Polecam Składniki na biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao Mus czekoladowy: 2 tabliczki czekolady 400 ml śmietany kremówki 2 białka Lukier plastyczny: 75 ml wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy cukier puder barwniki spożywcze Masa maślana: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny
Ciasteczkowy Potwórkratkę z mniejszej części ciasta,środek każdej kratki wypełnić 4-5 jagodami. Piec w temp 180-190 st. C przez ok 1- 1,5 godz. Po upieczeniu przyozdobić białym lukrem bądź posypać cukrem pudrem. Przepis pochodzi z książki s Anastazji,wyjątkowo nic nie zmieniłam.Sernik piekłam pierwszy raz,ale z pewnością nie ostatni
Niespełnione zdolności kulinarneSezon jagodowy trwa.Dziś będą pyszne jagodzianki,jedne z lukrem drugie z cukrem pudrem. Jagodzianki: 4 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 5 żółtek 250 ml mleka 6 łyżek cukru brzozowego Kłos-Pol 2 łyżki masła 30 g drożdży świeżych Dodatkowo : jagody 20 łyżek opcjonalnie Krok 1 Do misy wsypałam
Różowa kuchniasposobem wyszły mi przepyszne ciastka z kokosowo-waniliową nutą. Są rewelacyjne w smaku i... cudownie pachną. Idealnie komponują się ze szklanką mleka, kakao, czy chociażby herbatą. Można polać je lukrem lub polewą czekoladową, ale dla mnie wystarczył cukier puder. Pycha! (około 25-50 sztuk, w zależności od wielkości) 380g mąki pszennej 30g wiórek kokosowych 150g miodu 150g cukru
Di gotujejeszcze wyrabiamy ciasto.Ciasto nakładamy do silikonowych foremek pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 minut. Białko ubijamy razem z cukrem pudrem dodajemy łyżkę soku z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone babeczki posypując kolorową posypką. Smacznego
kgwjanczewoszklanka drobnego cukru (170 g) 1 szklanka gęstej śmietany 18% (250 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka do dekoracji cukier puder lub lukier Mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną przesiać przez sito. Jajka wbić do miski. Zasypać cukrem (drobnym i wanilinowym). Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do podwojenia masy. Gdy jajka
UgotowaćPrzekładamy drożdżówki na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosły, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C. Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy mielonymi orzechami. Chałka z masłem orzechowym jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolimnie czystka, z koleżanką, mamą czy teściową - będzie zachwycona. Smakiem przypomina mi moje ulubione kawowe herbatniki a lekka nuta czekolady, polecam upieczcie koniecznie. Kawowa babka z wiśniami i lukrem wiśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżki roztopionego masła Kruszonka: * 4 łyżki masła * 4-5 łyżek cukru * 8 łyżek mąki * dodatkowo truskawki bądź dowolne owoce * cukier puder na lukier Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące!!!) mleko i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Zrób to smacznieustawieniu piekarnika do pieczenia ciast, to jest rodzaj delikatnego termoobiegu, producent obiecuje, że pozwala to uzyskać w całym piekarniku jednakową temperaturę. Po wyjęciu gotowych rogali trzeba je jeszcze pomalować lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody i przykleić na nim posiekane orzechy lub mieszankę posiekanych orzechów i migdałów. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe i półfrancuskie najlepsze są wciąż odrobinkę
I tu będę miała takie tewiecznego zakochania w Mężu zapomniałam, że do drożdżowego nie sypie się blach bułką, wystarczy tylko wysmarowanie masłem. Przez ten prosty błąd miałam problem z gładkim rozprowadzeniem na gotowych babach lukru i polewy. Forma ma być wypełnione maksymalnie do 2/3 ścianki. Odkładam znowu pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 20 minutach zaczynam rozgrzewać piekarnik do 180 stopni. Po pół godzinie pora
I tu będę miała takie tepszennej 7 g suchych drożdży 75 g roztopionego, chłodnego już masła 250 ml letniego mleka 1 jajo pół szklanki cukru szczypta soli farsz: 400 g truskawek 4 łyżki cukru lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie : Przygotować ciasto: drożdże wymieszać z mąką, dodać wszystkie składniki oprócz masła. Wyrobić na elastyczne, jędrne
Poezja Smaków - blog kulinarnytopinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca
WojnaNaSmaki.plskomponowane na podstawie 5 zbóż: amarantusa, orkiszu, żyta, owsa i pszenicy. Upieczone zostały na maśle Wieluń, które dodatkowo wzbogaciło smak tych zdrowych ciasteczek. Do dekoracji dzieciaki używały kolorowych lukrów, i posypek Decorada w kilku wariantach. Belgijska czekolada, soki owocowe, zbożowe kuleczki, karmel. To dzięki tym naturalnym składnikom Delecta skomponowała bajeczne posypki, które nie zawierają sztucznych barwników. Ich kolory, kształty, smaki
Malinowe PocałunkiGotowe pierożki możecie też polukrować. 100 gram cukru pudru + 1 łyżkę soku z cytryny i 10 gram masła. Masło rozpuścić, dodać cukier puder i sok z cytryny. I jest lukier:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego
Kuchnia smaków