lukier - 7892 przepisów (strona:340/527)

Nasze wrażenia z Walencji 141

serwowany na zimno i doskonale gasi pragnienie w upalne dni, których w Walencji nie brakuje. Do horchaty hiszpanie zazwyczaj zamawiają słodkie bułki – tomet (z czekoladą) i fartons (z lukrem). Razem z naszym nauczycielem hiszpańskiego (Dżewo) mieliśmy okazję odwiedzić jedną z najbardziej popularnych horchaterii w okolicach Walencji – Horchateria Daniel, znajdującą się w miejscowości Alboraya. Przy okazji zwiedziliśmy pobliskie pola

Gotuj po hiszpańsku
Rożki francuskie z jabłkami 140

pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy jakiem i robimy 3 otworki wentylacyjne.  Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Ciepłe polukrować. Lukier: ½ szklanki cukru 1 łyżka gorącej wody Składniki dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Przedświąteczne upojenie i pierwsze w tym roku pierniczki 195

dwóch-trzech tygodni na zmięknięcie, ale gdy to już nastąpi, po prostu rozpływają się w buzi. Pięknie pachną, a smakują... Po prostu jak pierniczki. Świetnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim, bo choć rosną, to pozostają w miarę płaskie. No i dobra wiadomość dla alergików - są bez jajek. Więc jak - skusicie się...? Pierniczki na melasie Składniki: (na 100-120 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pączki jogurtowe – Fritule 483

będzie za mało. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to!   Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki

mojewypiekiinietylko
Rogale marcińskie 157

daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g marcepanu  5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów  3 łyżki słodkiej śmietanki  3 białka szczypta soli  lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody ponadto: 1 jajko posiekane migdały,orzechy,skórka pomarańczowa Drożdże rozkruszyć, wymieszać z mlekiem,łyżką

Kolorowa kuchnia Elki
Zebra 142

słodkich przepisów. Bardziej gustujemy w niekremowych, prostych ciastach czy muffinkach. Zebra jest jednym z naszych ulubionych. Któż nie lubi zebry? Słodka, wspaniale wilgotna i wyrośnięta. Wystarczy prosty dodatek - polewa, lukier, dekoracja i staje się eleganckim wypiekiem. Składniki (8 porcji) -5 jajek -1,5 szkl. cukru -2,5 szkl. mąki pszennej -1 szkl. oleju -1 szkl. wody gazowanej -3 łyżki mąki

Zielona Kuchnia
Pulchne pierniczki 835

powstały ślubne pierniczki które zostaną podarowane gościom w ramach podziękowania.  Pierniczki są bardzo łatwe do przygotowania, podczas pieczenia nie rosną bardzo więc idealnie nadają się do dekorowania ich lukrem czy też masą plastyczną. Pierniczki są pulchne, mięciutki i bardzo aromatyczne. Idealnie spiszą się na zbliżające się wielkimi krokami święta Bożego Narodzenia.  Serdecznie polecam :)  Składniki: 3 jajka

Krakowskie smaki Ani
Piernikowa owsianka śniadaniowa 213

Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych górskich niespełna szklanka mleka niespełna 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika 3-4 plasterki suszonych cynamonowych jabłek Amkez miód do smaku kawałeczek piernika w lukrze Przygotowanie: Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, zalewamy mlekiem, zaczynamy gotować. Po chwili dodajemy przyprawę do piernika, mieszamy. Owsiankę gotujemy do zgęstnienia. Po zdjęciu z palnika dodajemy miód, mieszamy. Piernikową owsiankę

Słodkie okruszki
Pączki z konfiturą z winogron 85

podarować takiego pączusia – niezbyt słodkiego – pachnącego delikatnie otartą skórką z cytryny, drożdżami, konfiturą winogronową i posypane na świeżo cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie polać je ulubioną polewą / lukrem. A jeśli chcecie dodatkowo raz na jakiś czas zajadać się nimi do kawy to nie pozostaje Wam nic innego jak wypróbować ten przepis. Znalazłam go kiedyś w gazecie w dziale

Zasmakuj Kuchni
Rogale z makiem i pigwą 123

pudru 5 dkg żurawiny 5 dkg rodzynek 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej olejek migdałowy pigwa: 4 pigwy 1/2 cytryna 2 łyżki cukru pozostałe: 1 jajko dwie łyżki mleka posypka lukier Ciasto: Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier szczyptę, mleko, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, około łyżka mąki. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

wesoła kuchnia
Błyskawiczne ciasto z jabłkami 179

jabłka. Nagrzać piekarnik do 170 C i piec 40- 45 minut. Ciasto musi urosnąć i nabrać rumieńca. Na koniec sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest przepieczone. Ostudzić ciasto i polać lukrem. Super błyskawiczne ciasto, polecam

Kuchnia Pokoleń
Rogale marcińskie 140

zostały z ciasta szczypta soli na wierzch rogali: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 250 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier) posiekane uprażone orzeszki do posypania Thermomix przepisy. Rogale marcińskie. Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru z odmierzonej porcji. Mieszamy i podgrzewamy czas 3 min/temp

Themo przepisy
Przepis #89 Pełnoziarniste rogaliki z powidłami 142

postanowiłam je nieco "odchudzić" i przygotować zdrowszą wersję rogalików. Jako nadzienia użyłam domowej roboty powideł. Ciasto powstało na bazie mąki pełnoziarnistej. Nie dodałam do nich ani grama tłuszczu. Słodki lukier zastąpiłam posypką z sezamu. Składniki - 500 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam pszennej) - 5 dag drożdży - szklanka mleka roślinnego lub krowiego - 4 łyżki cukru/miodu/słodzika - jajko + jako do posmarowania - odrobina soli

Health-Fit-Life
Puszyste bezglutenowe ciasto z orzechami, gruszkami i jabłkami 158

pieczenia, delikatnie wciskamy w ciasto orzechy i owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35 - 40 minut. Jeśli macie ochotę można polać ciasto polewą czekoladową, albo lukrem. Smacznego

Quinoa Raz!
Rogale z masą makową. 118

Wykrawamy trójkąty ok. 15 cm. długości. Nakładamy masę makową i zwijamy rogala. Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią. Kiedy rogale nieco wystygną polewamy je lukrem. Smacznego

Magia jedzenia.