lukier - 7892 przepisów (strona:357/527)

Piernikowe ludziki - Lebkuchenmännchen 250

zmielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli ok. 400g mąki + mąka do podsypywania 100g cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego lub gotowy lukier cukierki, posypki lub pisaki cukrowe do ozdabiania foremka do wycinania pierników Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać jajka i krótko wymieszać. Syrop, cynamon, imbir, pieprz, proszek

Tagebuch po polsku
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE W SZKOLE PODSTAWOWEJ NP. 2 W KÓRNIKU 155

samego rana tryskały energią i z wielka przyjemnością pomagały nam w wyrabianiu ciasta, wałkowaniu, wycinaniu, pieczeniu, a potem dekorowaniu. Radości było przy tym co niemiara, a buzie umorusane od lukru śmiały się od ucha do ucha! Zobaczcie „migawki” z Warsztatów! PODZIĘKOWANIA: * Dziękuję z całego serca Marcie za zaproszenie i gościnę – to Ona jest pomysłodawcą i główną organizatorką

Ostra na Słodko
Makowiec z jabłkami 526

wykładamy na ciasto z masą makową. Gdy delikatnie ostygnie przykrywamy go ciastem na białkach z makiem. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Ciasto można polać czekoladą lub lukrem. Smacznego!!! Artykuł Makowiec z jabłkami pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 211

stopni przez ok. 25-30 minut. Kiedy zrobią się rumiane na górze, to znak, że trzeba je wyciągać. Po wyciągnięciu z piekarnika babeczki odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy – powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu. Lukrujemy przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Paluchy z orzechami i czekoladą 138

jest to, że można je dowolnie modyfikować za pomocą różnych dodatków. Ja swoje obtoczyłam z jednej strony w czekoladzie i posiekanych orzechach. A przygotowałam też wersję z marmoladą i lukrem (ale o nich będzie w najbliższym czasie). W moim rodzinnym domu obowiązkowo są zawsze na święta :) Składniki: 125 g masła 50 g cukru pudru 50 g cukru 1 cukier waniliowy

My simple kitchen
Pierniczki kukurydziano-ryżowe 183

roku oprócz tradycyjnych pierniczków upiekłam też takie nieco inne,bo z mąki ryżowej i kukurydzianej. Pierniczki wyśmienite,bardzo kruche i jak dla mnie wcale nie trzeba ich ozdabiać lukrem.  Przepis pochodzi z bloga Lisiecka Przystań    125 g mąki ryżowej 125g mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki miodu naturalnego 125 g masła 1 jajko 1 łyżka

Kolorowa kuchnia Elki
Serniczek z likierem Baileys 190

wcześniej podpieczony spód. Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45 min. w temperaturze 180°.  Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia a przed podaniem możemy polać lukrem lub posypać startą czekoladą P.S rodzynki najlepiej namoczyć w likierze jakieś 2 godziny przed pieczeniem serniczka. Pycha

Luźna Kuchnia
Piernik bananowy 337

krócej, do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu, również z formy - kroić po ostygnięciu, przechowywać w chłodnym miejscu - wierzch można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową

Smakołyki Bereniki
Makowiec w cieście półfrancuskim 161

następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 55 - 60 minut. Upieczone ciasto studzę do temperatury pokojowej a następnie przechowuję w lodówce. Można polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Drożdżówki z makiem 294

szklanki ), plus do podsypywania,  1 jajko w temp. pokojowej, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g masła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Lukier: 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ), 250g masy makowej ( domowej lub kupnej ) - temp. pokojowa, 2 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa

W kuchni u Moniki
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 630

stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku. RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny

Kolorowy Przepisownik
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 165

czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 175°C przez 50-60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Przed podaniem dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pierniczki serduszka do powieszenia na choinkę 169

wykrawamy serduszka, słomka robimy dziurkę na zawieszkę. Pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach, wychodzi 25 szt .Przekładamy serduszka po upieczeniu na kratkę do ostudzenia potem możemy udekorować lukrem posypkami lub czekoladą.            Kłos Pol posiada naturalną mąkę którą używam do wypieku ciast,pieczywa.Polecam produkty które na co dzień znajdziecie w mojej kuchni.Wiadomo wypróbowane

Różowa kuchnia
Babka z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym 136

poziom i przykryć z góry np. papierem do pieczenia. Upieczoną babkę wyciągnąć z formy i ostudzić na kartce. Do dekoracji posypać przez sitko cukrem pudrem. Babkę można udekorować również lukrem lub polać białą czekoladą

Passions hobbies life
Sernik z piernikami i polewą śmietanowo-cynamonową 124

średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 240 st.C. • 3/4 masy serowej wylać do tortownicy, rozłożyć na serze pierniczki wypukłością z lukrem do dołu, a polewą czekoladową do góry. • Na pierniczki wylać resztę masy serowej. Podniosą się one do góry, ale będą przykryte warstwą sera. • Wstawić

To co kocham

Proponowane wyszukiwania