dokładnie posmarować nim każde ciastko.Piec około 12 minut do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Wystudzić na kratce.Cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny i czerwonym barwnikiem spożywczym. Tak uzyskanym lukrem udekorować ciasteczka (fot.2).Przechowywać w metalowej puszce
Świat CiastaBabeczki z choinkami to świąteczna propozycja z zeszłego roku (można zobaczyć ją tu). Dziś możecie prześledzić na filmie jak powstaje krok po kroku.Potrzebne będą:Babeczki waniliowe lub czekoladoweKrem budyniowyBiały lukier: taki lub najprostszy z wody i cukru pudru+ zielony barwnik spożywczy, kolorowe cukrowe koraliki, kokos Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyplacek. Tak jak na zdjęciu poniżej:4.Potem zawijamy jak naleśnika:5.Wstawiamy oba makowce do piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut.Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy lukrem lub po prostu posypujemy cukrem pudrem.Zaproponuje dziś utwór mało znanego zespołu, który zasługuje na na top 1 na różnych listach muzycznych: Wesoły świąt życzy:Michał
Gotuj Z Muzykączasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mąki i do dzieła :)Pierniki piekłam w temp. 170'C przez ok. 9-10 minut. Ostygnięte pierniki dekorowałam lukrem (który zrobiłam na oko z ciepłej wody, cukru pudru i łyżeczki ekstraktu waniliowego), ale tutaj macie wolną rękę :) Pierniki postanowiłam dać jako małe podarunki, a resztę powiesić na lampie
Kitchens Alphabetbardzo delikatnie mieszamy – tylko w jedną stronę!Wlewamy do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej odrobiną bułki tartej.Pieczemy ok. 40 min / 180 C ( do suchego patyczka ).Studzimy , polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem , zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkoużyc do tego zwykłej kwadratowej formy – ok. 20 cm ).Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40-45 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy do ostudzenia.Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem i zajadamy!Smacznego
Ostra na Słodkopiec pierników zbyt długo, by niepotrzebnie ich nie wysuszyć- pierniczki po ostygnięciu są nadal miękkie, a zamknięte na noc w szczelnym pojemniku, zmiękną jeszcze bardziej- ostygnięte pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladowąCzęść pierniczków udekorowałam polewą przygotowaną z czekolady i masła oraz niewielkiej ilości słodkiej śmietanki. Taka polewa ładnie się błyszczy i dobrze rozprowadza po pierniczkach, jednakże nie jest całkiem
Smakołyki Berenikiładniki na pierniki:(około 5 dużych blaszek gwiazdek)0,5 kg mąki0,5 szklanki cukru25 g przyprawy do piernika1,5 łyżeczki sody130 g miodu0,5 kostki margaryny2 jajkaSkładniki na lukier:1 białko1 szklanka cukru pudru0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny U mnie robienie pierniczków zawsze zaczyna się od odkopania odpowiednich foremek :)Do tego przepisu
CiastkozercyGwiazdka w Bullerbyn....czyli magiczny świat dziecinnych marzeń oczami Astrid Lindgern.Bez względu na to ile mamy lat czytając ,, Dzieci z Bullerbyn,, nasze twarze zawsze rozjaśnia uśmiech
Apetyczna babeczkaminut. Ciasto rozwijamy i nakładamy ciepłą, ale nie gorącą masę makową. Zwijamy w rulon i odkładamy na ok. godzinę. Roladę polewamy lukrem lub czekoladą. Dekorujemy według uznania. Gotowa, piękna, smaczna i delikatna świąteczna rolada makowa.Smacznego
Maminek kulinarnytermoobiegiem (lub 190°C bez). Gdy osiągnie temperaturę pieczemy do czasu, aż rogaliki się zezłocą (ok. 12-18 minut). Gdy wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub smarujemy lukrem. Post Rogaliki z marmoladą pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec. Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier i polewamy nim naszego makowca
Z butelką mleczka w tlekoniec wsypać bakalie i przemieszać. Wylać do formy 24*11 cm wyłożonej papierem. Piec z termoobiegiem w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Zimny keks polać lukrem i posypać mixem keksowym
Ala piecze i gotujejestem rasistką, więc wśród moich pierniczków znalazł się Mikołaj - murzyn. ;-) Pierniczki z tego przepisu nie są słodkie, więc idealnie nadają się do lukrowania. Pięknie pachną, wchłaniają wodę z lukru, więc na drugi dzień praktycznie są gotowe do jedzenia. A ten czekoladowo-pomarańczowy aromat... Polecam! :-) Przepis pochodzi z niezawodnego bloga i kopalni przepisów Moje Wypieki. (składniki na kilka blaszek, ja zrobiłam
Szefowa kuchnistopni C. Gotowe wyciągamy i czekamy aż ostygną. Do miseczki wlewamy 3 łyżki wody, 3 łyżki soku z cytryny oraz 200g cukru pudru. Dokładnie mieszamy i tak uzyskujemy domowy lukier, którym dekorujemy nasze ciasteczka. Do dekoracji używamy również rodzynek sułtańskich oraz kolorowych cukiereczków i gotowe. Smacznego
Mentor Smaku