Świąteczne pierniczki 178czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 2 mm, wykrawam wybrane kształty i piekę ok. 10 - 12 min. w temp. 170 ' C (grzałki góra-dół ). Już wystudzone polewam lukrem lub czekoladą i posypuję kolorowymi ozdobami. SMACZNEGO
Wielopokoleniowo
Piernikowe LOVE - do jedzenia i dekoracji jednocześnie! (z komentarzem) 360przygotować z dziurką na sznurek - do powieszenia na choinkę lub przygotowania słodkich winietek! Jeśli wytniemy je w kształcie gwiazdek lub kwiatuszków (potrzeba kilka rozmiarów foremek) możemy w łatwy sposób lukrem skleić je w piernikową choinkę (jak na zdjęciu przy piernikowej chatce). Piernikowe szyszki na choinkę Na choinkę, ale też (jak w przypadku poprzednich) możemy za ich pomocą przygotować słodkie winietki
Kolorowy Przepisownik
Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą 282łyżeczka cynamonu* 2 żółtka jajek klasy M szczypta soli (u mnie Vita z potasem o obniżonej zawartości sodu o’Sole ) opcjonalnie – 1/2 cytryny + cukier puder do przygotowania lukru *jeśli lubicie mocno wyczuwalny smak cynamonu możecie dodać go więcej Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder i posiekane masło. Dodajemy 2 żółtka, szczyptę soli i łyżeczkę cynamonu. Całość
Słodkie okruszki
Marchewkowe muffinki z mieszanką keksową 183grudki. Dodajemy startą marchewkę oraz mieszankę keksową, delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy do połowy wysokości, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180*C. Dekorujemy mieszanką keksową i np. kleksem z lukru czy czekolady
Gotowanie i blogowanie
Tysiąc i jeden. I skandynawsko-kawowa fuzja 220podsypując mąką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Oczywiście, można je udekorować lukrem. Właściwie świetnie się do tego nadają, bo trzymają kształt podczas pieczenia. Ja moje przygotowałam na rodzinne lukrowanie, które odbędzie się w niedzielę. Już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki do lukrowania 366wykrawać ciasteczka.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Pierniczki lukrować dopiero gdy całkowicie ostygną. **************************************** LUKIER do dekorowania pierniczków - przepis
kolorowotorcikowo
PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 303namoczonej żelatyny dodajemy cukier i mąkę. Wyrabiamy. Wstawiamy do lodówki na 15 minut, wałkujemy i wycinamy np. gwiazdki. Które układamy na podanej czekoladą babce Smacznego P.S Do plastycznego lukru możemy dodać barwników spożywczych i stosować go jako dekoracje nie tylko świątecznych wypieków
Luźna Kuchnia
Pierniczki ekspresowe z bakaliami 193zaraz po upieczeniu. Od razu nadają się do jedzenia. Z przepisu wychodzi około 60 sztuk. Można je przechowywać w hermetycznym pudełku lub w puszce. Pierniczki można oblać czekoladą lub lukrem
Ciastka - domowe słodkości
Cynamonowe bułeczki - wianuszki 180była na początku wystarczy włożyć je na minutę do mikrofalówki lub rozgrzanego piekarnika. Bułeczki same w sobie nie są mocno słodkie, więc wielbiciele bardzo słodkich wypieków mogą je polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Świetnie smakują z kubkiem ciepłego mleka, gdy za oknem mróz i śnieg :) Składniki na ok. 16 sztuk: (Inspiracja: " Cukiernicze kreacje Charlotte ") Ciasto: 1 szklanka ciepłego
Simply Food
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 176Grudzień to zdecydowanie miesiąc pierniczków i korzennych ciasteczek. Uwielbiam ten czas, planujemy co możemy upiec, wyciągamy różne foremki, kolorowe ozdoby, perełki, lukry, posypki... Robimy domową przyprawę do piernika i po domu rozchodzi się cudowny zapach nadchodzących świat Bożego Narodzenia. Dekorację pierniczków i ciasteczek możemy zostawić na później, natomiast dobrze jest upiec je wcześniej, schować do metalowych pudełek
Kulinarne przygody Gatity
PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA PIERNICZKI 195wycinam kształty. Pierniki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 8- 10 minut. Przestudzone pierniczki dekoruję lukrem lub posypuję cukrem pudrem
Kukuleczki
Świąteczne gwiazdki cynamonowe 394Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Gwiazdeczki pokryć pozostałym lukrem i dostawić ciastka na 12 h do wysuszenia w temperaturze pokojowej (najlepiej na całą noc). Nagrzać piekarnik na 160 C i piec gwiazdki ok 6-8 minut. Smacznego
Niezły Młynek
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2205kawowo-bezowy. Bez glutenu, bez pieczenia Marchewkowo-jabłkowe muffinki z cynamonową kruszonką Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania Tarta jabłkowa- Rose. Ciasto z różami Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa Kremówka idealna. Napoleonka na cieście
Karo in the Kitchen
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 230nadzienie: 250 g maku 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w rumie 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 jajka 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej na lukier: 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki rumu łyżeczka maku Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIERNIKOWA BRIOSZKA 159żeby była złocista,wyjmujemy z piekarnika i studzimy 15 min w foremce.Po tym czasie wyjmujemy ciasto z foremki,studzimy na kratce kuchennej. Gotową i ostudzoną brioszkę polałam lukrem,ozdobiłam skórką pomarańczową. Niestety zapomniałam zrobić fotki w trakcie składania brioszki,jeśli ktoś nie rozumie opisu wykonania to wstawiam zdjęcie z gazety,myślę,ze będzie przydatne dla osób początkujących
Niespełnione zdolności kulinarne