upiec te ciasteczka na święta będą jeszcze lepsze a ich aromatem przejdzie cały dom...ach..Te są proste i zawsze się udają. W grudniu zostanie nam tylko dekorowanie lukrem, koniecznie schowajcie przed łasuchami...-;) Składniki 30 dag mąki pszennej 20 dag margaryny lub masła 10 dag miałkiego cukru 1 torebka cukru waniliowego 2 żółtka 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu
Wanilia i KardamonNowym Roku:) Pierniczki szybkie do konsumpcji, ponieważ ich konsystencja po upieczeniu jest idealna od razu do jedzenia :) Dzisiaj prezentuje Wam proste pierniczki, które na zdjęciach jeszcze nie dotknęły lukru, ale po ozdabianiu mojej Córy chyba musiałabym stworzyć oddzielny folder, aby pokazać Wam jej kreatywność :) Zapach Świąt już czuć Składniki (na dużą porcję ok 100sztuk): 200g mąki pełnoziarnistej 600g mąki pszennej
ChilliJemysię zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę na przedostatnim poziomie piekarnika. Najlepiej smakuje polany lukrem, przy porannej kawie
Kuchenna Kontrrewolucyaślicznymi "piętkami"). Zawinięte ciasto układamy na papierze do pieczenia. Jeśli ktoś lubi, by się świeciło, można posmarować wierzchy żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Ja jednak, jeśli planuję polać je lukrem, tego nie robię. Zawijamy cały rulonik luźno w papier tak, by miało miejsce na rośnięcie i nie zawijamy końcówek pod spód (zdjęcie może wprowadzać w błąd, zrobiłam to odruchowo :/) Odstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyapieczony w ziołach podawany z sosem autorka: Anira | blog: Anirkowe potyczki Aromatyczna pieczeń z łopatki autorka: przepisybetty | blog: kulinarneprzepisybetty Tikka chicken skewers | Kurczak tikka na patyku autorka: LukierCynamonowy | blog: Lukier Cynamonowy Indyk z miodem i cytryną autorka: Apetyczna babeczka | blog: Apetyczna babeczka London calling - toad in a hole autorka: Pommes à la cannelle | blog: Pommes à la cannelle Pieczony kurczak
Kuchenna Kontrrewolucyazdjęciu mój mazurek z wzorem wykonanym przeze mnie z lukru plastycznego oraz suchych barwników, przedstawiający symboliczne przyjście Wiosny - według dawnych Słowian oraz współczesnych Rodzimowierców, ta pora roku nadchodzi, gdy Perun pokonuje panującego nad światem Welesa (żmija). Mazurek to oczywiście nieodłączny element Wielkanocy. Moim ulubionym jest ten czekoladowy, który w tej wersji może zaskoczyć. :) Ciasto: 120g miękkiego masła (raczej nie polecam
Kuchenna Kontrrewolucyanajpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto kawowe a na końcu ciasto "białe". Wymieszać widelcem, tworząc nieregularne wzory. Piec w 180 o C przez około godzinę (sprawdzić patyczkiem). Wystudzone ciasto polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i kawy, a wierzch posypać kakao. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam w czasopiśmie Pyszne ciasta domowe , nr 3/2011. A jak u Was przygotowania do świąt
My simple kitchenjest :) Bardzo wilgotna (taka, jaką lubię) o orzeźwiającym aromacie limonki i jogurtowym smaku. Bardzo polecam szczególnie tym, którzy lubią nowe doznania smakowe :) Przepis znalazłam tu ( klik ). Autorka dodała jeszcze lukier na wierzch ciasta, ale ja z niego zrezygnowałam. Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 5 jajek 1i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml oleju skórka starta
My simple kitchenpierwsze pierniczki zostały dzisiaj upieczone i udekorowane... :) W tym roku jakoś nie szalałam specjalnie z dekorowaniem. W ruch poszły kolorowe posypki i zwykły lukier. Szybko i sprawnie, popijając herbatkę, cała porcja pierniczków nabrała kolorów... :) Jak co miesiąc także i w grudniu nie mogło zabraknąć naszego wyzwania :) Tematem w tym miesiącu były przekąski imprezowe. Ja postanowiłam przygotować prostą i smaczną sałatkę
My simple kitchenosobiście polecam wycinać grubsze pierniczki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż się zezłocą. Gotowe pierniczki lukrujemy i dekorujemy według uznania (u mnie lukier z cukru pudru, mleka i soku z cytryny). W tym roku opuściła mnie wena artystycznego dekorowania pierników i poszłam na łatwiznę - od czego są w końcu kolorowe posypki i inne
My simple kitchenzewnątrz i do środka Tak przygotowane przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180 C około 30 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy delikatnie lukrem i chowamy przed rodziną, żeby nie rzucili się na gorące drożdżówki, ja nie zdążyłam, trzy godziny pracy i w 15 minut już nic nie zostało, a samej udało mi się zjeść
greenscarfmieć grubość około 1-2 cm. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 minut (w zależności od grubości ciasta) w temperaturze 180 stopni. Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Białko należy ubić na sztywną pianę. Po ubiciu dodawać stopniowo cukier. Bon appetit
Garniec Magalieowoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego
Smaczne Zdrowewoda – 50 ml * masło – 100 g * sól – 1 szczypta * śmietana 30% – 200 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukry mieszamy z wodą, podgrzewamy aż zrobi się złoty lukier. Odstawiamy z ognia i cały czas energicznie mieszając dolewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojone masło i szczyptę soli. Stawiamy na ogień i mieszamy aż całość będzie miała gładką konsystencję. Gotowe! Ps. Możemy
Ostra na Słodko