Piernikowe ludziki - Lebkuchenmännchen 288zmielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli ok. 400g mąki + mąka do podsypywania 100g cukru pudru, 1 łyżka soku cytrynowego lub gotowy lukier cukierki, posypki lub pisaki cukrowe do ozdabiania foremka do wycinania pierników Przygotowanie: Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką masę. Dodać jajka i krótko wymieszać. Syrop, cynamon, imbir, pieprz, proszek
Tagebuch po polsku
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE W SZKOLE PODSTAWOWEJ NP. 2 W KÓRNIKU 195samego rana tryskały energią i z wielka przyjemnością pomagały nam w wyrabianiu ciasta, wałkowaniu, wycinaniu, pieczeniu, a potem dekorowaniu. Radości było przy tym co niemiara, a buzie umorusane od lukru śmiały się od ucha do ucha! Zobaczcie „migawki” z Warsztatów! PODZIĘKOWANIA: * Dziękuję z całego serca Marcie za zaproszenie i gościnę – to Ona jest pomysłodawcą i główną organizatorką
Ostra na Słodko
Makowiec z jabłkami 584wykładamy na ciasto z masą makową. Gdy delikatnie ostygnie przykrywamy go ciastem na białkach z makiem. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Ciasto można polać czekoladą lub lukrem. Smacznego!!! Artykuł Makowiec z jabłkami pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchni
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 262stopni przez ok. 25-30 minut. Kiedy zrobią się rumiane na górze, to znak, że trzeba je wyciągać. Po wyciągnięciu z piekarnika babeczki odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy – powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu. Lukrujemy przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercy
Paluchy z orzechami i czekoladą 197jest to, że można je dowolnie modyfikować za pomocą różnych dodatków. Ja swoje obtoczyłam z jednej strony w czekoladzie i posiekanych orzechach. A przygotowałam też wersję z marmoladą i lukrem (ale o nich będzie w najbliższym czasie). W moim rodzinnym domu obowiązkowo są zawsze na święta :) Składniki: 125 g masła 50 g cukru pudru 50 g cukru 1 cukier waniliowy
My simple kitchen
Pierniczki kukurydziano-ryżowe 229roku oprócz tradycyjnych pierniczków upiekłam też takie nieco inne,bo z mąki ryżowej i kukurydzianej. Pierniczki wyśmienite,bardzo kruche i jak dla mnie wcale nie trzeba ich ozdabiać lukrem. Przepis pochodzi z bloga Lisiecka Przystań 125 g mąki ryżowej 125g mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki miodu naturalnego 125 g masła 1 jajko 1 łyżka
Kolorowa kuchnia Elki
Serniczek z likierem Baileys 237wcześniej podpieczony spód. Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45 min. w temperaturze 180°. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia a przed podaniem możemy polać lukrem lub posypać startą czekoladą P.S rodzynki najlepiej namoczyć w likierze jakieś 2 godziny przed pieczeniem serniczka. Pycha
Luźna Kuchnia
Piernik bananowy 385krócej, do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po wstępnym ostygnięciu, również z formy - kroić po ostygnięciu, przechowywać w chłodnym miejscu - wierzch można udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową
Smakołyki Bereniki
Makowiec w cieście półfrancuskim 214następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 55 - 60 minut. Upieczone ciasto studzę do temperatury pokojowej a następnie przechowuję w lodówce. Można polać ciasto lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papaja
Drożdżówki z makiem 374szklanki ), plus do podsypywania, 1 jajko w temp. pokojowej, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g masła niesolonego, 60g cukru ( 4 płaskie łyżki ), 7g suchych drożdży. Lukier: 1 łyżka śmietany 18%, 1/2 szklanki cukru pudru. Ponadto: białko z 1 jajka ( temp. pokojowa ), 250g masy makowej ( domowej lub kupnej ) - temp. pokojowa, 2 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa
W kuchni u Moniki
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 687stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku. RADA: Powidła powinny być bardzo gęste, smak dowolny, ale najlepiej śliwkowy lub inny kwaśny
Kolorowy Przepisownik
Bożonarodzeniowy wieniec z orzechami w karmelu. 211czasie ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 175°C przez 50-60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Przed podaniem dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowanie
Babka z nadzieniem czekoladowo-cynamonowym 184poziom i przykryć z góry np. papierem do pieczenia. Upieczoną babkę wyciągnąć z formy i ostudzić na kartce. Do dekoracji posypać przez sitko cukrem pudrem. Babkę można udekorować również lukrem lub polać białą czekoladą
Passions hobbies life
Sernik z piernikami i polewą śmietanowo-cynamonową 173średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 240 st.C. • 3/4 masy serowej wylać do tortownicy, rozłożyć na serze pierniczki wypukłością z lukrem do dołu, a polewą czekoladową do góry. • Na pierniczki wylać resztę masy serowej. Podniosą się one do góry, ale będą przykryte warstwą sera. • Wstawić
To co kocham
Babka cytrynowa z jogurtem 1671/2cytryny • 3 łyżki soku z cytryny • 2 jajka • 1.5 szklanki mąki • 3 łyżki czubate jogurtu gęstego • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Dekoracja – biały lukier – kwiatki i motylki cukrowe Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierać około 15 minut. • Dodać skókę z cytryny i wbijać
To co kocham