lukier - 7892 przepisów (strona:353/527)

Ciastka z płatków owsianych z migdałami 174

Wyjąć ciastka z piekarnika i ostudzić. Włożyć do szczelnego pudełka, tak przygotowane ciasteczka można przechowywać dość długo. Są pycha, jak ktoś lubi bardziej słodkie to można polać czekoladą lub lukrem. Ja tego nie robiłam bo dla mnie są super. Thermomix -uprażyć płatki owsiane na patelni, tyle tylko żeby nabrały lekkiego rumieńca, ostudzić -białka ubić, nałożyć motylek, obroty 3,5, czas

Kuchnia Pokoleń
Rogale marcińskie 186

pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki lub migdały do posypania Ciasto: Przygotować rozczyn: do ½ szkl. ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka

Moje domowe kucharzenie
ROGALE MARCIŃSKIE – najlepsze! 241

pieczenia i podsypanej odrobiną mąki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i dostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut Pieczemy ok. 17-18 minut / 190C. Tak przygotowane smarujemy lukrem ( cukrem pudrem zmieszanym z wodą ) i posypujemy prażonym orzeszkami. Smacznego

Ostra na Słodko
Rogale marcińskie- po mojemu :) 169

piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) ok 15-20 minut, do zrumienienia. W trakcie pieczenia z pozostałego białka, cukru pudru oraz soku z cytryny przygotowujemy lukier, którym polewamy ciepłe, ale nie gorące rogale. Posypujemy posiekanymi drobno bakaliami. Ilość rogali zależy tak naprawdę od tego jak duże trójkąty zrobimy. Możemy zrobić jeszcze mniejsze lub wręcz przeciwnie- większe, tak jak typowo poznańskie

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka dyniowe z kardamonem, pomarańczą i cynamonem 188

175ºC i piec przez 13 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami i całkowicie ostudzić. Ostudzone ciastka smakują bardzo dobrze bez dodatków, ale aby nadać im słodszy smak, można udekorować lukrem pomarańczowym, bądź roztopioną na parze gorzką czekoladą z łyżką wody. Ciasteczka przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku

Calzonella.com
Rogale Marcińskie 904

rogale są ogromne, ja specjalnie zrobiłam mniejsze, by było podzielniej :). Tak przygotowane rogale odstawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia, pieczemy 20 minut w 200 st. C. Gdy ostygną polewamy lukrem i posypujemy siekanymi migdałami. Przepis zaczerpnęłam z bloga Smaczna Pyza

Cynamonowe szczęście
Warstwowe ciasto drożdżowe z cynamonem 201

wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Drożdżówka nie jest zbyt słodka więc jeśli lubicie słodkie wypieki można dodać więcej cukru lub polać lukrem.  Źródło Razem ze mną piekły: Moje Małe Czarowanie Marcepanowy kącik Gotuj sam  Ewusiowe Smaki

Ala piecze i gotuje
Ciasto kokosowe z żurawiną i limonkowym lukrem 172

szklanki * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * mleko kokosowe- 3/4 szklanki  * olej kokosowy- 3/4 szklanki  * jajka- 3 szt. * proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki * świeża żurawina- 1 szklanka Lukier: * cukier puder- 1/2 szklanki * limonka- sok z połówki, skórka z całej Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Podczas ubijania, na wolnych obrotach miksera wlać mleko kokosowe oraz

Kraina Miodem Płynąca
Dyniowo- cynamonowe ciasto drożdżowe cini minis 230

fareast-language:EN-US;} Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30-40 minut, do ładnego zarumienienia. Można posypać cukrem pudrem, lub zrobić lukier, co kto lubi. My jedliśmy beż niczego :) Niesamowite jesienne ciacho

MarciochaKucharzy
Piernik wigilijny 197

minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy. POLEWA: Cukier wymieszać z wodą, doprowadzić do powstania gęstej polewy, w miarę potrzeby dodawać cukier. Polać tak przygotowanym lukrem piernika. Na koniec piernika posypać skórką kandyzowaną

Gotuję Testuję
Babka migdałowo – limonkowa 120

pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg). Studzimy po czym wyjmujemy z foremki. Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Mini rogaliki z masą orzechową 182

tłuszczu (pół na pół masła i margaryny) 60 g cukru (brak na zdjęciu) 2 - 3 jajka 3 żółtka 60 g świeżych drożdży 300 g śmietany 18% Ponadto (do lukru): cukier puder gorąca woda Wykonanie: Do miski przesiałam mąkę, wsypałam szczyptę soli,  dodałam pokrojone w kostkę masło i margarynę, cukier, oraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną

Kuchnia u Krysi
Bajaderki, słodkie kartofelki - czyli drugie życie czerstwego ciasta 190

szybko się suszy, a w rezultacie nie przyciąga już tak jak pierwszego dnia. Szczególnie ta wzmianka dotyczy ciast drożdżowych czy przeciągniętych i źle nasączonych biszkoptów czy też nie zabezpieczonych lukrem ciast ucieranych. Mnie zostało trochę ciasta drożdżowego z chałki  o której pisałam tutaj , więc postanowiłam nadać mu drugie życie i przerobiłam na słodkie pełne smaku i bakalii małe bajaderki

vaniliowoczekoladowa
Drożdżowe bułeczki z twarogiem 1020

masła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Masa serowa: 250g tłustego twarogu ( temp.pokojowa ), 1żółtko ( temp. pokojowa ), 2 płaskie łyżki cukru pudru, 2 łyżki rodzynków ( można pominąć ). Lukier: 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ). Przygotowanie:                         Smacznego

W kuchni u Moniki
Jabłka w cieście twarogowym 190

cynamonem, jeśli oczywiście lubicie. Nie zlepiać całkowicie ciasteczek, jabłuszko powinno być widoczne. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 C, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń