pary dla babki musi być mazurek (nazywany także… dziadem )! Mazurki na naszych polskich stołach wielkanocnych zagościły już w XVII w. Słodkie i suto zdobione bakaliami, orzechami, lukrem, czy czekoladą miały być nagrodą za wyrzeczenia w trakcie wielkiego postu. Z autopsji wiem, że mają zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Jeden kawałeczek tego zazwyczaj bardzo słodkiego wypieku i mamy już dość
MyCookBook.plsprawdzamy po tym czasie patyczkiem czy jest upieczona, jeśli nie wydłużamy czas pieczenia o kilka minut). Upieczoną (jeszcze ciepłą) babkę herbacianą wyjmujemy z formy i odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy lukrem (mieszamy cukier puder z niewielką ilością wody do uzyskania pożądanej konsystencji) i bakaliami lub posypką cukrową. Smacznego
MyCookBook.pldrobny, 75g sól, 1/2 łyżeczki drożdże suche, 1 opak (7g) jajko, 1 szt Składniki na nadzienie ser twarogowy mielony, 300g jajko, 1 szt cukier, 4-5 łyżek Składniki na lukier cukier puder, 1 i 1/2 szkl woda gorąca, 2-3 łyżki kokos Przygotowanie W kubku roztrzepujemy jajko. Masło roztapiamy. Mleko wlewamy do garnuszka, podgrzewamy. Ma być lekko
Gotowanie moimi oczamiciastka mąka pszenna, 250g masło, 100g jajko, 1 szt cukier puder, 120g cukier waniliowy, 1 małe opak proszek do pieczenia, 1 łyżeczka barwnik w proszku, opcjonalnie Składniki na lukier białko jaja, 1 szt cukier puder, 1 i 1/2 szkl Przygotowanie Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Początkowo siekamy nożem, potem wyrabiamy gładkie ciasto. Podsypując delikatnie mąką rozwałkowujemy na cienki placek
Gotowanie moimi oczamikandyzowanej skorki pomaranczowej (mozna dac wiecej, do 2 lyzek) 2-3 lyzki gestej smietany 3 podluzne biszkopty, pokruszone na okruszki Do posmarowania: 1 jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 lyzki wody posiekane orzechy do posypania Wykonanie Do mleka wsypac suche drożdże ,wymieszac i pozostawić na 6 minut,aby się rozpuściły Następnie dodac jajko
w mojej kuchniokruszki 1/2 szklanka cukru 120 g orzechów arachidowych 120 g rodzynek 300 g masła 1 aromat migdałowy 120 g skórki pomarańczowej Dodatkowo: orzechy arachidowe 1 jajko 2 łyżki wody lukier Wykon anie nadzienia Wypłukany mak zaparzamy i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie bardzo dokładnie odsączamy mak i przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Zmielony mak przekładamy do garnka
Delicious Titbitswyszło całkiem fajne aromatyczne, pachnące i efektowne ciasto. Lubię takie ciasta bez kremów i dodatkowych kalorii. A ta galaretka kubusiowa pyszna. Z tego przepisu piekłam też ciasto Marchewkowe z lukrem królewskim . Składniki: 4 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Ale-raj 1i 3/4 szkl mąki pszennej Młyn Kopytowa 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku
Ala piecze i gotujewłoskich, 50 nerkowca) 100 g blanszowanych migdałów 70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 4 podłużne biszkopty (pokruszone) Lukier: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny + woda Dodatkowo: garstka posiekanych orzechów/ migdałów Przygotowanie: Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać pół szklanki ciepłego mleka, łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć
Domowa Cookierenka Agicałe jajko 1 łyżka miodu naturalnego 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej w syropie 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Lukier do polania Skórka kandyzowana pomarańczowa do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem
Wanilia i Kardamonlistopada. Muszę przyznać, że poznańskich rogali nie miałam okazji spróbować, ale od jakiegoś czasu sama robię je w domu. Delikatne, półfrancuskie ciasto, nadzienie z białego maku i orzechów i lukier. Brzmi wspaniale, prawda? ;) Pokusa, której ciężko się oprzeć, ale kto w ogóle by próbował? ;) Polecam! Składniki na ciasto: 250 ml ciepłego mleka 1 łyżka suchych drożdży 1 jajko
Domowa cukiernia Ewywłożeniem do piekarnika. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni lub do momentu aż będą rumiane. Studzimy w lekko otwartym piekarniku, po czym wykładamy na kratkę. Gorące dekorujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Wszystkiego makowego, słodkiego i tłustego
Szybko Tanio Smaczniepółksiężyc) Pozostaw na około 40 minut aż podwoją swoją objętość. Piecz w temp. 180-190 C około 30 minut (program pieczenie ciasta), aż się ładnie przyrumienią. Jeszcze ciepłe posmaruj lukrem (cukier puder rozpuszczony w odrobinie ciepłej wody) i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!!! Nie wiem czy udało mi się to uchwycić na zdjęciu, ale ciasto idealnie się listkuje
greenscarfkruszonkę. Całe ciasto na koniec posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy przed podaniem. Wierzch jabłecznika można polać lukrem
Emcia Pichciteż upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować lukrem. Są takie dobre, że u mnie znikają jeszcze ciepłe. Dzisiejsze bułeczki upiekłam w ramach kolejnej odsłony akcji Wypiekanie na śniadanie . Jednak zrobiłam mniejszą porcję bułek, z połowy składników. Musiałam tylko
Smaczna Pyzabudyniem, na kruchym cieście. Doskonała do popołudniowej kawy, lub herbaty. Najlepsza na drugi dzień po upieczeniu, jak troszkę od wilgnie. Doskonale smakuje oprószona cukrem pudrem lub "pomiziana" lukrem :) ciasto: 45 dag mąki + 2 łyżki cynamonu( lub przyprawa De Lexe ) 25 dag margaryny (Kasia) ½ szklanki cukru pudru 1 całe jajko + 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczką proszku
Takie tam pichcenie