książkę ze 100 przepisami na ciasteczka… i teraz trzeba – koniecznie – zacząć je testować! :))))) Zaczęłam testowanie od przepisu na ciasteczka kokosowo-kawowe. Słodki, chrupiący kokos z kawowym lukrem… na pewno znajdzie wielu wielbicieli.Ciasteczka kokosowo-kawowe – składniki:1.5 szklanki mąki (190g)1/4 szklanki kakao (30g)1 szklanka cukru (225g)1.5 szklanki wiórków kokosowych (135g)1 kostka masła
UgotujmyTo.plsprawdzając przed wyjęciem patyczkiem czy jest suche. Po wyjęciu trzymać w formie około 15 minut a następnie wyjąć z formy i zostawić na kratce do całkowitego ostygnięcia. Udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.Smacznego Post Babka wielkanocna pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwypłynięciem. Posmarować wierzch białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym. Smacznego źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.htmlPost Rogaliki drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plwymiarach 22×22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec około godziny (lub do suchego patyczka).3. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.Smacznego Źródło: znalezione w jakiejś gazecie… Post Ciasto z dynią i bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plZrobiłam je… i oczywiście smakowały rewelacyjnie! Wbrew pozorom rogaliki nie są słodkie, więc dodatek marcepanu czy czekolady jest tu usprawiedliwiony…;) Dla lubiących słodsze wypieki polecam polać rogaliki lukrem. Zapraszam dzisiaj na puszyste rogaliki drożdżowe z dynią i z dodatkiem kwaskowych malin i białej czekolady…Dyniowe rogaliki drożdżoweSkładniki:700 g mąki1 opakowanie drożdży instant 7g1 szklanka mleka2 łyżki
UgotujmyTo.plgładkie. Przelać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny (do suchego patyczka). Studzić na kratce. 4. Polać lukrem (zobacz np. tutaj https://ugotujmyto.pl/drozdzowki-z-makiem/) lub polewą czekoladową (https://ugotujmyto.pl/wloskie-ciasto-migdalowe/) lub taką https://ugotujmyto.pl/ciasto-czekoladowe-z-masa-kokosowa-na-oleju-rzepakowym/ i dowolnie udekorować (u mnie karmelizowany imbir).Smacznego Post Szybki piernik żydowski
UgotujmyTo.plI siedzę jeszcze chora w domu… Co za paskudny początek roku… Za oknem też nie najciekawiej. Pada… pada… pada…. Jest tak
UgotujmyTo.plKremowa babka śmietankowa to moja – w tej chwili- ulubiona babka :)! Jest bardzo wilgotna, puszysta i aromatyczna. Nie tylko nadaje się idealnie na świąteczny stół ale
UgotujmyTo.plsztuk. Przerobiłam pierniczki nadziewane, z witrażykami, z glazurą czekoladową i wiem, że najlepsza zabawa, szczególnie z dziećmi to dekorowanie, ale dla mnie w smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków.Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżememSkładniki:500 g mąki2 białka4 żółtka3 łyżki przyprawy do pierników1/4 szkl. cukru1,5 łyżki kakao100 ml śmietany1,5 łyżeczki sody2 łyżki przypraw
NA MOIM TALERZUmusi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. Dzieciak będą miały radochę z takich nietypowych piernikowych gofrów Składniki:3 szklanki * mąki pszennej4 pełne łyżki miodu1 szklanka* cukru pudru125 g margaryny palma w złotym opakowaniu1 jajko1
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobienia dziurki do zawieszenia, wkuć wykałaczkę, a po upieczeniu wyjąć.Następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 170 stopni ok 8 do 10 min.Po ostudzeniu dekorować lukrem, kolorowymi pisakami.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyrównomiernie czymś ciężkim, np. deską do pieczywa. PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI: Po 3-ch dniach przełóż blaty piernikowe powidłami śliwkowymi lub kremem orzechowym. Piernik polej polewą czekoladową lub lukrem. Odstaw do Świąt:) Smacznego! * mniej, jeśli używasz własnej domowej przyprawy do piernika
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na ciasto:50 dag mąki 5 dag drożdży 1 margaryna (250g) 1/2 szk. śmietany 18% 1/2 szk. cukru aromat waniliowy 3 żółtka szczypta soli Masa
Świat Ciastapszennej 15 dag margaryny 1 jajko 5 żółtek 7 g drożdży suszonych instant 3 łyżki cukru 3/4 szklanki mleka 10 dag rodzynek szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na lukier:1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki ciepłej wodyZ mąki, drożdży, cukru, żółtek, jajka, szczypty soli oraz ekstraktu waniliowego bardzo dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Pod koniec
Świat Ciastafot.4). Żółtko wymieszać z mlekiem, posmarować kratkę. Piec około 20 minut, do momentu aż ciasto ładnie się nam zarumieni.Dla miłośników nieco słodszej wersji polecam po upieczeniu pokrycie kratki lukrem, przygotowanym z cukru pudru i wody. Smacznego :) Źródło: "Tradycyjne ciasta" wyd. Olesiejuk
Świat Ciasta