lukier - 7892 przepisów (strona:382/527)

jabłecznik z połówek 136

mąki tortowej 200 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej) łyżeczka proszku do pieczenia 8 jabłek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder lub lukier na wierzch  Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane masło, cukier puder, serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort urodzinowy Świnka Peppa 212

skorzystałam z puzzli ze Świnką Peppą, które znalazłam w szafce z zabawkami ;) Gotową świnkę zostawiamy do zastygnięcia (po kilku godzinach będzie już zupełnie twarda – jak gęsty zastygnięty lukier). Przestudzone spody przecinamy wzdłuż i układamy na kawałkach czystego papieru do pieczenia, dzięki temu będzie łatwiej przesuwać je po stole i mniej będą się kruszyć. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu . Pierwszy

Ciastkozercy
Babkowy baranek z jagodami . 107

szklanki mąki tortowej  1/2 szklanki mrożonych jagód  3 łyżki wiórek kokosowych 2 tabliczki czekolady mlecznej  2 łyżki margaryny wiórki kokosowe do dekoracji posypka kolorowa do dekoracji lukier gotowy różowy do dekoracji Dr. Oetkera Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem,wiórki kokosowe, olej i wodę.Delikatnie

Sama słodycz i szczypta chili
Przepis na idealne polewy do wypieków 131

Polewa Kakaowa: Stopić 100 g margaryny, dodać 2 łyżki kakao, 100 g cukru oraz 2 łyżki wody. Wszystko razem podgrzać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, mieszając Lukier: 15 łyżek cukru pudru wymieszać z 1 łyżką gorącej wody oraz dodając 1 łyżkę soku z cytryny bądź pomarańczy, mieszając do uzyskania jednolitej masy Polewa Kokosowa: 100 g margaryny połączyć

W Moim Magicznym Domu
Makowiec z kajmakiem i skórką pomarańczową 147

Makowiec na kruchym spodzie otulony słodkim kajmakiem i pysznym lukrem pomarańczowym. Rozpływa się w ustach, długo zachowuje świeżość i podbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki

Gotowanie i blogowanie
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 235

babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Babka z kawałkami czekolady jest gotowa . Życzę udanego wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Szarlotka z połówkami jabłek i galaretką 173

drugą część ciasta i układamy na jabłkach, łączymy brzegi i delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu można polać lukrem

Ewusiowe Smaki
pączki 133

jadamy je nie tylko w Tłusty Czwartek:)  Może komuś z Was przyda się jeszcze przepis. Ja smażę pączki kilka razy w roku, najczęściej nadziewam je marmoladą i oblewam lukrem. Nie wyobrażam ich sobie bez skórki pomarańczowej, która jest wręcz obowiązkowa.  Składniki: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1/3 szklanki cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 211

użyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką. U mieszczamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pieczemy ok.30-35 minut do lekkiego przyrumienia na termoobiegu. Podajemy oprószone mielonym ksylitolem lub lekko polukrowane lukrem z cukru trzcinowego, z dodatkiem kremówki i kilku kropli olejku migdałowego. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pączki 152

wykorzystaliśmy do tego frytkownicę z termostatem. Smażymy pączki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miały złoto-brązową barwę. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Jagodzianki 132

spód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem

Różowa kuchnia
Ciasto makowe na pianie z białek 187

masy makowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 30-35 minut. Po lekkim przestudzeniu polukrować ( tutaj przepis na lukier pomarańczowy ) i posypać skórką pomarańczową lub rodzynkami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pyszne pączki 178

pączki nabiorą brązowego koloru. Można również każdy z wyciętych pączków nadziać marmoladą i sklejać,ale ja ułatwiłam sobie pracę :) Usmażone pączki nadziewałam po ich ostygnięciu. Posypujemy cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pączki (babcine) 164

każdej strony - na złoty kolor. (Najlepsza temperatura smażenia to około 175 stopni i nie powinna przekraczać 180 stopni.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. (*) Alkohol jest opcjonalny, ale dzięki niemu pączki chłoną mniej tłuszczu. (**)  Ocet sprawi, że pączki nie będą pękały, jeśli nadziejemy je przed smażeniem. (***) Nadzienie powinno być gęste, ale nie twarde

Di gotuje
Pączki 111

jajko    szczypta soli    ok. 40g roztopionego masła    marmolada lub inne nadzienie do pączków       około 2 l oleju    lukier      5 łyżek cukru pudru      odrobina gorącej wody       Przygotowanie:  Zaczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 0,5 szklanki ciepłego mleka

Amatorka kuchenna