lukier - 7892 przepisów (strona:367/527)

Ciastka miodowe o smaku kokosowo-waniliowym 156

sposobem wyszły mi przepyszne ciastka z kokosowo-waniliową nutą. Są rewelacyjne w smaku i... cudownie pachną. Idealnie komponują się ze szklanką mleka, kakao, czy chociażby herbatą. Można polać je lukrem lub polewą czekoladową, ale dla mnie wystarczył cukier puder. Pycha!   (około 25-50 sztuk, w zależności od wielkości)  380g mąki pszennej 30g wiórek kokosowych 150g miodu 150g cukru

Di gotuje
Babeczki cytrynowe 123

jeszcze wyrabiamy ciasto.Ciasto nakładamy do silikonowych foremek pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 20 minut. Białko ubijamy razem z cukrem pudrem dodajemy łyżkę soku z cytryny. Lukrem dekorujemy przestudzone babeczki posypując kolorową posypką. Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto z brzoskwinią i kaszą manną 114

szklanka drobnego cukru (170 g) 1 szklanka gęstej śmietany 18% (250 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka do dekoracji cukier puder lub lukier Mąkę, proszek do pieczenia i kaszę manną przesiać przez sito. Jajka wbić do miski. Zasypać cukrem (drobnym i wanilinowym). Miksować na najwyższych obrotach miksera, aż do podwojenia masy. Gdy jajka

Ugotować
DROŻDŻÓWKA Z MASŁEM ORZECHOWYM 130

Przekładamy drożdżówki na wysmarowaną olejem blaszkę. Czekamy 15 minut aby ładnie podrosły, smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180-190 *C. Po ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy mielonymi orzechami.  Chałka z masłem orzechowym jest pyszna również na drugi i trzeci dzień. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kawowa babka z wiśniami i lukrem wiśniowym 219

mnie czystka, z koleżanką, mamą czy teściową - będzie zachwycona. Smakiem przypomina mi moje ulubione kawowe herbatniki a lekka nuta czekolady, polecam upieczcie koniecznie. Kawowa babka z wiśniami i lukrem wiśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
DROŻDŻÓWKA Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 140

łyżki roztopionego masła   Kruszonka:  * 4 łyżki masła  * 4-5 łyżek cukru  * 8 łyżek mąki * dodatkowo truskawki bądź dowolne owoce * cukier puder na lukier Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (nie gorące!!!) mleko i 3 łyżki mąki. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Zrób to smacznie
Rogale marcinkowickie 144

ustawieniu piekarnika do pieczenia ciast, to jest rodzaj delikatnego termoobiegu, producent obiecuje, że pozwala to uzyskać w całym piekarniku jednakową temperaturę. Po wyjęciu gotowych rogali trzeba je jeszcze pomalować lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody i przykleić na nim posiekane orzechy lub mieszankę posiekanych orzechów i migdałów. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe i półfrancuskie najlepsze są wciąż odrobinkę

I tu będę miała takie te
Rosną, rosną, jak na drożdżach. Dzieci oraz baba BY MY BELOVED HUSBAND 166

wiecznego zakochania w Mężu zapomniałam, że do drożdżowego nie sypie się blach bułką, wystarczy tylko wysmarowanie masłem. Przez ten prosty błąd miałam problem z gładkim rozprowadzeniem na gotowych babach lukru i polewy. Forma ma być wypełnione maksymalnie do 2/3 ścianki. Odkładam znowu pod przykryciem do wyrośnięcia. Po ok. 20 minutach zaczynam rozgrzewać piekarnik do 180 stopni. Po pół godzinie pora

I tu będę miała takie te
Truskawianki 178

pszennej 7 g suchych drożdży 75 g roztopionego, chłodnego już masła 250 ml letniego mleka 1 jajo pół szklanki cukru szczypta soli farsz: 400 g truskawek 4 łyżki cukru lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie : Przygotować ciasto: drożdże wymieszać z mąką, dodać wszystkie składniki oprócz masła. Wyrobić na elastyczne, jędrne

Poezja Smaków - blog kulinarny
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 177

topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Warsztaty z okazji dnia dziecka 155

skomponowane na podstawie 5 zbóż: amarantusa, orkiszu, żyta, owsa i pszenicy. Upieczone zostały na maśle Wieluń, które dodatkowo wzbogaciło smak tych zdrowych ciasteczek. Do dekoracji dzieciaki używały kolorowych lukrów, i posypek Decorada w kilku wariantach. Belgijska czekolada, soki owocowe, zbożowe kuleczki, karmel. To dzięki tym naturalnym składnikom Delecta skomponowała bajeczne posypki, które nie zawierają sztucznych barwników. Ich kolory, kształty, smaki

Malinowe Pocałunki
Wypiekane Pierożki z Jabłkami 149

Gotowe pierożki możecie też polukrować. 100 gram cukru pudru + 1 łyżkę soku z cytryny i 10 gram masła. Masło rozpuścić, dodać cukier puder i sok z cytryny. I jest lukier:) fot. Izabela Magdalena   fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
Mini drożdżówki z marcepanem i żurawiną 146

minut. Pociąć plastry o grubości ok. 2 cm. Całość popędzlować żółtkiem. 5. Mini - drożdżówki piec ok. 15 - 20 minut w temperaturze 200 stopni. 6. Po upieczeniu posmarować je lukrem, z cukru pudru i cytryny. fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 309

się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z truskawkami i lukrowaną kruszonką migdałową 189

drożdży - 75g miękkiego masła - 1 płaska łyżeczka soli - 1 jajko - skórka starta z ½ cytryny Dodatkowo: - truskawki - 1 jajo z 1 łyżką mleka (do posmarowania drożdżówek) - kruszonka migdałowa ( tu przepis ) - lukier (lub cukier puder) Mąkę przesiewamy do misy. Przygotowujemy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki (z tej przesianej) – mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania