wieczór poprzedzający pieczenie,co znacznie przyspiesza ich wykonanie.Wprowadziłam do orginału trzy modyfikacje.Mąkę pszenną zamieniłam na jasną orkiszową,zamiast cukru użyłam miodu i zmniejszyłam dodatek masła.Zamiast proponowanego lukru oprószyłam je cukrem pudrem z ksylitolu.Także moje pączki w swoim składzie nie mają ani grama cukru.Jako nadzienia użyłam dżemu jeżynowego z własnej spiżarni przygotowanego z ksylitolem (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stopniach około 15 minut, zdejmować z blachy dopiero po całkowitym przestudzeniu. (Ja swoje studziłam na zaokiennym parapecie, przy dość mroźnej pogodzie pierniczki stygły w mgnieniu oka:)) Lukier 90g białek (3 białka z jaj klasy M) 450g cukru pudru pół łyżeczki octu Cukier przesiać przez sito, dodać 3 białka i ocet. Ucierać na najniższych obrotach miksera przez około
Zapiski Młodej Żonytortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji Sposób przygotowania W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku
Pyry na Gazwysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut. ( ja piekłam 17 minut). Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Przygotować lukier: 5 łyżek cukru pudru rozpuścić z jedną łyżką wody i podgrzać na ogniu. Wystudzone bułeczki polać gotową glazurą, Smacznego :) Przyłączam się do akcji
Na słodko lub wytrawnieDzisiaj podam przepis na mazurek z płatków owsianych Składniki: 20 dag płatków owsianych 3 jajka 100 g cukru 2 łyżki mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki esencji migdałowej Lukier czekoladowy: 100 g cukru 1 białko 30 g kakao sok z ½ cytryny Do przybrania: Orzechy laskowe, włoskie, Migdały, oraz inne suszone bakalie Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni
Na słodko lub wytrawniewyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy baby nam się upiekły. Jeżeli patyczek jest suchy to znaczy, że są już upieczone. Po wystudzeniu można baby posypać cukrem pudrem lub polukrować. Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki wody. Sposób wykonania: Cukier puder rozetrzeć z wodą i polać upieczoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieminuty – ja jeszcze przykrywam garnek przykrywką w trakcie smażenia. Po usmażeniu gotowe pączki przełożyć na papierowe ręczniki, żeby się odsączyły z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki smarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnierogalik. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni około 20 minut. Z cukru pudru i soku pomarańczowego zrobić lukier. Polukrować upieczone, wystudzone rogaliki i posypać je skórką pomarańczową
Kuchnia w opałachpieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 180 (stopni termoobieg) 15 mniut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem
Kuchnia w opałachoctem, kwaskiem i sokiem z cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.). Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym i zabarwionym sokiem z buraka
Kuchnia w opałachwieniec i pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 170 (stopni termoobieg) 20 - 25 mniut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem
Kuchnia w opałachcytryny, miksować jeszcze około 2 minut. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałachcałość przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 70 - 75 minut w temperaturze 170 stopni na najniższym poziomie piekarnika. Gotowy keks udekorowałam lukrem
Kuchnia w opałachBlaszkę 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, którym posmarować dokładnie całe ciasto zaraz po upieczeniu. Odstawić do przestygnięcia
Kuchnia w opałachpiernika) 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła 1/2 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 125 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy A jak to zrobić: W rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do przestygnięcia. W misce połączyć wszystkie
Kuchnia w opałach