lukier - 7892 przepisów (strona:350/527)

Babka mocno cytrynowa 127

szklanki mąki 3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Otarta skórka z jednej cytryny Sok z połowy cytryny szczypta soli Lukier cytrynowy 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki soku z cytryny Cukier puder wsypać do miseczki dodać sok z cytryny i utrzeć na gładko. Ja robię to kulką do ciasta. Przygotowanie

W garach u Gosi
Pączki lekkie jak piórko 158

mleka  100 gram masła 1/4 łyżeczki soli łyżka octu lub spirytusu 3/4 szklanki cukru 100 g drożdży dodatkowo: ulubiony dżem olej do smażenia cukier puder  lukier Przygotowanie: Z drożdży, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i odrobiny ciepłego mleka robimy rozczyn odstawiamy  do wyrośnięcia.  W garnku gotujemy wodę, na nim stawiamy szklaną miskę, wbijamy jajka, dodajemy

Życie zaczyna się w kuchni
MOCNO CYTRYNOWA BABKA- NAJLEPSZA 165

kostka masła (250 g) * niepełne półtora szklanki cukru * 2 i 1/4 szklanki mąki * 4 jajka * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * skórka i sok z jednej dużej cytryny Lukier cytrynowy: * 1 szklanka cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny * 5-6 łyżek wody Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać

Zrób to smacznie
Kardamonowo- pomarańczowa Babka Wielkanocna! 137

wilgotna i bardzo aromatyczna! Nie zsycha się, bardzo długo utrzymuje świeżość, dzięki użyciu soku z pomarańczy, cukru o smaku pomarańczowym i świeżo zmielonych ziaren kardamonu, pachnie obłędnie! Oblana delikatnie lukrem śmietankowym i posypana aromatyczną przyprawą karmelowo-waniliową. Babka wielkanocna, która gwarantuje, że znika w kilka chwil. Polecam Wam gorąco na świąteczny stół! PRZEPIS NA POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ! składniki

SMYKWKUCHNI
Babka do koszyczka 176

przemian jasne ciasto z ciemnym. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. A może u Was krócej, w zależności od piekarnika. Ostudzoną możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Życie zaczyna się w kuchni
PRZEPIS NA PACZKI 137

każdej strony, po usmażeniu osączamy na papierowym ręczniku. Przygotowanie polewy lukrowej: będą nam potrzebne: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody  Cukier puder ucieramy z wodą - gęstość lukru regulujemy poprzez ilość dodanej wody.  Lukrujemy gorące pączki. Cukrem pudrem posypujemy kiedy pączki są już wystudzone. Pączki nadziewamy ulubionym dodatkiem np. konfiturą z róży, budyniem waniliowym, masą czekoladową. Smacznego

Moja Książka Kucharska
KEKS STAROPOLSKI Z BAKALIAMI 142

cukru 10dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15 dag rodzynek po 5  dag: kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli dodatkowo do dekoracji: lukier: 15 dag cukru pudru , 3 łyżki wody, kilka kropel aromatu rumowego - wszystko dokładnie ucieramy posiekane orzechy włoskie i migdały lub cukier puder  PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W misie robota kuchennego ucieramy żółtka

Moja Książka Kucharska
Najlepsza babka 241

mąki ziemniaczanej 20 dag masła 1 kisiel  wiśniowy lub malinowy Dr.Oetker 3 łyżki kandyzowanej mieszanki keksowej-niekoniecznie 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Aromat cytrynowy do ciast Dodatkowo: Lukier lub polewa z białej czekolady Dowolna posypka Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy

Wanilia i Kardamon
Kolorowa babka 127

kakaowa, różowa i makowa). Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po lekkim przestudzeniu ciasto wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Mini pączki serowe 148

przygotujecie te smakołyki. Są wilgotne więc bez problemu zachowają świeżość do jutra. Pączki można udekorować klasycznie cukrem pudem, można je obtoczyć w drobnym cukrze zmieszanym z cynamonem lub udekorować lukrem. Przepis z Moich Wypieków . Polecam!     Mini pączki   Składniki na 25-30 pączków:   3 jajka 300g homogenizowanego serka waniliowego 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku

Smak mojej kuchni
Kakaowe kruche ciasteczka 126

używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy. Można je ozdobić lukrem, polewą czekoladową i obsypać orzechami. Przepis ze strony BBC Good Food . Polecam! Kakaowe kruche ciasteczka Składniki na 20 sztuk: 125g miękkiego masła 85g cukru pudru 180g mąki pszennej 3 łyżki

Smak mojej kuchni
Rogale marcińskie 126

wyrośnięcia na 20-30 minut. Pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu przekładamy na kratkę, gdy lekko przestygną lukrujemy i dekorujemy posiekanymi orzechami. Lukier: cukier ucieramy z wodą, do powstania gładkiej masy. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej cukru. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Wielkanocne porady 161

Wielkanocnych wypieków. Warto wybrać to, co każdy z nas lubi. W internecie można spotkać wiele różnych i porządnych przepisów na ozdoby ciast.  Można przebierać np. w masie marcepanowej, lukrze, polewie czekoladowej lub krokancie (posiekane orzechy).  Warto do wszelkich pomocy zaprzęgnąć dzieci. Na pewno czas z nimi spędzony będzie spędzony miło, a dzieci nauczą się odpowiedzialności.  Poprośmy

Gotuję Testuję
Babka baranek cytrusowa 121

cukru pudru 100 g masła 50 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu 3 jajka wielkość M 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej dekoracja: lukier skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana Ciasto baranka: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej

wesoła kuchnia
Babka szpinakowa 189

wyjęciu z babki patyczka byłoby ciasto to chwilkę przedłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu zostawić 10 minut w formie, następnie wyjąć i zostawić na raszkach aż ostygnie. Wykończenie – polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Thermomix do naczynia miksującego dodać jajka, cukier i cukier waniliowy, założyć motylek, ubijać 1 minutę, obroty 3 zdjąć motylek, dodać odsączony szpinak, olej, sok z cytryny, zmiksować

Kuchnia Pokoleń