Lukrowane pierniczki 182stopniach około 15 minut, zdejmować z blachy dopiero po całkowitym przestudzeniu. (Ja swoje studziłam na zaokiennym parapecie, przy dość mroźnej pogodzie pierniczki stygły w mgnieniu oka:)) Lukier 90g białek (3 białka z jaj klasy M) 450g cukru pudru pół łyżeczki octu Cukier przesiać przez sito, dodać 3 białka i ocet. Ucierać na najniższych obrotach miksera przez około
Zapiski Młodej Żony
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 205tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji Sposób przygotowania W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku
Pyry na Gaz
Szneki z glancem 190wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 20 minut. ( ja piekłam 17 minut). Upieczone bułeczki wystudzić na kratce. Przygotować lukier: 5 łyżek cukru pudru rozpuścić z jedną łyżką wody i podgrzać na ogniu. Wystudzone bułeczki polać gotową glazurą, Smacznego :) Przyłączam się do akcji
Na słodko lub wytrawnie
Mazurek z płatków owsianych 206Dzisiaj podam przepis na mazurek z płatków owsianych Składniki: 20 dag płatków owsianych 3 jajka 100 g cukru 2 łyżki mleka ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki esencji migdałowej Lukier czekoladowy: 100 g cukru 1 białko 30 g kakao sok z ½ cytryny Do przybrania: Orzechy laskowe, włoskie, Migdały, oraz inne suszone bakalie Sposób wykonania: Przygotować ciasto: Płatki zarumienić na patelni
Na słodko lub wytrawnie
Baba drożdżowa 209wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy baby nam się upiekły. Jeżeli patyczek jest suchy to znaczy, że są już upieczone. Po wystudzeniu można baby posypać cukrem pudrem lub polukrować. Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 – 4 łyżki wody. Sposób wykonania: Cukier puder rozetrzeć z wodą i polać upieczoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
Najszybsze i najłatwiejsze pączki 189minuty – ja jeszcze przykrywam garnek przykrywką w trakcie smażenia. Po usmażeniu gotowe pączki przełożyć na papierowe ręczniki, żeby się odsączyły z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe pączki smarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie
FRANCUSKIE ROGALIKI - MOCNO POMARAŃCZOWE 143rogalik. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki i posmarować je roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni około 20 minut. Z cukru pudru i soku pomarańczowego zrobić lukier. Polukrować upieczone, wystudzone rogaliki i posypać je skórką pomarańczową
Kuchnia w opałach
RABARBAROWO - JABŁKOWE DROŻDŻÓWKI DOMOWE 148pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 180 (stopni termoobieg) 15 mniut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem
Kuchnia w opałach
CIASTO Z BURAKÓW 185octem, kwaskiem i sokiem z cytryny. Ciasto wylać do wysmarowanej, małej tortownicy (18 cm.). Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (do suchego patyczka). Ciasto polałam lukrem cytrynowym białym i zabarwionym sokiem z buraka
Kuchnia w opałach
WIENIEC DROŻDŻOWY Z SEREM 140wieniec i pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem i pieczemy w temp. 170 (stopni termoobieg) 20 - 25 mniut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem
Kuchnia w opałach
BABKA CYTRYNOWA 147cytryny, miksować jeszcze około 2 minut. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałach
KEKS 132całość przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec 70 - 75 minut w temperaturze 170 stopni na najniższym poziomie piekarnika. Gotowy keks udekorowałam lukrem
Kuchnia w opałach
HISZPAŃSKIE CIASTO CYTRYNOWE 154Blaszkę 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, którym posmarować dokładnie całe ciasto zaraz po upieczeniu. Odstawić do przestygnięcia
Kuchnia w opałach
LEBKUCHEN - PYSZNE PIERNICZKI 154piernika) 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła 1/2 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 125 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy A jak to zrobić: W rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do przestygnięcia. W misce połączyć wszystkie
Kuchnia w opałach
Kruche ciasteczka maślane - przepis idealny! 289były twarde). Wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciastka na papierze do pieczenia i piec w 175°C ok 10 min (w zależności od wielkości i grubości ciasteczek). Można ozdabiać lukrem, polewą itp ale nam najbardziej smakowały takie bez niczego. Przepis pochodzi ze strony Nigelli (na swoje potrzeby zmniejszyłam jedynie ilość soli - w oryginalnym przepisie jest 1 łyżeczka ale to zdecydowanie
Kto ugości moich gości?