lukier - 7892 przepisów (strona:389/527)

Markizy orzechowe 178

szczypta soli 160 g mąki tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 120 g zmielonych orzechów włoskich + 65 połówek do dekoracji (co daje łącznie około 240 g orzechów włoskich) na lukier: około 150 g cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny do przekładania markiz: marmolada wieloowocowa lub inna dodatkowo: mąka do podsypywania  WYKONANIE Ciasto można zagnieść już dzień wcześniej

Passions hobbies life
Bezglutenowe pierniki jaglano-kukurydziane. 108

cienkie, lepiej sprawdzą się grube pierniki). Najłatwiej wałkować przez papier do pieczenia. Wycinaj dowolne kształty. 5. Piecz 7-10 minut w zależności od wielkości, w 180 stopniach. 6. Udekoruj lukrem, np. z tego przepisu (klik

Powiedz dietom nie
CIASTECZKA KORZENNE Z MIODEM 78

pieczenia. Zachowujemy odstępy, ponieważ ciasteczka delikatnie urosną Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i układamy na kratce, do ostygnięcia. Dekorujemy kolorowym lukrem lub gorzką czekoladą. Cudowny sposób na spędzenie czasu z dziećmi :) Przed pieczeniem, można zrobić otworek w każdym ciastku, a po udekorowaniu przełożyć nitką i zawiesić na choinkę, jako ozdobę

KuchcikoweLove
pierniczki na choinke 142

nagrzanym piekarniku do 150 °C ,aż zbrązowieją.Upieczone pierniczki smarujemy wcześniej przygotowanym żółtkiem zmieszanym z wodą i włożyc ponownie do piekarnika na okolo 30 sekund.Po upieczeniu wystudzic i dekorowac lukrem:) przepis dostalam wraz z foremkami

w mojej kuchni
Sernik delikatny, puszysty, tradycyjny 118

drzwiczki już muszą być otwarte, a piekarnik wyłączony. Potem zostawić sernik w blaszce, aż całkowicie ostygnie. Sernik jest bardzo delikatny i pyszny. Sernik obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Kuchnia Pokoleń
Keks Wigilijny 317

zalewamy drugą połową ciasta, rozprowadzamy równomiernie i do pieca. Pieczemy kolo 45 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu ciasto studzimy na kratce po około 1-2 godzinach polewamy lukrem i dekorujemy bakaliami

Różowa kuchnia
Świąteczne pierniczki! 109

układamy na blaszce zachowując odstępy między pierniczkami. Pieczemy 7-10 min w temperaturze 175 stopni, przy funkcji grzanie góra-dół. Gotowe pierniczki studzimy i przyozdabiamy, my z maluchami wykorzystaliśmy lukier zwykły oraz z dodatkiem kakao.     Smacznego

Kuba Gotuje
Piernik marchewkowy 274

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy ciastem. Piernik pieczemy w 180 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Z wody i cukru pudru robimy dosyć rzadki lukier. Polewamy ciasto i posypujemy posypką. Można zamiast tego zrobić polewę czekoladową lub posypać ciasto cukrem pudrem. Życzę smacznego! ;) Przepis pochodzi ze strony www.gotowaniecieszy.blox.pl

Czerwona Porzeczka
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 170

farsz…kto nie lubi orzechowego farszu? Mało komu udaje się poprzestać tylko na jednym kawałku tego ciasta. Wierzch możecie udekorować zgodnie z własnym gustem, mniejszą lub większą ilością lukru lub po prostu cukrem waniliowym. W oryginale jest to przepis na Poticę orzechową, ale ja przecież nie mogę na Boże Narodzenie piec ciasta w kształcie baby;) Padło więc na wianuszek

Mieszam w Garnku
Wieniec drożdżowy z masą makową 172

uformować obręcz. Ciasto dookoła ponacinać i powywijać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Po tym czasie włożyć do nagrzanego już piekarnika do 200stopni C i piec 20minut. Przygotować lukier: wymieszać cukier puder ze śmietaną i nałożyć na wieniec drożdżwoy gdy jest jeszcze gorący.  Udekorować orzechami i kolorowymi cukiereczkami. Pozostawić do ostygnięcia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Gwiazda drożdżowa z masą makową 179

Założyć obręcz tortownicy, unosząc papier do pieczenia na boki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni C i piec przez 20minut. Na jeszcze gorącą gwiazdę nałożyć lukier ( wymieszany cukier puder ze śmietaną ). Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do ostygnięcia. Smacznego

W kuchni u Moniki
Drożdżówki z lodówki 149

Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce ,posmarować rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
pierniczki na choinkę 128

minut. Zaraz po upieczeniu zanim ciasteczka jeszcze będą miękkie przepchnąć  wykałaczkę na drugą stronę, żeby przebić ciasteczko na wylot. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wrzątkiem. Podzielić lukier na kilka części i zabarwić barwnikami na różne kolory. Dekorować pierniczki i ozdabiać cukrowymi dekoracjami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świąteczne ciasto dla niejadka 169

przepisu. Chciałam coś łatwego, ale jednocześnie świątecznego. Koniecznie z cynamonem!  Idealną recepturę znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr. 6/2010; tam ciasto upieczono w formie gwiazdy i udekorowano lukrem i migdałami. Nie mam odpowiedniej formy (kiedyś miałam, ale skoro nie użyłam jej chyba przez sześć lat, w końcu oddałam, żeby nie zajmowała miejsca. Heh... ), więc postanowiłam chociaż dekoracją zaznaczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze