Babka drożdżowa parzona 232parzoną. Ciasto drożdżowe przygotowywane nieco inna metodą. Babka wyszła dorodna , wyrosła ponad formę. Jest puszysta , smaczna , dla mnie nieco sucha i mało słodka . Dobrym uzupełnieniem byłaby warstwa słodkiego lukru. Przechowywana pod przykryciem następnego dnia smakowała jeszcze lepiej niż zaraz po upieczeniu , co w przypadku ciast drożdżowych jest rzadkością. Składniki : (na 2 babki i średnicy foremki 20cm
Malinowa Kawiarenka
Pączki portugalskie 186pączki portugalskie. Moim zdaniem to świetna alternatywa dla naszych ciężkich, drożdżowych, tradycyjnych pączków. Ciasto przypomina bardziej znane oponki (pączki wiedeńskie), ale smażymy je w innej formie i nie polewamy lukrem , a podajemy z syropem pomarańczowym. U mnie też w wersji z cukrem pudrem. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na jutrzejsze święto polecam lekkie (a co ważniejsze szybkie w wykonaniu
Bon appetit mon amie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową 240boku do wyrośnięcia drożdżówek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Oprósz kruszonką każdą drożdżówkę. Pieczemy przez około 10 - 15 minut. Możemy polać lukrem upieczone drożdżówki lub posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszamy do dzielenia się z nami propozycjami do dalszych wpisów. Macie jakieś życzenia?Czekamy na Wasze komentarze
Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Strucla makowa :) 157następnie smarujemy białkiem i zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając ok. 2 cm. luzu. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po ostygnięciu smarujemy makowiec lukrem. Smacznego
Magia jedzenia.
OPONKI SEROWE 176smażyć z obu stron na złoty kolor. Po upieczeniu układać na bibule albo papierowych ręcznikach, żeby nie były opite tłuszczem. Jak ostygną posypać cukrem pudrem. Jeśli wolicie można zrobić lukier. Smacznego
Moje Słodkie Piekiełko
KRUCHE CIASTO Z JAGODAMI I KOKOSEM 339ciasta z zamrażalnika. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut. Po upieczeniu studzimy. Ciasto nie jest bardzo mocno słodkie, więc łasuchom proponuję udekorować je lukrem
Walijskie Pichcenie
jabłecznik z połówek 182mąki tortowej 200 g serka homogenizowanego waniliowego 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej) łyżeczka proszku do pieczenia 8 jabłek 2 łyżeczki cynamonu cukier puder lub lukier na wierzch Mąkę przesiać na blat, dodać posiekane masło, cukier puder, serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Zagnieść szybko ciasto, owinąć je folią i wstawić na godzinę do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort urodzinowy Świnka Peppa 267skorzystałam z puzzli ze Świnką Peppą, które znalazłam w szafce z zabawkami ;) Gotową świnkę zostawiamy do zastygnięcia (po kilku godzinach będzie już zupełnie twarda – jak gęsty zastygnięty lukier). Przestudzone spody przecinamy wzdłuż i układamy na kawałkach czystego papieru do pieczenia, dzięki temu będzie łatwiej przesuwać je po stole i mniej będą się kruszyć. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu . Pierwszy
Ciastkozercy
Babkowy baranek z jagodami . 165szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mrożonych jagód 3 łyżki wiórek kokosowych 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki margaryny wiórki kokosowe do dekoracji posypka kolorowa do dekoracji lukier gotowy różowy do dekoracji Dr. Oetkera Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem,wiórki kokosowe, olej i wodę.Delikatnie
Sama słodycz i szczypta chili
Przepis na idealne polewy do wypieków 178Polewa Kakaowa: Stopić 100 g margaryny, dodać 2 łyżki kakao, 100 g cukru oraz 2 łyżki wody. Wszystko razem podgrzać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy, mieszając Lukier: 15 łyżek cukru pudru wymieszać z 1 łyżką gorącej wody oraz dodając 1 łyżkę soku z cytryny bądź pomarańczy, mieszając do uzyskania jednolitej masy Polewa Kokosowa: 100 g margaryny połączyć
W Moim Magicznym Domu
Makowiec z kajmakiem i skórką pomarańczową 211Makowiec na kruchym spodzie otulony słodkim kajmakiem i pysznym lukrem pomarańczowym. Rozpływa się w ustach, długo zachowuje świeżość i podbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki
Gotowanie i blogowanie
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 298babka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Babka z kawałkami czekolady jest gotowa . Życzę udanego wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje
Szarlotka z połówkami jabłek i galaretką 231drugą część ciasta i układamy na jabłkach, łączymy brzegi i delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu można polać lukrem
Ewusiowe Smaki
pączki 182jadamy je nie tylko w Tłusty Czwartek:) Może komuś z Was przyda się jeszcze przepis. Ja smażę pączki kilka razy w roku, najczęściej nadziewam je marmoladą i oblewam lukrem. Nie wyobrażam ich sobie bez skórki pomarańczowej, która jest wręcz obowiązkowa. Składniki: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1/3 szklanki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia