lukier - 7892 przepisów (strona:362/527)

Pierniczki alpejskie 169

kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do pierników 125 g masła 200 g miodu Dodatkowo: powidła śliwkowe do nadziewania, polewa czekoladowa (przepis poniżej) lub lukier Miód zagotować z przyprawą do pierników, kakao i masłem. Gotować do momentu rozpuszczenia masła i miodu, co jakiś czas mieszając. Lekko przestudzić. W śmietanie (w temperaturze pokojowej) rozpuścić sodę i odstawić. Śmietana

Bullio
Pierniczki gwiazdki i bałwanki 197

ZENTIS   -Mieszanka chrupiących kulek w pysznej mlecznej czekoladzie. Chrupiąca posypka idealnie nadaje się jako dekoracja na torty, lody, desery. cukier puder 2 szklanki  mleko -tyle aby powstał lukier sok z cytryny  Wykonanie: Cukier,masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, kiedy przestygnie dodajemy sodę kakao i przyprawy korzenne, mąkę i jajo. Składniki wyrabiamy rękoma raz dwa i zagniatamy

Różowa kuchnia
Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami 91

Drobna modyfikacja znanego już Wam ciasta. Do środka nie dodajemy już pokruszonej czekolady, ale rodzynki. Wierzch ciasta natomiast oprócz czekoladowej polewy dekorujemy lukrem (woda + cukier puder). Na górę układamy przekrojone na pół truskawki. Można użyć do dekoracji jakiejś posypki, ale nie jest to konieczne, Czekoladowiec z rodzynkami i truskawkami: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/05/czekoladowiec.html  - ciasto baza

Karola gotuje
Kruche ciasteczka na Święta 185

minuty na blasze, by doszły i kontynuować z kolejną partią. Można je jeść od razu lub przełożyć do puszki albo zawiesić na choince. Ja nie ozdabiałam ich lukrem, ale oczywiście jeśli ktoś chce to jak najbardziej! Może w przyszłym roku mi się uda, bo końcówka tego mija pracowicie tak, że piekłam późnym wieczorem :) Jeszcze przed upieczeniem.... Tyle zostało, bo łasuchy

Karola gotuje
Cynamonowa granola z jarzębiną 142

siadam przy stole, przy rozłożonych na nim gazetach i kartkach z przepisami. Wigilia już za dwa tygodnie! Trzeba więc wybrać ostatnie przepisy, upiec ostatnie pierniczki, ukręcić całe góry kolorowego lukru. Jestem podekscytowana jak małe dziecko, choć ta ekscytacja tyczy się już czegoś zupełnie innego niż za dawnych czasów. Nadal z radością czekam na moment rozdania prezentów, ale bardziej interesują mnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nadziewane pierniczki. 156

trudu się sklejają. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut (czas może być krótszy lub dłuższy w zależności od wielkości i grubości pierniczków). Wyjąć, wystudzić na kratce. Udekorować lukrem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Miękkie pierniczki z drożdżami 146

świeżych drożdży  2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko ewentualnie mleko dekoracje: lukier, cukierkowe ozdoby, pisaki cukrowe, płatki czekoladowe do ozdoby   W małym garnuszku o grubym dnie na wolnym ogniu rozpuścić masło i miód, następnie dodać pokruszone drożdże i mieszać aż się rozpuszczą. Zdjąć

Simply Food
Pierniczki wg Łukasza 162

rozgrzanym piekarniku przez ok. 12-13 min, aż ładnie się zrumienią. Wystudzone pierniczki przełożyć  do puszki na 1-2 tygodnie  aby zmiękły. Pierniczki dekorować za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki 149

siebie, ponieważ trochę urosną. Pierniczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu pierniczki możemy ozdobić w dowolny sposób, np. polać lukrem, obsypać posypką do ciasteczek, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Błyskawiczne ciasteczka migdałowe. 164

masła 1 cukier waniliowy 100 g cukru 2 jajka 125 g mielonych migdałów szczypta proszku do pieczenia tak na czubek noża 350 g  mąki tortowej Młynomag   lukier czekoladowy Dr. Oetkera  Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami następnie dodajemy mąkę z migdałami i na czubek noża proszku do pieczenia, zagniatamy ciasto.Stolnicę posypujemy mąką rozwałkowujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Makowy warkocz drożdżowy 169

minut do ponownego wyrośnięcia wyrośnięty warkocz posmarować białkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka i piec w 180`C 30-35 minut. Podawać wg uznania: posypany cukrem pudrem lub z lukrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze pierniczki świąteczne! 885

ładnie się zrumienią.  Pierniczki przekładamy do puszki na 1-2 tyg., aby zmiękły i najlepiej chowamy, aby nikt z domowników nie podjadał. Pierniczki dekorujemy za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem :) * Czasami zdarza się, że ciasto jest bardzo miękkie i rwie się. W takim wypadku należy dodać do ciasta dodatkowych 50-100 g mąki. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Wielkanoc i figurki z masy cukrowej. 143

uprażone migdały (opcjonalnie) Wymieszaj cukier puder z mlekiem. Dodaj letnie ziemniaki i  masło. Wyrób plastyczną masę dosypując drobny kokos. Z masy formuj jaja.  Jaja możesz pomalować kolorowym lukrem, ja użyłam do zabarwienia kilka niteczek szafranu.  Jeśli robisz wieksze jaja wkładaj w środek każdego po uprażonym migdałku

Gotuj Sam!
Choinki drożdżowe 121

Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować  jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 14 minut. Przestudzić na kratce. Polukrować, ozdobić posypką cukrową. Lukier : 1/2 szklanki cukru pudru 1 - 2 łyżki gorącej wody Cukier puder rozetrzeć z 1 - 2 łyżkami gorącej wody do gładkości

Moje domowe kucharzenie
KOŁACZ MAKOWY 146

tworząc wieniec,końce zlepiamy.Smarujemy żółtkiem,przykrywamy ,odkładamy na 15 min.Wieniec czterokrotnie nacinamy wzdłuż obwodu.Pieczemy 35-40 min. w 200st.Pod koniec pieczenia możemy przykryć folią aluminiową.Zdjąć z blachy,ozdobić lukrem i posiekanymi orzechami laskowymi.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki