lukier - 7892 przepisów (strona:346/527)

Ciasto marchewkowe 186

dodatkiem suszonych owoców. Dziś dodałam szczyptę kardamonu - jest wersją opcjonalną, możecie dodać ulubionej przyprawy pasującej do ciasta. Ciasto marchewkowe można jeść bez dodatków, jednak najczęściej podaje się je z lukrem, kremową polewą z sera białego, posypane kruszonymi orzechami. Ja lubię w wersji z cukrem pudrem. Czasem gotowe ciasto ozdabia się płatkami z cukru przypominającymi marchewkę. Zazwyczaj pieczone jest

Zasmakuj Kuchni
DOMOWE ROGALIKI Z NADZIENIEM 129

Ochota na rogalika polanego lukrem, lub słodkim nadzieniem z tona cukru? 🤔  Oczywiście przekąsek sobie nie odmawiamy ALE wybieramy zdrowszą wersję  😊 Wiadomo najpierw trzeba zrobić ale jaka radocha potem z własnego wypieku  😎 Idealna krucha przekąska dla rodzinki, gości do herbatki lub zimnego koktajlu z owoców 🤤 Miały być jagodzianki ale został mi ananas z obiadu i też jest smacznie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Drożdżówki z marmoladą 112

kratkę do studzenia marki Wilton - dostępną tutaj  .  Dzięki studzeniu na kratce ciasta nie robią się wilgotne, szybciej się studzą. Kratka może również służyć jako podstawka do dekorowania lukrem lub czekoladą

Smak mojej kuchni
Budyniowe muffinki z borówkami 167

ciastem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 35 minut, aż się zarumienią. Powoli ostudzić. Gdy ostygną można je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem

Simply Food
Drożdżowe ciasto z rabarbarem 151

zostawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 – 190* C. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 – 45 min. Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać pudrem lub polać lukrem – wersja de luxe! . Ciasto nie jest zbyt słodkie

Proste Potrawy
O imionach. I drożdżówkach z morelowym twarożkiem 170

kremowego 30 g miękkiego masła 1 żółtko skórka otarta z 1 pomarańczy 75 g cukru 150 g moreli 1,5 łyżki mąki pszennej dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka lukier: 150 g cukru pudru 4-5 łyżek soku z pomarańczy Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki maślanki i 2 łyżki mąki. Wymieszać, odstawić na 15-20 minut. Masło rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla małego mężczyzny. 177

obsypałam tort krokantem orzechowym, wymieszanym z ciasteczkami owsianymi. Wygląda na skomplikowany, ale nie jest - uwierzcie mi.  Warto wcześniej upiec biszkopty ( można nawet dwa dni wcześniej)  Drzewka z lukru plastycznego zrobiłam dzień wcześniej tak samo jak jezioro i cyferkę 2. Upiekłam biszkopty dwa w blaszce o rozmiarze 37 cm / 24 cm Biszkopt  5 jajek   (osobno żółtka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dwudniowe szkolenie z mistrzem cukiernictwa – Bożeną Sikoń w szkole Ashanti 141

żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise” pomarańczowo – truskawkowy mój faworyt. Biały tort, to tort pralinowo – kawowy, ozdobiony konwaliami z lukru. Jeśli śledzicie mnie na Facebooku lub Instagramie, to ostatnio dodałam zdjęcie tortu komunijnego, który zrobiłam, wzorując się właśnie na tym torcie. Kolejny pyszny tort oblany czekoladową polewą jest kokosowy z czarną

Mała Cukierenka
Kruche ciasto z pianką i truskawkami 308

wylać pianę. na górze pokruszyć mniejszą część ciasta.   Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 40 minut. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Życzę przyjemności, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Słodkości na wielkanocny stół 154

nasiona chia. A może by tak wrócić do czasów dzieciństwa i w Święta delektować się pomarańczowo-kakaową zebrą? Jeżeli chodzi o babki wybór zawsze jest najcięższy. Babka pomarańczowa z lukrem Babka truskawkowa Babka cytrynowo-limonkowa z chia Babka pomarańczowo-kakaowa Zebra Są Święta… musi być sernik. Serowce to temat rzeka, w którym chyba nigdy nie zostanie powiedziane ostatnie słowo. Można

Fitsweet.me
Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami i truskawkami. Drożdżowiec luksusowy. 172

cukru Zagniatamy i posypujemy ciasto na wierzchu.  Drożdżówkę wstawiamy do piekarnika na 50 minut - musi nabrać złotego koloru, pieczemy w temperaturze 170 stopni.  Ps.  Można wykonać lukier: 3/4 szklanki cukru pudru łączymy z łyżką gorącej wody.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 134

doskonale smakują również same. Mało słodkie, bo nie dodajemy praktycznie cukru poza kruszonką i minimalną ilością cukru, dodawanego do rabarbaru. Jeśli lubicie słodkie wypieki, to możecie górę polać lukrem lub też dodać więcej cukru do ciasta. Bułeczki z rabarbarem wychodzą mięciutkie, pachnące -pięknie pachnie w całym mieszkaniu w czasie pieczenia i nawet w upalny dzień dla tego zapachu jestem

Mieszam w Garnku
Tort pomarańczowo-czekoladowy z kajmakiem i konfiturą morelową 113

potrafię piec tortów zapierających dech w piersiach. Pięknych, elegancko ozdobionych, prawie jak z obrazka. Powoli dopiero nabieram wprawy w tortowych tworach. Nie jestem zwolenniczką kolorowych barwników, sztucznych mas, lukrów i niejadalnych ozdób, dlatego postawiłam na prosty, klasyczny tort ze słodką i orzeźwiającą nutą bez niepotrzebnych dodatków. I niech dalsze latka także będą radosne i słodkie! Składniki: biszkopt : 3/4 szklanki mąki

Raj dla Podniebienia
Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” 97

ciasta, wieniec nie rozpadł się. Wieniec pieczemy w 190 C ok.40 min aż wypiek nabierze złotej barwy. Przestudzony wieniec dekorujemy dowolnie – cukrem pudrem lub jak ja – cytrynowym lukrem. Smacznego! Artykuł Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Babka gotowana limonkowa 151

babki żeby się nie podnosiła i przewróciła podczas gotowanie. Wyjąć formę z wody, otworzyć przykrywkę i zostawić na 3 minuty. Następnie wyjąć i położyć na raszkach do całkowitego ostudzenia. Lukier – sok z limonki, cukier puder i odrobinę wody wymieszać. polać nim zimną babkę

Kuchnia Pokoleń