lukier - 7892 przepisów (strona:378/527)

Pączki wiedeńskie, hiszpańskie, tzw. gniazdka 221

usłyszymy jedną z nich od razu każdy wie o co chodzi. Jak byłam mniejsza mama kupowała mi je w sklepie, smak niezapomniany, przypieczone i wilgotne w środku polane lukrem. Pychota! Jak to wiadomo, w takich kupnych pączkach jest pełno chemii i dlatego myślę, że warto trochę się wysilić i zrobić coś samodzielnie. Myślałam, że to coś niewiarygodnie trudnego, pracochłonnego

Piekę, bo lubię
Błyskawiczne serowe oponki – bez drożdży, bez proszku do pieczenia 249

Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera białego. Oponki są leciutkie, miękkie o delikatnym serowym posmaku. Banalnie proste do zrobienia. Oponki można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem i kolorową posypką – takie Stasiowi smakowały najbardziej, mi bez dodatków. Najlepsze są zaraz po usmażeniu i wystudzeniu. Z przepisu wyszło mi 16 oponek i tyle samo małych pączuszków. Składniki

Niebieski kubek z kawa
Ciasto pomarańczowe. 176

wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Ponakłuwać długim cienkim szpikulcem ciepłe ciasto. Powoli nasączać ciasto sokiem z pomarańczy. Zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto udekorować lukrem z cukru pudru rozrobionym z sokiem pomarańczowym albo posypać samym cukrem pudrem. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Puszyste pączki różane z rumem 171

żeby bączki nie dostawały do dna rondla. Dobrze jest wyposażyć się w termometr (cukierniczy lub do pieczenia mięsa) i kontrolować temperaturę smażenia (optymalna temperatura oleju 170-175 stopni). Wykończenie lukrem stosujemy na ciepłe pączki, cukrem pudrem po wystudzeniu.   Czas przygotowania: 1 godz. 30 minut Porcje: 22 Składniki: 70 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego domowego 220 ml mleka

SzczyptaSmaQ
Pączki z nadzieniem różanym, lukrem i skórką pomarańczową 201

Dziś druga wersja przepisu na pączki idealne! Tym razem z moją ulubioną marmoladą r óż aną , lukrem i skórką pomarańczową ! Domowe, pyszne, wyglądają jak z cukierni, a są o niebo lepsze! Pyszności! Zapraszam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pączki z nadzieniem różanym, lukrem i skórką pomarańczową 201

Dziś druga wersja przepisu na pączki idealne! Tym razem z moją ulubioną marmoladą r óż aną , lukrem i skórką pomarańczową ! Domowe, pyszne, wyglądają jak z cukierni, a są o niebo lepsze! Pyszności! Zapraszam :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
,,KARNAWAŁOWE KOKARDKI” 119

średni, mały, a następnie mocno przyciskamy środek palcem. Kokardki smażymy wierzchem tak by się zarumieniły na złoto i odsączamy z tłuszczu. Cukier puder ucieramy z sokiem do gładkości. Gęstość lukru regulujemy dodając sok lub cukier

Podróż w kulinaria
Pączki 169

drożdży, 250 ml ciepłego mleka, 125 ml jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu, tłuszcz do smażenia ( olej, smalec), konfitura do nadziania, cukier puder lub lukier   Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 3 łyżki mleka podgrzewamy ( mleko musi być bardzo ciepłe, ponieważ jak dodamy jogurt to zmieni ono swoją temperaturę), dodajemy łyżkę cukru, jogurt

Passion of Cooking
Pączki pieczone 291

będą smakować jak bułki z marmoladą. Jednakże pomyliłam się, po naciśnięci powracają na swoje miejsce, marmolada nie wypływa, a dodatkowo są o wiele zdrowsze od pierwowzoru, a wraz z lukrem to kompozycja doskonała! :) Składniki: 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej + do podsypywania 50 g cukru 3/4 łyżeczki soli 3 jajka 170 g masła

Piekę, bo lubię
Babka cytrynowa 228

wymieszać. Keksówkę (ok.30cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 - 50 minut. Gotową babkę polać lukrem

Piekę, bo lubię
Serowe pączusie 239

szklanka ciepłego mleka 4 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki roztopionego masła 16 g cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli Aromat cytrynowy Olej do smażenia Lukier do polania Posypka do wypieków Sposób wykonania: W głębokiej misce mieszamy mąkę suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy twarożek oraz żółtka, zagniatamy ciasto, wlewamy masło

Wanilia i Kardamon
Oszukane pączki bez wyrzutów sumienia. 127

migdałów 4. Rodzynki + pestki dyni + pokruszone płatki kukurydziane 5. Namoczone na chwilę jagody goji + pokrojone daktyle suszone 6. Płatki kokosowe + jagody goji 3. Do polania "pączków":   Można użyć lukru z ksylitolu (robimy tak jak ten ze zwykłego cukru) albo czekolady z oleju kokosowego - 2 łyżki oleju kokosowego + 2 łyżeczki kakao + 1-2 łyżeczki miodu, wszystko mieszamy na małym ogniu

Powiedz dietom nie
Babka kakaowa z malinami, bardzo prosta 170

koniec sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona. Po wyjęciu go z babki, patyczek musi być suchy, Po upieczeniu wyjąć babkę z formy i zostawić, żeby ostygła. Można polać babkę lukrem lub roztopioną czekoladą. Thermomix – założyć matylek, jajka z cukrem ubić, czas 3 minuty, obroty 3 – cały czas mieszając obroty 3, wlać powoli olej i olejek waniliowy, i wsypywać

Kuchnia Pokoleń
Klasyczne pączki 198

świeżych drożdży 100 g cukru 150 g roztopionego masła 3 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli smalec lub olej do smażenia dżem różany cukier puder do posypania lub lukier Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 5 łyżek ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić

O kuchni z uczuciem
Pierniki świąteczne 145

pieczeniem. Pierniki świąteczne Składniki: - 100 g margaryny - 150 g  miodu - 250 g mąki - 1 op. przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - lukier lub barwniki spożywcze Przygotowanie: Masło, miód i przyprawę korzenną rozpuszczamy na ogniu i chwilę podgrzewamy, odstawiamy do przestudzenia. Na stolnicę przesiewamy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy

Kulinarne życie

Proponowane wyszukiwania