wykonaniu. Przy okazji tego, że zbliża się Halloween, moje muffiny udekorowałam w tym klimacie. Do dekoracji użyłam masy cukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka 125 ml oleju 2 jajka Wykonanie: Wymieszać mąkę, cukier
Mama Gotujeczerwony barwnik spożywczy i posmarować nim czapkę, nos i usta Mikołaja. Piec w temperaturze 180 o C przez około 30 minut. Po upieczeniu można jeszcze pomalować pompon mikołaja białym lukrem. 2 - 3 łyżeczki cukru pudru rozetrzeć z odrobiną soku z cytryny
Mama Gotujemasła (standardowa kostka ma najczęściej tylko 200 g!) 4 całe jajka + 1 białko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli opcjonalnie 2 łyżki mleka lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki przegotowanej (chłodnej) wody czekoladowa posypka Do małego garnka dodać masło. Rozpuścić. Następnie wsypać zwykły cukier, opcjonalnie można dodać 2 łyżki mleka i całość
Ugotowaćzapraszam Was do oglądania zdjęć! Wszystkie smakołyki w jednym miejscu: tort jagodowy z białą czekoladą, babka maślana z nutą mandarynki w lukrze, babeczki jagodowe z śmietankowym kremem, kostka jogurtowa z amarantową galaretką i makaroniki z mascarpone :) Tort z kremem jagodowym i z białej czekolady. Widok tortu z lotu ptaka
Słodko-Słony Świat IlonyMiałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną obłędnie! Z lukrem czy bez, zostaną zjedzone wszystkie, oczywiście jak lubicie te przyprawy ;) Przepis na nie, znalazłam na blogu Moje ekspresje kulinarne. Składniki (na 12 szt. bułeczek) 3 szklanki
Pink EnvelopeKruche ciasteczka z lukrem, dobre nie tylko na Walentynki :) W końcu mogłam wykorzystać foremkę w kształcie serca i tak powstał dzisiejszy słodki post. Maślane serduszka dość długo zachowują świeżość pod warunkiem zamknięcia ich w szczelnym pojemniku. Inspirowałam się przepisem z blogu Moje Wypieki . Składniki (na 20 ciasteczek) 180 g masła, w temperaturze pokojowej
Pink Envelopeśliwkowej. wyrównujemy łyżką. przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Widelcem robimy dziurki na cieście. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. U mnie smakuje takie proste bez dodatków. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewycukru pudru podgrzać z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką masła. Mieszać, żeby nie było grudek. Najpierw powstanie spieniona masa, ale po wyłączeniu palnika powinna się zmienić w półprzeźroczysty lukier
Kulinarne InspiracjeNastępnie wałkujemy na grubość ok 1/2 cm i wycinamy foremkami ulubione kształty. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok 10-12 minut. Po wystudzeniu dekorujemy według własnej inwencji - lukrem, czekoladą, posypkami. Ja wybrałam tradycyjną dekorację lukrową, ale Karolinie najbardziej podobało się dekorowanie pisakami spożywczymi, kupionymi niedawno w osiedlowym sklepiku. Uwaga! Ciasteczka po upieczeniu są dość twarde, chrupiące. Można
Kulinarne InspiracjeWierzch tortu i jego boczki smarujemy cieniutko bitą śmietaną, żeby nieco wyrównać nierówności. Teraz warto wstawić tort na 2 godziny do lodówki, żeby śmietana zesztywniała. Ułatwi to dekorowanie ciasta lukrem. Teraz dekoracja:) Ja użyłam do niej 500g białej masy cukrowej na pokrycie tortu. Buźka myszki jest zrobiona z masy czarnej, cielistej, fuksjowej, białej i jasnoróżowej. Najpierw wydrukowałam sobie dwa wizerunki
Kulinarne Inspiracjeprogramie góra-dół (bez termoobiegu) ok.70-80 minut. Ja piekłam 78 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na ok.30 minut. Następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. U mnie polany lukrem z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami aromatu migdałowego i dodatkiem kremówki. Posypałam także delikatnie płatkami czekoladowymi (z ksylitolem). Smacznego
Smaczne ZdroweBiały biszkopt przełożony kremem czekoladowym oraz wiśniami. Myszka z białej masy cukrowej ręcznie malowana. Napis lukier królewski- robione po raz pierwszy
Pudełko rozmaitościprzenieść je na wałku . Lekko dociskam i piekę. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół) Po wystudzeniu posypuję pudrem , można zrobić lukier, ale wtedy trzeba dać mniej cukru do ciasta. Kroić całkiem zimne. Smacznego:) A już niebawem w Lidlu.....mniam, mniam
Takie tam pichceniestopni na 10 minut. Czasu lepiej nie przekraczać bo pierniki wyjdą twarde. A i jeszcze jedno: dekorowanie lepiej zostawić na parę dni przed świętami chyba że ktoś planuje tylko lukier lub cukrową posypkę bo sądzę że to nie powinno się zestarzeć. My dekorujemy czekoladą
Lubczyk i Waniliaciasto przekładam do blaszki o wym 25x25 i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i polewam po wierzchu miodem lub lukrem. Odstawiam aby wystygło i gotowe
Ciasteczkowy Potwór