czyli wrzucamy na głęboki wrzący olej lub inny tłuszcz do smażenia.Po usmażeniu wykładamy na papier, aby odciekły z resztki tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem, polewamy polewą lub lukrem. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennalekkiego przestudzenia.Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :)Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka
Codzienna kuchnia niecodziennatortownicy (lub innej okrągłej formie) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można podawać lekko ciepłe.Ciasto jest niezwykle wilgotne i smaczne. Migdały przed wysypaniem można podpiec na suchej patelni, wtedy nabiorą jeszcze większej chrupkości.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagodziny.Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut. Bułeczki powinny być lekko zrumienione.te drożdżówki naprawdę są w środku puszysteMoje owoce były bardzo kwaśne, dlatego postanowiłam drożdżówki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Jeśli jednak macie słodkie owoce, to dodatkowy cukier jest zbędny, gdyż samo ciasto jest wystarczająco słodkie.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadyni, która nie mieściła się już na kuchennym blacie ;) A że dzień był ponury, więc na rozgrzewkę dorzuciłam troszkę pachnących przypraw i syrop imbirowy zamiast polewy czy lukru. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło pyszne, słodkie i pachnące :) Chcecie kawałeczek? :)Składniki:3 jajka,1 szklanka cukru,2 i pół szklanki startej drobno dyni
Codzienna kuchnia niecodziennanożem od zewnętrznej strony. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55-60 minut. Wystudzone ciasto możemy udekorować lukrem. Smacznego! :)Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Moje Ciacho.Przepis bierze udział w akcjach
My Culinary Artmożecie wyobrazić sobie lato bez jagodzianek? Ja nie mogę. Są przecież takie pyszne, pełne leśnych jagód, delikatne i puszyste. Obowiązkowo z lukrem lub kruszonką. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe - wyciągnięte prosto z pieca. Nie można im się oprzeć...Składniki na zaczyn (18 sztuk):100 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdży2 łyżki cukru3 łyżki mąkiZ podanych wyżej składników
Food Squarenastawiamy temperaturę 160 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut. Baba upieczona: Wyjmujemy z formy i w zasadzie baba jest już gotowa. Możemy ją polać lukrem i udekorować. Zyska na wyglądzie i smaku. Smacznego
Maminek kulinarnyWykładamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25-30 minut. Ciasto upieczone: Po wystudzeniu dekorujemy lukrem i listkami mięty lub dowolną dekoracją.Smacznego
Maminek kulinarnytemperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne
Smakowity Blog Kulinarnycukru 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 80 g rodzynek 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę cukru, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło roztapiamy i studzimy. Do wyrośniętego
Smakowity Blog Kulinarnyprzez 15 minut. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać kilka minut, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Wystudzone pierniczki lukrujemy. Składniki na lukier: 2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny kilka łyżek gorącej wody
Smakowity Blog Kulinarnystraciło sprężystości i miękkości. Gdzieś w tle czuć delikatny, niezidentyfikowany smak (C. nie miał pojęcia, że dodałam buraczki), jednak przede wszystkim ciacho jest obłędnie czekoladowe i pyszne! Zamiast lukru polałam ciasto czekoladą (a jak!) , ale żeby zachować słodziutki styl Marian, posypałam je truskawkowymi perełkami. Naprawdę warto było dać mu drugą szansę. Czekoladowe ciasto z burakami Składniki: (na tortownicę
Pożeraczka, czyli raz adobrzegwiazdki w Småkager. Kræs for slikmunde wiedziałam, że muszę je przygotować. Urocze maleństwa w czarne kropeczki, w dodatku przełożone powidłami śliwkowymi - mniam . Na zdjęciach udekorowane były mleczną czekoladą i lukrem, mi jednak bardziej pasowała tutaj biała. Ciasteczka same w sobie nie są zbyt słodkie, jednak w połączeniu z powidłami i odrobiną białej czekolady smakują wyśmienicie. W dodatku prezentują się naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzebicia - głównie z moją pomocą. Ale cóż ja mogę na to poradzić...?Oryginalna receptura przewiduje dekorowanie cukrem - mi się to nie udało, więc zostawiłam takie, jakie są. Bez lukru, bez cukru - i wiecie co? Uważam, że i tak są śliczne. Nadadzą się idealnie na świąteczny prezent - gwarantuję, nikt im się nie oprze.Serca z BazyleiSkładniki:(na 45 sztuk)100 g ciemnej
Pożeraczka, czyli raz adobrze