lukier - 7892 przepisów (strona:385/527)

Pierniczki Bożonarodzeniowe 181

kratce. Dowolnie dekorujemy. Dekoracja: Galaretkę niebieską wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy, przekładamy do miseczki. Dodajemy 1-2 łyżki mleka i mieszamy, wychodzi nam niebieski lukier, dekorujemy dowolnie.Czerwoną galaretkę wsypujemy do młynka i tyle samo cukru, mielimy i przekładamy do miseczki, dodajemy mleko i mieszamy , dekorujemy dowolnie

Różowa kuchnia
CIASTO POMARAŃCZOWE 125

pomarańczową. Przy pomocy rózgi wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przelać do keksówki i piec około 60 minut (do suchego patyczka), w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy, oraz plasterkami pomarańczy

Kuchnia w opałach
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 251

jest upieczona . Przed wyjęciem babki z foremki odstawiam ją na 2 – 3 minuty do przestudzenia, następnie wybijam babkę z foremki . Dekorowanie babki drożdżowej : Wystudzoną babkę możemy udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową, ja tym razem udekorowałam polewą czekoladową. Do rondelka daję wszystkie składniki polewy: mleko, kakao, masło,cukier puder. Rondelek stawiam na gazie, podgrzewam go i rozpuszczam mieszając składniki

Uwaga Babcia Gotuje
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 372

kruszonką. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.40 minut z termoobiegiem. Następnie zmniejszamy temperaturę na 150*C i dopiekamy jeszcze ok.35-40 minut. Ja polukrowałam swój lukrem z pudru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli aromatu migdałowego i kremówki. Posypałam także pokruszonymi migdałami. Smacznego :-) Polecam także moje pozostałe makowce: Makowiec japoński w wersji de-luxe, na kruchym orkiszowym

Smaczne Zdrowe
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3545

masła 1 jajko 1 łyża kakao 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki pieprzu, czarnego mielonego dodatkowo: powidła śliwkowe, dobrze wysmażone lub twarda marmolada lukier czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej wykonanie: W rondelku na małym podgrzewamy masło, cukier, mleko oraz miód. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i masła. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
#10 Poświątecznie - marchewkowe na bogato 163

przekładamy kremem, polewamy polewą, posypujemy posypką, wiórkami, czymkolwiek ;). I gotowe! Nie licząc czasu pieczenia można spokojnie wyrobić się w 20 minut :). Rady Zamiast kremu, w podobny sposób można przygotować "lukier", którym smarujemy wierzch ciasta: zamiast 2 szklanek cukru pudru należy wsypać całe pół kilo pudru (ok. 4 szklanki). Przepis na karpatkę - później

Kuchnia w szuwarach
Odchudzona strucla orzechowo - cynamonowa 145

papierem do pieczenia, zostawiamy aby odpoczęła na 15-20 minut. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można polać lukrem lub polewą

Apetyczna babeczka
Pierniczki Świąteczne 251

łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby     1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć

Mała Cukierenka
szybkie pierniczki 946

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy na kratę i odstawiamy do wystudzenia. Możemy je dowolnie udekorować np. lukrem. Przechowujemy w zamkniętym słoju. Gdyby pierniczki stwardniały to np. do słoja z pierniczkami wkładamy obranych jabłek (które należy co kontrolować, aby nie pleśniały), z których pierniczki pochłoną wilgoć i będą

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki Świąteczne 151

łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby     1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód i przyprawy. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią (cukier nie musi się całkowicie roztopić; nie gotować). Zdjąć

Mała Cukierenka
Babeczki z makiem 198

jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 20 minut, aż będą rumiane. Gotowe babeczki możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować gęstym lukrem (mój zrobiłam z odrobiny mleka i cukru pudru). Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pierniki norymberskie 188

następnym razem dodam odrobinę więcej) 50g kandyzowanej skórki cytrynowej 50g rodzynek (wcześniej namoczonych i odsączonych) 50g wiórków kokosowych 250ml mleka (temperatura pokojowa) ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków Dodatkowo: lukier roztopiona czekolada bakalie do posypania Sposób przygotowania: 1. Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. 2. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę, kakao, zmielone migdały, kakao, proszek

Kuchnia domowa Ani
Rogaliki drożdżowe 166

spore odstępy między rogalikami. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut. Podobnie postępujemy z pozostałym ciastem. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Smarujemy nim wystudzone rogaliki i posypujemy siekanymi migdałami

Smakowity Blog Kulinarny
Chałka pszenno-żytnia z lukrem pomarańczowym 184

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. (najlepiej bez termoobiegu) na 20-25 min. Jeżeli będzie się zbytnio zarumieniać można przykryć folią aluminiową od góry. Polać chałkę lukrem. Smacznego

moj przepis na
Dynia na zimę wraz z poradami 234

spiżarni, na wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania