Dwukolorowa babka marmurkowa 173było nie zrobić. Ubijanie tej babki chwilę trwa, ale dla efektu warto się postarać. Wg Oli babka zawsze wychodzi, mi też wyszła, więc w pełni się z nią zgadzam. Lukrem ozdabiała oczywiście też Ola, więc przy okazji jej za to dziękuję :* Smacznego! Składniki: 250 g miękkiego masła 1 szkl. drobnego cukru (tylko nie pudru) 1 łyżka cukru waniliowego 1 szkl
psgotujemy
Muffinki jogurtowe z orzechami piniowymi 186Upieczone muffinki wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. W rondelku rozpuścić czekoladę z dodatkiem jogurtu naturalnego i posmarować każdą muffinkę. Można zamiast polewy, udekorować muffinki cukrem pudrem lub lukrem
Passions hobbies life
Babka adwokatowa 205Wiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale uważam, że ten przepis warto Wam zaprezentować. Pyszna i wilgotna babka adwokatowa z mocno cytrynowym lukrem idealnie sprawdziła się na świątecznym stole. W poniedziałek pozostały po niej okruszki. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam u Agi w kuchni. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki adwokatu (likieru
Pasja Smaku
Kandyzowana skórka z cytrusów 202wyobrażam sobie żadnego deseru bez "przybrania". W domu mam szafkę w której jedna półka zastawiona jest posypkami, krokantami, tartą czekoladą i innymi artykułami dekoracyjnymi. Nie jestem fanką gotowych lukrów plastycznych, bo jak dla mnie choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków
vaniliowoczekoladowa
Muffiny czekoladowe z wodą gazowaną 193rodzinnie . Muffinki są pyszne - miękkie, wilgotne i takie... mocno czekoladowe. Robi się je bardzo łatwo i niezwykle szybko - nie ma opcji, aby nie wyszły. Wierzch można udekorować polewą czekoladową, lukrem lub posypać drobinkami czekoladowymi. (6-7 sztuk) 3/4 mąki pszennej 2/3 szklanki cukru (użyłam brzozowego) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 50 ml oleju
Di gotuje
Sernik jarmużowy z rukolą - thermomix tm5 224konserw rybnych Poniżej 35 g/kg: Sosy sałatkowe, majonezy niskotłuszczowe Według potrzeby: Nadziewane oliwki w zalewie. Pieczywo bezglutenowe. Wyroby cukiernicze i ciastkarskie. Koncentraty obiadowe, dodatków do potraw, deserów, ciast i lukru. Zabielacze do napojów. Kawa rozpuszczalna z zabielaczem. Jako emulgator i stabilizator Poniżej 10 g/kg: Mieszaniny masła i tłuszczów roślinnych Według potrzeby: Napoje bezalkoholowe oraz owocowe z cząstkami owoców
ClauditteMissCooking
Wegańska babka z karobem na oliwie 222oliwą. Ciasto piec około 25-30 minut w 180°C lub do suchego patyczka. Czas pieczenia może się różnić ze względu na kształt formy. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewą kakaową/karobową. źródło przepisu
FitKot
Najszybsza bezglutenowa babka pomarańczowa 220mąkami. Przelewamy do sylikonowej formy lub metalowej obsypanej mąką. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach - do suchego patyczka. Babka nie rośnie duża. Możemy ją polać dodatkowo domowym lukrem, posypać cukrem pudrem lub oblać gorzką czekoladą połączoną z mlekiem i słodzikiem
Czarnawisienka
Babka twarogowa pieczona w keksówce. 196dużej keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 przez 5 minut, następnie zmniejszyć do 180 C i piec 50 minut. Zostawić w formie, aż całkowicie ostygnie. Polać polewą lub lukrem
Kuchnia Pokoleń
WIOSENNA BABA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI I ŻYCZENIA WIELKANOCNE 176Nami, jutro święcenie pokarmów, ostatnie krzątanie w kuchni i zaczynamy świętowanie. Aby przywołać wiosnę przygotowałam najprostszą babkę drożdżową ( ulubioną moich synów) . Nafaszerowałam ją ogromnymi rodzynkami, polałam wielką ilością lukru, a na wierzch przyfrunęły kolorowe motyle. I już jakoś tak wiosenniej się zrobiło! Wszystkim Wam kochani, życzę zdrowych, pogodnych Świąt, pełnych ciepła, miłości i radości. Przy okazji niech będą zdrowe
Z Majeczką w kuchni
BABKA POMARAŃCZOWA 149piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kiedy babka się upiecze studzimy ok 15 minut i wykładamy na talerz. A kiedy zupełnie ostygnie posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub czekoladą. Co kto lubi
KuchcikoweLove
Babka kakaowa z dżemem 198tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch posypuję kandyzowaną skórką cytrynową
Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek migdałowy 2 170jajko szczypta soli masa migdałowa: 1 szklanka drobno zmielonych migdałów ⅓ szklanki cukru pudru 100 ml śmietany 30% do dekoracji: biała i ciemna czekolada migdały, suszona żurawina lub inne bakalie lukier np. zabarwiony barwnikami spożywczymi Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej
Mama Gotuje
Przepis na idealnie wypieczoną babkę 188trakcie pieczenia się ciasta ponieważ babki są wrażliwe na takie działania i może nam powstać zakalec Przepisy na babki, keksy: Piernikowy keks na konfiturze Piernikowy murzynek z kokosowym lukrem Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa
W Moim Magicznym Domu
Drożdżowe zajączki 194króliczki, w środek włożyć kuleczki( ukształtowane z resztek ciasta)- ogonki. Króliczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem , zachowując odstępy.Piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.Ostudzone można polać lukrem
Moje domowe kucharzenie