średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 240 st.C. • 3/4 masy serowej wylać do tortownicy, rozłożyć na serze pierniczki wypukłością z lukrem do dołu, a polewą czekoladową do góry. • Na pierniczki wylać resztę masy serowej. Podniosą się one do góry, ale będą przykryte warstwą sera. • Wstawić
To co kocham1/2cytryny • 3 łyżki soku z cytryny • 2 jajka • 1.5 szklanki mąki • 3 łyżki czubate jogurtu gęstego • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Dekoracja – biały lukier – kwiatki i motylki cukrowe Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać około 15 minut. • Dodać skókę z cytryny i wbijać
To co kochamkoszyczka ze święconką, bo są symbolem umiejętności i doskonałości. Bardzo ładnie urosły, ciasto jest puszyste i mięciutkie. Takie saute wydają mi się najładniejsze, bez lukru i ozdób, bo koszyczek i tak będzie bardzo kolorowy i bogaty. Oczywiście moim starym zwyczajem upiekłam wcześniej i zamroziłam. Dwie babeczki zostawiłam sobie, cztery podarowałam, a bułeczki
To co kochamgrzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce. DEKORACJA: Białko, cukier puder i sok z pomarańczy, za pomocą rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity i gładki, gęsty lukier. Lukrujemy ciastka i ozdabiamy używając swojej całej kreatywnej wyobraźni, posypkami Decorada, ja użyłam pięknie różowych kuleczek zbożowych i przepysznych płatków czekoladowych. Ciastka podajemy w formie choinki. Życzę Wam wspaniałych wypieków
SMYKWKUCHNImnie już następnego dnia były pysznie mięciutkie. Spokojnie możecie je przygotować na kilka dni przed świętami i przechowywać w puszce. Można je również udekorować według własnych upodobań, np. lukrem królewskim . Składniki: 150 g melasy (zastąpiłam miodem) 110 g masła 100 g brązowego cukru (u mnie zwykły) 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki
Nastoletnie WypiekanieWylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok.60 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy! I tu są 2 opcje : * oblewamy lukrem / polewą i posypujemy orzechami * rozcinamy na 3 blaty, każdy smarujemy masłem orzechowym, składamy i górę ( też posmarowaną ) obficie obsypujemy podprażonymi orzeszkami. Pycha! Smacznego! PS. mąka Lubella poznańska to mąka
Ostra na Słodkonakrywamy arkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką lub.... odpowiedniej wielkości książkami. Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Oczywiście, można piernik polukrować lukrem czekoladowym i pięknie ozdobić, lecz i nie zdobiony na pewno zajmie pierwsze miejsce wśród tradycyjnych świątecznych ciast polskich. Tyle Autorzy, a poniżej uwagi Kryni58 , która ten piernik piekła już wielokrotnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataByły już bułeczki z rodzynkami, z lukrem i żurawiną a także z sezamem. Tym razem bułeczki pachnące cynamonem, bez grama białego cukru za to z miodem. Podobnie jak przy robieniu scones do wykonania ciasta użyłam maślanki, a same bułeczki urosły dzięki dodatkowi sody oczyszczonej i proszku do pieczenia. Są one idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty lub kawy. Słodkie, miękkie
vaniliowoczekoladowapołową szklanki mleka * 2 łyżki oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) * jagody świeże lub mrożone * cukier puder+ woda do lukru Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić
Zrób to smacznieBanana kroimy w kostkę i wraz z borówkami przekładamy do miski Włączamy piecyk na 180 stopni C Masę przelewamy do formy na babkę i pieczemy pół godziny Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniamiseczek. Gotowe. Takie antidotum na całą breję, jaka obecnie w polskim radiu - coś nowego, świeżego i ciekawego - Bovska . Artystka odwiedziła Rzeszów kilka dni temu i zagrała w Lukrze utwory z najnowszej płyty Kaktus . Boska Bovska ma świetny kontakt z publicznością, a uśmiech nie schodzi jej z twarzy... Millet pudding with chocolate According to a Polish blogger, Jadłonomia – delicious
Qlinarnie i Qlinarnieminut do 1 godziny i 25 minut (ja piekłam właśnie 1godz. 25min) Pieczemy do suchego patyczka. CIASTO całkowicie studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem, możemy też polać lukrem bądź czekoladą Życzę Wam smacznego! Pięknego dnia! Zapraszam Was na Instagrama i Facebooka
SMYKWKUCHNIbardzo elegancki; dzięki pierniczkowym smakom świetnie się sprawdzi na świątecznym stole. Spróbujecie? Sernik waniliowy z musem czekoladowo-pierniczkowym Składniki: spód: 155 g pierniczków czekoladowych bez lukru 60 g masła masa serowa: 200 g serka mascarpone 400 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka mus czekoladowo-piernikowy: 250 ml śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzedołu, posypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam na blaszkach małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy. Polewamy lukrem bądź posypujemy cukrem pudrem. *** Porwana przez testowanie produktów zapomniałam ,że przecież mój blog jest kulinarny :) Uczę się również robić lepsze zdjęcia co mam nadzieję będzie z czasem widać
W Moim Magicznym Domurozkładamy brzoskwinie, a na nie ścieramy jasne ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia, czyli około 40-50 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem na bazie soku z cytryny
Rozpustne gotowanie