lukier - 7892 przepisów (strona:421/527)

Piernik litewski z bakaliami 158

żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. Wystudzić i polać lukrem lub czekoladą. Smacznego Post Piernik litewski z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pączki z nadzieniem kajmakowym. 176

świeżych drożdży 100 g cukru 7 łyżek oleju 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli smalec lub olej do smażenia 1 puszka kajmaku lub marmolada cukier puder do posypania lub lukier Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką

O kuchni z uczuciem
Babka advokatowo- krówkowa 226

kawałki (np. 1 krówka na 4 części) krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą.  Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie

Krakowskie smaki Ani
Paradoks czyli odchudzona oponka. 203

wersja z burakiem wygrywa wszystko. Zastąpiłam biały cukier cukrem brązowym, śmietanę jogurtem i okazało się, że da się zjeść, że smakuje i nikt nie umarł. A że nie ma lukru i nie pływało w oleju? No trudno. Jeśli chcecie spróbować to zapraszam. Nie przeraźcie się ilością składników. Wyszły cztery rodzaje oponek. Może na próbę zmniejszyć o połowę i zobaczyć

ladykitchen
SERNIK Z ROSĄ 385

delikatny. Pokryty fantastyczną bezą ze złotymi kropelkami imitującymi rosę robi furorę wśród wszystkich wielbicieli słodkości! Sernik idealny! Polecam! Ciekawostka! Kropelki rosy ( zwane również łzy teściowej ;) ) to nie polewa, nie lukier i nie żaden syrop klonowy! Te kropelki pojawiają się na wierzchu sernika dopiero po jego ostygnięciu! Ciężar bezy „wyciska” z sernika słodki płyn, który przebija się przez bezę

Ostra na Słodko
Muffiny ze śliwkami i muffiny z gruszkami 110

Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia. 5. Muffiny ostudzić. W miseczce rozrobić cukier puder  z wodą i barwnikiem. Polać po muffinach ze śliwkami. Pozostawić do zastygnięcia lukru

A Ty Smakuj Mnie
Pierniczki 98

części i rozwałkować. Wyciąć ciasteczka. Ułożyć na wyścielonych papierem do pieczenia blachach i piec ok. 15 min. w 180 st. C.  3. Gotowe i ostudzone pierniki udekorować np. lukrem

A Ty Smakuj Mnie
Jagodzianki 106

papierem do pieczenia blachę, posmarować rozbełtanym żółtkiem z olejem. 9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C do uzyskania złotego koloru. 10. Upieczone jagodzianki odstawić do wystygnięcia. Polać lukrem

A Ty Smakuj Mnie
Pieczone pączki czekoladowe z Nutellą 193

soli 40 g cukru 3 jajka w temperaturze pokojowej 170 miękkiego masła Dodatkowo: Nutella do nadziewania pączków 1 dokładnie roztrzepane jajko, do smarowania pączków cukier puder do posypania lub lukier mąka do podsypywania papilotki do muffinków CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS WYRASTANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Najpierw przygotujemy zaczyn: do mleka wsypujemy łyżkę mąki i łyżkę cukru, mieszamy

My Culinary Art
Jedna z dziesięciu. Ricotta. 130

wszechświecie. Mam wrażenie, że jego wiedza na ten temat jest równie nieskończona jak kosmos, o którym nam tak cudownie opowiada. 5. Ciepłe, drożdżowe rogaliki z różą, koniecznie z cytrynowym lukrem, zjadane w sobotni poranek. Za oknem musi padać śnieg, a jeszcze lepiej jeśli jest śnieżyca! Z kominka bucha ciepło, a my jeszcze w piżamach, zapadnięci w miękkich fotelach zjadamy rogaliki

KUCHARNIA
Kółko czy krzyżyk? Czyli co ma pączek do ziemniaka? 150

miałam tapioki, zastąpiłam zwykłą mąką)  60 g cukru puru szczypta cynamonu (dodałam od siebie) szczypta soli olej do smażenia  syrop klonowy na glazurę (możecie zastąpić innym lukrem lub obtoczyć w drobnym cukrze) Bataty ugotować na parze (to ważne - w przeciwnym wypadku będą wodniste) i przetrzeć przez sitko. Pure musi być gładkie, pozbawione grudek. Połączyć z mąką, cukrem

KUCHARNIA
Na pociechę coś pysznego. Zabawa z primabaleriną. Z truskawkami i bazylią. 157

przeżyłam!  W tamtych czasach stres i niepowodzenia na zajęciach z pewną siejącą postrach panią profesor, leczyłyśmy z przyjaciółką francuskimi kwadratami z marmoladą. Jeszcze ociekające od świeżo rozsmarowanego lukru pachniały już, gdy przybite stosem lektur i zadań wychodziłyśmy z uczelni. Szczęśliwie od lat zmartwienia sercowe mnie omijają i nie przewiduję, aby coś miało się w tej kwestii zmienić:) Jednak

KUCHARNIA
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 140

Biwak pod jabłoniami. Kolejna tama w rzece. Piłka na dachu z nadzieją wyczekująca kominiarza-wybawiciela.  Świst lotki badmintona, gdy nagle wpada przez okno do kuchni.  Lepkie od lukru palce sięgające po kolejną, jeszcze ciepłą, jagodziankę i najpiękniejszy odcień fioletu na zębach.  Szalony berek wśród drzew i coraz trudniejsze skrytki podczas zabawy w chowanego.  Kalejdoskop słoików

KUCHARNIA
Maliny. Porzeczki. Morele. Tymianek. Kanapka? Lodowa! 133

Duża przerwa miała smak mielonki popijanej gorzką herbatą z termosu. A później studia i koniec kanapek.  Czas drożdżówek z serem i wielkich kwadratowych ciastek francuskich z marmoladą i lukrem... A teraz?  Ulubiona kanapka? Zależy od sezonu i pory dnia.  Latem kanapka z dojrzałymi pomidorami i nieprzyzwoicie grubą warstwą masła. Zimą grzanki z majonezem, fetą, cebulą i grubo

KUCHARNIA
Prezenty i wspomnienia - relacja ze świątecznych warsztatów kulinarnych... 209

Absolutnym odkryciem był trzcinowy cukier puder - (klik), który podbił nie tylko moje podniebienie. Polecam Wam z całego serca - ma nie tylko cudowny karmelowy posmak, ale także absolutnie genialny kolor - lukier z tego cukru to po prostu bajka! Nie szczędziliśmy też waniliowego cukru pudru , boskiego muscovado i uzależniającego syropu trzcinowego (klik) - kolejna nowość Diamantu , który idealnie sprawdził się m.in. przy przygotowaniu

KUCHARNIA