lukier - 7892 przepisów (strona:385/527)

Serowe pączusie 233

szklanka ciepłego mleka 4 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki roztopionego masła 16 g cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli Aromat cytrynowy Olej do smażenia Lukier do polania Posypka do wypieków Sposób wykonania: W głębokiej misce mieszamy mąkę suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy twarożek oraz żółtka, zagniatamy ciasto, wlewamy masło

Wanilia i Kardamon
Oszukane pączki bez wyrzutów sumienia. 120

migdałów 4. Rodzynki + pestki dyni + pokruszone płatki kukurydziane 5. Namoczone na chwilę jagody goji + pokrojone daktyle suszone 6. Płatki kokosowe + jagody goji 3. Do polania "pączków":   Można użyć lukru z ksylitolu (robimy tak jak ten ze zwykłego cukru) albo czekolady z oleju kokosowego - 2 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżeczki kakao + 1-2 łyżeczki miodu, wszystko mieszamy na małym ogniu

Powiedz dietom nie
Babka kakaowa z malinami, bardzo prosta 163

koniec sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Po wyjęciu go z babki, patyczek musi być suchy, Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i zostawić, żeby ostygła. Można polać babkę lukrem lub roztopioną czekoladą. Thermomix – założyć matylek, jajka z cukrem ubić, czas 3 minuty, obroty 3 – cały czas mieszając obroty 3, wlać powoli olej i olejek waniliowy, i wsypywać

Kuchnia Pokoleń
Klasyczne pączki 192

świeżych drożdży 100 g cukru 150 g roztopionego masła 3 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli smalec lub olej do smażenia dżem różany cukier puder do posypania lub lukier Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 5 łyżek ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić

O kuchni z uczuciem
Pierniki świąteczne 136

pieczeniem. Pierniki świąteczne Składniki: - 100 g margaryny - 150 g  miodu - 250 g mąki - 1 op. przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - lukier lub barwniki spożywcze Przygotowanie: Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy na ogniu i chwilę podgrzewamy, odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy

Kulinarne życie
O zajęciach w szkole cukierniczej. Część druga 160

się ciepło, sezon na wytęsknione truskawki właśnie się zaczął, nie mogłam się im więc oprzeć. Oczywiście, szkolenie na cukiernika nie może obejść się bez podstaw, czyli na przykład dekoracji lukrem. Praca w grupach zaowocowała takimi serduszkami. Zebraliśmy za nie z Julią i Thomasem mnóstwo pochwał: były nie tylko pyszne, ale (podobno) bardzo profesjonalnie udekorowane.  Najprzyjemniejsza praca to oczywiście torty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podsumowanie akcji "Świąteczne Słodkości! 2015" 349

jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto korzenne Pierniczki z biało-niebieskim lukrem Miodowe ciasteczka korzenne Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami Sernik owocowy Siostry Anastazji ze zmianami Sernik z rosą (z ricottą) Miodownik z orzechami Orzechowe kule śniegowe Sernik pomarańczowy na czekoladowym

My Culinary Art
beignets - pączki francuskie 185

domu dwóch zamiłowanych pączkożerców - niestety, każdy o innych preferencjach; Mała uwielbia pączki z ogromną ilością nadzienia, pokryte grubą warstwą lukru, A. lubi pączki zupełnie bez nadzienia (!). Z myślą o nim właśnie przygotowałam dziś drożdżowe pączki francuskie: mają formę puszystych, "pustych" poduszeczek. Z wierzchu, zwłaszcza na bokach, są nieco chrupiące, tam ciasto ułożyło się trochę warstwami, przypomina to troszkę listkujące się

6niebo
Pączki z kajmakiem 1021

całej długości miał w sobie nadzienie. Pączki po usmażeniu obtoczyłam w drobnym cukrze wymieszanym z domowym cukrem waniliowym, który znacznie podbił smak całości. Możecie też udekorować je tradycyjnym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 14-15 dużych pączków . Pączki z kajmakiem Składniki: 400g mąki pszennej + do podsypywania 200ml wody lub mleka 30g drożdży świeżych 70g cukru

Smakołyki Bereniki
BABKA MAŚLANO-CZEKOLADOWA Z MIGDAŁAMI, BEZ DODATKU CUKRU 373

babka jest dopieczona. Może się zdarzyć, że będzie gotowa już nawet po 45 minutach, wszystko zależy od piekarnika... Można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem lub polukrować, u mnie lukier z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto kokosowe z jabłkami 229

nacięciami do góry. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 160 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Sposób wykonania lukru: Cukier puder rozetrzeć łyżką razem z mlekiem. Polukrować wystudzone ciasto, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pączki na piwnym cieście, szybko i łatwo 546

łyżeczka soli     - 3/4 szklanki cukru     - 3 całe jajka    -  3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekolada Wierzch: lukier, polewa, cukier puder 1. Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Drożdże  rozpuścić z łyżeczką cukru w letnim mleku, odstawić na 10-12 minut aby drożdże rozpoczęły fermentację. 2. Jaja

Apetyczna babeczka
Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets 163

powdered sugar. Enjoy! Poniżej przypominam też moje inne karnawałowe słodkości: Pączki luksusowe Churros z sosem czekoladowo-kawowym   Pieczone pączki nadziewane jabłkami z syropem klonowym   Pączki hiszpańskie z lukrem rumowym Oszukane mini doughnuts

karmelowy
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z ORZECHAMI I SERKOWYM LUKREM 200

powiecie na drożdżówki-ślimaczki z orzechami? A na lukier z serkiem? Połączenie doskonałe dla wszystkich łasuchów. Bułeczki nadadzą się na słodkie śniadanie lub do kawy. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej okrągłe drożdżówki należy je upiec zachowując większe odstępy. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry