lukier - 7892 przepisów (strona:393/527)

Nowe zlecenie, tort bikini :) 156

bardzo wolnym ogniu. Stopniowo dodajemy pianki, nie wszystkie na raz. Jak już masa będzie gotowa dodaje do niej cukier puder i łączę , stopniowo dosypując. Zagniatamy lukier. Uwaga klei się, ja myślałam że polegnę ale dałam radę .  Wałkujemy i dekorujemy wg uznania. przybiera kształtów prawie gotowe  efekt końcowy :) i jak Wam się podoba

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Tort na 4 rocznicę ślubu W&R ♥♥♥ 122

lukier : 800g cukru p. 3łyżeczki żelatyny 3łyżeczki glukozy\ 50ml wody 2 blaty biszkoptu masa śmietanowa z truskawkami

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Rześki torcik 138

cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę.wyłożyć na to owoce , ja miałam truskawki, maliny  Wstawić do lodówki na to po zastygnięciu masy nałożyć lukier plastyczny tak jak w przepisach wcześniejszych

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Domek z piernika + lukier królewski 186

Sposób na wykorzystanie reszty ciasta na pierniki, ale również dobra zabawa . Lukier : białko 250g cukru pudru przesianego Ubijamy białko na sztywno i miksujemy z cukrem aż się rozpuści, pakujemy w worek i ozdabiamy. Ciasto na piernik z poprzedniego wpisu.  wycinamy kształty domku  podstawa 20x20 cm bok x2 10x15cm przód i tył 10x10x5  dach x2 7x17cm

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Cynamonowo - czekoladowe bułeczki z rodzynkami 106

będzie jak znalazł. Ale wracając do bułeczek upiekłam je z lekkimi modyfikacjami i z połowy składników. Dodałam tylko cukier muscovado, dodatkowo dałam do masy syrop trzcinowy, dodałam rodzynki a lukier zrobiłam z cukru na polewy jaki ostatnio dostałam w prezencie od Diamantowej Kuchni. Bułeczki są smaczne i oczywiście najlepsze jeszcze ciepłe. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Bezowe choinki 173

sztuk): - 2 mocno schłodzone białka - 140 g cukru pudru - 2-3 łyżeczki soku z cytryny - szczypta drobnej soli - barwnik spożywczy - cukrowe płatki śniegu - cukrowe perełki - miód lub lukier Przygotowanie: Białka ubijamy z solą w schłodzonej misce. Gdy utworzy się mocna piana, zaczynamy dodawać po trochu cukier, miksując po każdej porcji. Gdy piana będzie już bardzo sztywna dodajemy sok z cytryny

W poszukiwaniu inspiracji
Szybkie pierniczki świąteczne 203

około 8-10 minut . Odstawić do ostygnięcia na 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, aby całkowicie ostygły. Ostudzone można dowolnie udekorować. Przechowywać w zamykanej puszce metalowej. Przepis na lukier znajdziecie tutaj . źródło: Na podstawie przepisu Dorotus („Moje Wypieki”) The post Szybkie pierniczki świąteczne appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Staropolski piernik dojrzewający 177

ciasto zmiękło. Po tym czasie kroimy na 3 części i otrzymujemy 3 pierniki o wymiarach 13 x 26 cm gotowe do udekorowania polewą czekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty

Zawsze głodna!
Jabłecznik z całymi jabłkami 184

układamy na cieście nacięciem do góry lekko je wciskając. Posypujemy  cynamonem. Ciasto pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygnie polewamy je lukrem przygotowanym z cukru pudru i mleka oraz posypujemy wiórkami kokosowymi

My simple kitchen
Sernik z 3 składników 190

piec przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wstawić na noc do lodówki. Ja mój serniczek polałam lukrem. Można posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Drożdżowe ślimaczki z serem i cynamonem 173

mnie taki trochę powrót do lat dzieciństwa i wakacji spędzanych z dziadkami na wsi. Z każdych zakupów w mieście dziadek wracał z cieplutkimi jeszcze drożdżówkami z serem, polanych lukrem,  oj jak one mi wtedy smakowały.  Ja idę się zajadać moimi już gotowymi bułeczkami a Wy biegnijcie do sklepu po zakupy i zróbcie je swoim najbliższym;)  Składniki

Krakowskie smaki Ani
Babka cytrynowa 89

CIASTO: Margaryna – 25 dag Żółtka – 5 szt Białka – 5 szt Cukier puder – 20   dag Sok i skórka z cytryny Mąka ziemniaczana – 25 dag Proszek do pieczenia – 2 łyzeczki LUKIER: Cukier puder –10 dag Sok z cytryny –1-2 lyżki Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru oraz skórkę, sok z cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną

Camilla w kuchni
Kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku pierniczki 158

wyciskamy kształty foremkami.  Pieczemy  w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 7-8 minut, aż ładnie urosną i się zarumienią.  Pierniczki dekorujemy masą czekoladową lub lukrem :)  Smacznego

Niezły Młynek
Miękkie pierniczki (jak alpejskie) 41289

ugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę. Pierniczki w trakcie pieczenia wyrastają i lekko tracą kształt, więc nie nadają się raczej do finezyjnych dekoracji lukrem.  Składniki: 1 kg mąki pszennej 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej

Maślane ciasteczko
Piernik staropolski-dojrzewający 175

płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ szkl.zimnego mleka  ½ łyżeczki soli 2 – 3 torebki przyprawy do piernika do przełożenia: powidła śliwkowe  masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa  polewa: czekolada albo lukier wg uznania 2 -5 tygodni przed świętami: Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku

Moje domowe kucharzenie