1 szkl. napoju ryżowego i kokosowego (ew. mleka) -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol Dodatkowo -maliny i jeżyny TARTA Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać olej kokosowy i zagnieść ciasto (jeśli jest bardzo luźne dodać jeszcze nieco mąki a jeśli jest zbyt suche dołożyć łyżkę oleju). Ciasto okryte folią(...)minut (lub więcej). Po tym czasie wylepić nim sylikonową formę (jeśli jest metalowa, dno wyłożyć papierem do pieczenia). Tarte piec w 180’C ok 15 minut, poukładać jeżyny lub maliny i znów piec ok 20 minut. Pozostawić do wystudzenia. BUDYŃ JAGLANY Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w dwóch szklankach płynu, przykryć
Candy Pandaslipy (13,3%), ziela skrzypu (10%)]; sok jabłkowy (20%), naturalny kompleks żywych kultur bakterii probiotycznych (2x107jtk/ml). Owoce leśne – Ekstrakt z roślin ziołowych i owoców (33,3%) w tym: [ liści jeżyny (16,6%), liści czarnej porzeczki (16,6%), liści poziomki (16,6%), ziela skrzypu (16,6%), owoców czarnej porzeczki (16,6%) i jeżyny (16,6%)]; sok jabłkowy (20%), naturalny kompleks żywych
Candy Pandasdell’estate. Buon appetito! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 4 okrągłe plastry arbuza 4 kiwi 200 ml jogurtu naturalnego lub owocowego 200 g czerwonych porzeczek 200 g borówek 200 g jeżyn listki świeżej bazylii lub mięty do dekoracji **** INGREDIENTI (per 4 porzioni) 4 fette di anguria circolare 4 kiwi 200 ml di yogurt bianco o alla frutta 200 g di ribes(...)menta per decorazione PRZYGOTOWANIE Każ dy plaster arbuza przekrawamy na 8 kawałków , pokrywamy jogurtem. Kawałki arbuzowej pizzy dekorujemy świeżymi owocami; my wybrałyśmy kiwi, czerwone porzeczki, jeżyny i borówki. Na sam koniec pizze dekorujemy świeżymi listkami bazylii lub mięty . Przygotowany deser schładzamy w lodó wce ok. 1 godziny. **** PREPARAZIONE Dividete 4 fette di anguria
La grande e la piccola cuocajajka 3/4 szklanki cukru 100 ml oleju skórka otarta z jednej cytryny sok z jednej cytryny 240 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii jeżyny (lub inne ulubione owoce) Wodę wlać do garnka i zagotować. Wsypać ryż i na małym ogniu gotować pod przykryciem 15-20 minut (do momentu aż ryż wchłonie całą wodę(...)pieczenia i pianą z białek. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy keksowej o długości 36 cm. Na wierzchu ciasta ułożyć jeżyny i wstawić foremkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 60 minut. Smacznego
kuchnia doskiKasia (250 g; u mnie maślany smak) 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru 1 szklanka kefiru 200-250 g zmielonego, gęstego twarogu (np.: wiaderkowego) ulubione owoce np. jagody, maliny, jeżyny, truskawki, rabarbar, porzeczki, borówki, morele, kawałki jabłek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru oraz(...)albo 24 cm na 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście robimy kleksy z sera (nakładamy ser łyżeczką). Wykładamy owoce oprószone lekko mąką (u mnie rabarbar, jeżyny oraz porzeczki). Na końcu posypujemy kruszonką wyjętą z lodówki. Pieczemy ok. 35-45 minut – najlepiej do tzw. suchego patyczka. Przydatne wskazówki - aby upiekło się idealnie WSKAZÓWKA I: Składniki na ciasta mieszane
Poezja smakumożna też zastąpić powidłami. Kakaowy murzynek z serem nada się też na Wielkanoc, ponieważ ładnie się prezentuje. To kolejne moje błyskawiczne ciasto po murzynku z owocami. i cieście z jeżynami i michałkami które mogę Wam polecić . To ciasto jest wybawieniem na zachcianki domowników na coś słodkiego. Murzynek z serem jest puszysty i wilgotny, posypany obficie cukrem pudrem smakuje wybornie. Polecam(...)też: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Składniki na tortownicę 24 cm ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzeznaczamy coraz więcej powierzchni na zagospodarowanie pod uprawy. Jabłonie i wiśnie rosną już od dłuższego czasu. Niedawno reaktywował się agrest, dosadziliśmy czerwone porzeczki, poziomki. Rok temu dosadziliśmy jeżyny, magi (lubczyk) i zrobiliśmy nowe miejsce na grządki z warzywami. W tym roku poszliśmy dalej. Doszło dużo jeżyn i konstrukcji, po których będą się pięły w górę. Jak zwykle posialiśmy koper, pietruszkę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesmaku kokosowym z ricottą i kawałkami gorzkiej czekolady, która po zapieczeniu robi się płynna. Polecam na pożywne i ciepłe śniadanie na słodko. Dobrze jest dołożyć trochę owoców np malin, jeżyn lub truskawek. U mnie mrożone jeżyny, ale w sezonie polecam świeże owoce. 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych 250 g sera ricotta 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki kokosowej 1 jajko
https:KKuchniaMniamDzisiaj kolejna odsłona i propozycja podania prostych omlecików biszkoptowych. Tym razem postawiłam na moje zapasy zrobione latem. Omleciki podałam z sosem ze zmiksowanych owoców takich jak truskawki i jeżyny, posypałam cukrem pudrem. Przepyszne i takie lekkie, jak piórko! Przed nami wiosna, później lato, a nasze omleciki biszkoptowe będą jeszcze piękniejsze! Pomyślałam, że dzieci, gdyby dostały taki deser w przedszkolu, bardzo(...)się ucieszyły, pozdrawiam wszystkich przedszkolaków i ich rodziców! Omleciki biszkoptowe z sosem truskawkowo-jeżynowym Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli 1/2 szklanki mrożonych jeżyn z truskawkami cukier do smaku masło do wysmarowania patelni woda cukier puder Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywno. Dodajemy wymieszane żółtka i mąkę. Miksujemy, aż składniki
Moja smaczna kuchniamoże być morska 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy 10 dag gorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek mleczny Lusette Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrabniam wałkiem do ciasta , przesypuję na suchą patelnię(...)pokrojone na kawałki wafelki Lusette mieszam delikatnie łyżką. Masę przekładam do keksówki wyłożonej wcześniej folią wygładzam łyżką. Deser wkładam na 5 godzin do zamrażarki. Sos: Jeżyny zagotowuję z wodą i cukrem aż puszczą sok rozdrabniam je delikatnie widelcem, wlewam śmietankę mieszam, zestawiam z ognia, dodaję połamaną czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać , mieszam dokładnie. Deser
Wanilia i Kardamon