lukier - 7892 przepisów (strona:394/527)

Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 174

strudel z wierzchu przed włożeniem posmaruj obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto na kratce kuchennej, posyp cukrem pudrem lub polej słodkim lukrem

Apetyczna babeczka
Drożdżowy potworek 121

Składniki: 1 kostka margaryny Kasia 1 kg mąki 500ml mleka 100g drożdży 2 cukry wanilinowe 150g cukru 2 orzechy lukrowane mazak spożywczy brokat spożywczy lukier   Sposób przygotowania: Z drożdży,3 łyżek ciepłego mleka i 3 łyżek cukru robimy rozczyn.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.Następnie dodajemy pozostałe składniki.Przy czym trzeba pamiętać,że mają być ciepłe

Wielki apetyt
Halloweenowe oczka 117

środku dziurkę. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu,gdy wystygną obsypujemy je obficie cukrem pudrem.W dziurkę wlewamy polewę czekoladową.Żyłki na oku robimy za pomocą lukru w pisaku. Na talerzyku robimy plamę z gotowego kisielu i układamy na ni ej nasze oczko. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Halloweenowe muffiny marchwekowo-dyniowe 108

Składniki: 3 szklanki tartej marchewki 1/2 szklanki tartej dyni 1 łyżeczka sody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki cynamon ( Kamis) cukier wanilinowy szczypta soli  zielony lukier Dr Oetker Dynia zrobiona z  masy cukrowej (własnymi łapkami) Sposób przygotowania: Startą marchew połącz z dynią. Warzywa tarłam na tarce,na najmniejszych oczkach. Następnie dodaj mąkę wymieszaną z cukrem

Wielki apetyt
Jungle- zestaw do pieczenia-Test 121

Jest to doskonałe narzędzie do dekorowania ciasteczek,babeczek,muffinek itp.Sprawdził się też przy wykonywaniu ażurowych naleśniczków. Pisak dzięki temu,że ma zatyczkę jest dość szczelny,gdy zastygł mi lukier,wsadziłam o do gorącej wody i mogłam bawić się dalej. DecoPen to świetne urządzenie, z kórym poradziłą sobie nawet moja 4 letnia córka.Jeśli w tym roku planujecie dekorowanie świątecznych

Wielki apetyt
Lukrowanie pierniczków 120

które upiekłam już jakiś czas temu.Przepis znajdziecie oczywiście na blogu.Wracając do lukrowania,robiłam to po raz pierwszy w życiu i wyszło tak: Do lukrowania użyłam najprostszego na świecie lukru (szklanka cukru pudru ubita z 1 białkiem) i rękawa cukierniczego.Jeśli nie macie w domu rękawa możecie użyć tutek zwiniętych z papieru do pieczenia,albo strzykawki z małym otworem. Zabawa

Wielki apetyt
Chatka z piernika 121

Dość gadania, zapraszam do komentowania :) Składniki: 1100 g mąki 600 g miodu (naturalnego, nie sztucznego!) 240 g masła 2 duże jaja przyprawa do pierników (u mnie 2 opakowania Kamis) lukier ( gotowy lub własny) pokruszone landrynki bez nadzienia ( zrobiłam z nich witraże w oknach) wstążeczka cukierki , pierniczki i inne do dekoracji Sposób przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę

Wielki apetyt
Muffinki cytrynowe 160

suche składniki z mokrymi, dobrze wymieszać. Nakładać do foremek, piec na środkowej półce piekarnika około 30 minut na złotobrązowy kolor.  Muffinki udekorować według uznania. Ja swoje polałam cytrynowym lukrem (do garnuszka wlać 2 łyżki cytryny, dodać cukru pudru i roztopić na małym ogniu

Passions hobbies life
Babka marchewkowo-kakaowa w polewie serowej 156

babkę marchewkowo-kakaową i trzeba przyznać było jej z nimi do twarzy :) Babka jest lekka i wilgotna (jak prawie każde ciasto marchewkowe ;)), polana kremem serowym, znacznie mniej kalorycznym od lukru. Możecie zrezygnować z kremu lub zastąpić go cukrem pudrem, wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: Składniki: 150 g mąki pszennej, 100-130 g cukru pudru, 2 szklanki drobno tartej marchewki

SzczyptaSmaQ
Jabłecznik z kisielem 568

wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wykładamy ostudzoną masę jabłkową , na wierzch drugą część ciasta także rozwałkowaną. Piec w 180 stopniach przez 45 min. Można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ekspresowa rolada 347

ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami Po oprószeniu rolady cukrem pudrem, posmarowaniu lukrem, czy też polewą czekoladową, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis na ekspresową roladę jest idealny dla tych co mają dwie lewe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MINI PAVLOVA Z LODAMI CARTE D’OR CHOCOLATE BROWNIE I SOLONYM SOSEM KARMELOWYM 180

sól – 1 szczypta DODATKOWO: * lody Carte D’Or Chocolate Brownie * popcorn SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOLONY KARMEL: Cukier i cukier waniliowy podgrzewamy z wodą, mieszamy aż zrobi się zloty lukier, zestawiamy z ognia. Dolewamy śmietankę i dodajemy masło z odrobiną soli cały czas energicznie mieszając. Ponownie stawiamy na ogniu, podgrzewamy i mieszamy aż konsystencja będzie gładka, studzimy. MINI PAVLOVA: Białka

Ostra na Słodko
Strucla kakaowo-kokosowa 249

piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek . Gdy ciasto podrośnie (ok. 30 minut) podnieść temperaturę do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 - 35 minut. Oblać lukrem lub polewą czekoladową

Praktyczna pl
Drożdżówki z serem i truskawkami 210

podwojenia objętości). Masa serowa: 400 g tłustego twarogu 1 jajko i 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii Dodatkowo: 300 g truskawek Lukier: pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżki wody Twaróg zmiksować z jajkami, mąką, cukrem i ekstraktem z wanilii. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt

Bullio