nadaje cynamon, gałka muszkatołowa i aromat pomarańczowy (którego nie warto pomijać ani zamieniać na inny!). Ciasto nie jest zbyt słodkie więc możecie pokusić się np. o polewę kajmakową czy lukier na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem startej skórki pomarańczowej... Ja najbardziej lubię takie 'gołe' :) Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami, jak pięknie pachnie, a przede wszystkim jak przyjemnie smakuje
Kraina Miodem PłynącaKażdy przekręcić przez środek . Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Moje domowe kucharzenierurką ),piekę w 180 stopniach,od 10-15 min,w zależności od wielkości pierniczków. bardzo długo zostają świeże.Największą frajdę mają dzieci,moja córcia 4-letnia,najbardziej lubi zlizywać lukier z palców i podjadać posypki,ale raz do roku-czemu
Swojskie jedzonkocukru pudru ubijmy śmietanę i wykładamy na masę budyniową WARSTWA 3: 4 paczki herbatników 1 cytryna cukier puder moczymy herbatniki w herbacie z cytryną i układać na wierzch,zrobić lukier z cytryny i cukru pudru i posmarować herbatniki,wstawić do lodówki najlepiej na całą noc ,żeby herbatniki zmiękły smacznego
Swojskie jedzonkoPrzełożyc do wysmarowanej foremki o średnicy 26 cm, na wierzchu ułożyc pocięte na pół śliwki Piec w temp. 180*C przez około 40 min. do "suchego patyczka" Można polać lukrem: około 1/2 szklanki cukru pudru roztartego z 1 - 2 łyżkami wody lub soku z cytryny. Ja posypałam po prostu cukrem pudrem :) Przepis stąd
Proste Potrawyłyżki mąka pszenna - 1 łyżka ew. spirytus - 3 łyżki CIASTO: woda- 1/2 Litra mąka pszenną - 1 pełna szklanka masło- 15 dag sól- szczypta jajka - 5 szt cukier – 1 łyżka LUKIER: cukier puder- 3 łyżki woda -1 łyżka cukier waniliowy -1 łyżeczka Wiórki kokosowe CIASTO: Wodę wlać do garnka, posolić, dodać margarynę cukier i doprowadzić do zagotowania. Zdejmujemy garnek
Camilla w kuchnirozprowadzić . Drugą część ciasta rozwałkowaną wyłożyć na górę, ponakłuwać widelcem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 190stopni C i piec ok.35-45minut. Cukier puder wymieszać z jogurtem greckim, tak by powstał lukier i po upieczeniu ciasta wylać go na jeszcze gorący jabłecznik. Odstawić do ostygnięcia. Smacznego
W kuchni u Monikipiec ok 40 minut. Kiedy ciasto jest w piecu możemy przygotować sobie polewę. Łyżkę śmietany i szklankę cukru pudru dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Lukier rozsmarowujemy na gorącym upieczonym cieście i zostawiamy do wystudzenia
Walijskie Pichceniegęsta masę , porcjami dodawać masę kajmakową , wymieszać . - Do rękawa cukierniczego przełożyć masę śmietanowo - kajmakową od dołu nadziewać ptysie . Moje ptysie ułożone w kopczyk polane są lukrem i roztopioną czekoladą . Ptysie na blachę można kłaść łyżeczką Ptysie można rozkroić i nadziewać . Jeśli ptysie mają być kruche należy je nadziewać tuż przed podaniem Kod należy skopiować
Eli Gotowaniedlaczego nie dałem mu tego z rana? - Bo musiałeś przygotować podwieczorek dla solenizanta. Był na tym podwieczorku torcik z kremem i trzema świeczkami, z wypisanym na wierzchu różowym lukrem imieniem i... - Ach, prawda, przypominam sobie - powiedział Krzyś. Pralinki Bounty 200g wiórków kokosowych 100 ml kremówki (śmietanka 30%) 70g cukru pudru 70g masła 200g gorzkiej lub mlecznej czekolady Wiórki kokosowe wymieszać
Przepysznik - BLW i nie tylkoSchłodzić i przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi albo marmoladą różaną. Przykryć z wierzchu arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do skruszenia na 3-4 dni. Przed podaniem polać czekoladą bądź lukrem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki 10 g drożdży 3 łyżeczki cukru ok. 100 ml mleka 2 żółtka 1 jajko całe 1 łyżka cukru z wanilią 1 łyżka spirytusu szczypta soli lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody Drożdże rozpuścić w ciepłym melku, dosypać 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować
Przepysznik - BLW i nie tylkozdrowego pączka, ale jednak słodkiego, do ciast a można wrzucić 50g cukru (to dla ryzykantów), bądź 1/3 szklanki syropu daktylowego, miodu albo syropu klonowego. Można też oblać jest lukrem cytrynowym i naszprycować jakimś nadzieniem. Życzę wszystkim szalonych Ostatków i pysznych pączków zarówno tych zdrowych, jak i nieco mniej zdrowych, a nawet tych całkiem niezdrowych ;) Pieczone pączki 100 ml ciepłego mleka
Przepysznik - BLW i nie tylkowyjac z lodówki, urywac kawałki i formowac kulki wielkości orzechów włoskich. Układac je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec około 15 - 18 min. w 190C. Po upieczeniu można polać lukrem
Radość kipiąca uśmiechem.