bardzo wolnym ogniu. Stopniowo dodajemy pianki, nie wszystkie na raz. Jak już masa będzie gotowa dodaje do niej cukier puder i łączę , stopniowo dosypując. Zagniatamy lukier. Uwaga klei się, ja myślałam że polegnę ale dałam radę . Wałkujemy i dekorujemy wg uznania. przybiera kształtów prawie gotowe efekt końcowy :) i jak Wam się podoba
Kuchcikowoasi...Kawałek mnielukier : 800g cukru p. 3łyżeczki żelatyny 3łyżeczki glukozy\ 50ml wody 2 blaty biszkoptu masa śmietanowa z truskawkami
Kuchcikowoasi...Kawałek mniecukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.wyłożyć na to owoce , ja miałam truskawki, maliny Wstawić do lodówki na to po zastygnięciu masy nałożyć lukier plastyczny tak jak w przepisach wcześniejszych
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieSposób na wykorzystanie reszty ciasta na pierniki, ale również dobra zabawa . Lukier : białko 250g cukru pudru przesianego Ubijamy białko na sztywno i miksujemy z cukrem aż się rozpuści, pakujemy w worek i ozdabiamy. Ciasto na piernik z poprzedniego wpisu. wycinamy kształty domku podstawa 20x20 cm bok x2 10x15cm przód i tył 10x10x5 dach x2 7x17cm
Kuchcikowoasi...Kawałek mniebędzie jak znalazł. Ale wracając do bułeczek upiekłam je z lekkimi modyfikacjami i z połowy składników. Dodałam tylko cukier muscovado, dodatkowo dałam do masy syrop trzcinowy, dodałam rodzynki a lukier zrobiłam z cukru na polewy jaki ostatnio dostałam w prezencie od Diamantowej Kuchni. Bułeczki są smaczne i oczywiście najlepsze jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisztuk): - 2 mocno schłodzone białka - 140 g cukru pudru - 2-3 łyżeczki soku z cytryny - szczypta drobnej soli - barwnik spożywczy - cukrowe płatki śniegu - cukrowe perełki - miód lub lukier Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce. Gdy utworzy się mocna piana, zaczynamy dodawać po trochu cukier, miksując po każdej porcji. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny
W poszukiwaniu inspiracjiokoło 8-10 minut . Odstawić do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygły. Ostudzone można dowolnie udekorować. Przechowywać w zamykanej puszce metalowej. Przepis na lukier znajdziecie tutaj . źródło: Na podstawie przepisu Dorotus („Moje Wypieki”) The post Szybkie pierniczki świąteczne appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaciasto zmiękło. Po tym czasie kroimy na 3 części i otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm gotowe do udekorowania polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty
Zawsze głodna!układamy na cieście nacięciem do góry lekko je wciskając. Posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygnie polewamy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka oraz posypujemy wiórkami kokosowymi
My simple kitchenpiec przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić na noc do lodówki. Ja mój serniczek polałam lukrem. Można posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asimnie taki trochę powrót do lat dzieciństwa i wakacji spędzanych z dziadkami na wsi. Z każdych zakupów w mieście dziadek wracał z cieplutkimi jeszcze drożdżówkami z serem, polanych lukrem, oj jak one mi wtedy smakowały. Ja idę się zajadać moimi już gotowymi bułeczkami a Wy biegnijcie do sklepu po zakupy i zróbcie je swoim najbliższym;) Składniki
Krakowskie smaki AniCIASTO: Margaryna – 25 dag Żółtka – 5 szt Białka – 5 szt Cukier puder – 20 dag Sok i skórka z cytryny Mąka ziemniaczana – 25 dag Proszek do pieczenia – 2 łyzeczki LUKIER: Cukier puder –10 dag Sok z cytryny –1-2 lyżki Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną
Camilla w kuchniwyciskamy kształty foremkami. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 7-8 minut, aż ładnie urosną i się zarumienią. Pierniczki dekorujemy masą czekoladową lub lukrem :) Smacznego
Niezły Młynekugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę. Pierniczki w trakcie pieczenia wyrastają i lekko tracą kształt, więc nie nadają się raczej do finezyjnych dekoracji lukrem. Składniki: 1 kg mąki pszennej 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
Maślane ciasteczkopłaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku
Moje domowe kucharzenie