lukier - 7892 przepisów (strona:404/527)

Bananowa babka z jagodami. 128

około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy na pewno się już upiekło (wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy). Wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Rogale drożdżowe z jabłkami. 141

piekarnik do 180 stopni C. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor, około 20 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z dodatkiem cynamonu. Delicje

Rozpustne gotowanie
Muffinki czekoladowe z kokosowym sercem. 166

foremce nie powinni być więcej masy niż 3/4 wysokości). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy, studzimy. dekorujemy według upodobania (u mnie lukier jogurtowy i cukrowa posypka

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka imbirowe. 107

układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym do170 stopniach C piekarniku przez około 10 minut (nie mogą się spec, mają być tylko lekko zarumienione). Studzimy. Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Jeśli zamierzamy je powiesić na choince to robimy dziurki wykałaczką ;)      Przed pieczeniem czasami wtykam w nie połówki orzechów. Ciasteczka są wtedy przyjemnie chrupiące

Rozpustne gotowanie
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 161

około 10 minut i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy się upiekły, studzimy. Letnie strucle smarujemy lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Gotowe! A te były na święta

Rozpustne gotowanie
Pączki z różą. 154

ekstraktu z wanilii  (lub łyżka spirytusu) DODATKOWO: 1 słoiczek smażonych w syropie płatków z róży lub marmolady z róży 1 litr oleju do smażenia cukier puder lub lukier i skórka pomarańczowa do dekoracji      Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki z makiem 198

siebie). Wychodzi 10 bułek. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem z cukrem . Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem :)    Masa makowa wykonanie: Gotuję wodę 200 ml i wsypuje suchy mak do wrzątku mieszam koło 10 minut . Zostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu maku wkładamy go do blendera. Miksujemy

Różowa kuchnia
Jagodzianki odrywane z kruszonką i lukrem 183

łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko  1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny lub wody 1. Rozczyn :   Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek. Cukier i drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do mąki

Kto ugości moich gości?
Elegancki tort imieninowy 214

tytule torcik wykonałam na imieniny mojej Mamuśki ;) Prosty torcik o smaku cappuccino z ganache i masą cukrową. Boczna dekoracja wykonana lukrem królewskim

Pudełko rozmaitości
Ciasto Marchewkowe 141

ciasta dodajemy marchewkę. Wszystko razem łączymy. Tak wymieszane ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem i posypaną bułka tarta. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeni polać lukrem  albo czekoladą. Można dodać orzechy. Pyszne ciasto marchewkowe wilgotne

magiczna kuchnia Kasi
Makowiec 150

reszty ciasta kroimy cienkie paseczki i układamy na wierzchu maku robiąc kratkę.  Piec w nagrzanym piekarniku w 170 °C przez 45 minut.   Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem

magiczna kuchnia Kasi
Pierniczki 113

grubość około 5 mm ,foremkami wycinamy kształt. Ciasteczka układamy na blasze (wysmarowanej masłem) i pieczemy 10 min w temp 180°C. Pierniki oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

R'n'G Kitchen
Lukier cytrynowy ucierany 117

gotujemy do momentu ,kiedy zacznie gęstnieć. Cukier wsypujemy do miski ,mieszamy na wolnych obrotach (mikser) ,wlewamy powoli gorący syrop ,dodajemy startą skórkę. Mieszamy na gładką masę. Tak przygotowanym lukrem od razu polewamy ciasto. (Jeśli zgęstnieje możemy lekko podgrzać

R'n'G Kitchen
JAGODZIANKI SIOSTRY ANASTAZJI 894

Gotowe bułeczki posmarować  jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec ok 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Upieczone jagodzianki posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Drożdżówki z domową masą makową 116

Wykrawać podłużne bułki i odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Po wyrośnięciu posmarować bułki jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec 20 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu polać lukrem

Moje domowe kucharzenie