lukier - 7892 przepisów (strona:343/527)

Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy! 117

jajek L 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 300g słodkich śliwek  4 łyżki maku Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru  gorąca woda 1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, oraz mleko, nadal miksujemy. Cały czas miksując dodajemy

Szefowa kuchni
25 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW NA DYNIĘ 154

CIASTECZEK! PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z DYNI I MASŁA ORZECHOWEGO. DROŻDŻOWE ŚLIMAKI Z DYNIĄ I MALINAMI. DROŻDŻÓWKI Z LUKREM! PLACUSZKI Z DYNI Z PIEKARNIKA ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI PODANA Z JARMUŻEM AMUR ZE SMAŻONĄ DYNIĄ CHLEBEK DYNIOWY Z KREMEM SZAFRANOWO-DYNIOWYM / PUMPKIN BREAD PUMPKIN SPICE LATTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM

SMYKWKUCHNI
Rogale, rogaliki i nie tylko... 442

twarożek...  Zawijamy, zaplatamy, rolujemy... i wykładamy na blachy do pieczenia :)  -- -- -- -- -- -- -- Tak przygotowane smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami :)  Możemy również nie smarować i po upieczeniu ozdobić lukrem... Pieczemy w 200 st.C / 20-25 min. góra/dół Zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać, ja mam stary elektryczny. Po upieczeniu chwilę studzimy :)  Smacznego

chleba naszego
Babka cud. 512

cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżeczki dżemu lub powideł  (u mnie czekośliwka) szczypta soli Lukier: Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny cukier puder Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. (Białka wbić do osobnej miski.) Wsypać mąkę, najpierw szklankę dodać sodę. Wlać mleko, zmiksować

Agusiowe smakołyki
Deser z piernikami, prażonym jabłkiem, bitą śmietaną, bezikami i solonym karmelem 118

waniliowego (po 16g) 50 ml wody 200 ml śmietanki 30% 100g masła 1/2 łyżeczki soli Cukry połączyć z wodą i podgrzewać w garnuszku do momentu, aż zrobi się złocisty lukier. (Podczas gotowania nie mieszać!) Następnie garnuszek zdjąć z ognia i mieszając - dodać śmietankę, masło oraz sól. Całość ponownie postawić na ogień i energicznie wymieszać (do uzyskania gładkiej i jednolitej masy

Di gotuje
Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 161

dobrej jakości 1 duża cebula 1 ząbek czosnku ew. marchewka pokrojona na plasterki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 500 ml wody 3 pierniczki Katarzynki (bez żadnej polewy i lukru) sól, pieprz do smaku Cebulę obieramy i kroimy w pólplasterki. W rondlu lub żeliwnym garze rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i lekko ją szklimy. Dorzucamy obrany i pokrojony na plasterki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Puszyste ciasto dyniowe 130

spód. Natomiast boki nacieram masłem i posypuję bułką tartą. Według mnie sposób najwygodniejszy. Pieczemy do suchego patyczka, u mnie jak zwykle to 40-50 min.  Ciasto można polać lukrem czy czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy też przełożyć masą z serka jak w marchewkowcu . Równie dobrze można podać po prostu czyste bez żadnych dodatków. Smacznego ! *Wygraj zdrowie z naturą - A.Paw

Justa próbuje gotować
Kokosowe drożdżówki z borówką 159

Sezon na borówki w pełni, więc między innymi drożdżówki z nimi muszą być. Ja ciasto wzbogaciłam o wiórki kokosowe. Polane lukrem i mięciutkie po prostu pycha. Drożdżówki znikły w oka mgnieniu. Najlepsze na ciepło z kubkiem mleka, kawy czy herbaty. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Sernik klasyczny 158

spowodować jego wysuszenie. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.  Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawić w chłodne miejsce. Właściwej konsystencji nabierze na drugi dzień. Wierzch sernika można dowolnie udekorować lukrem, polewą czekoladową lub cukrem pudrem.   Smacznego

Opowieści z piekarnika
Drożdżówki z kruszonką 159

cukru + łyżka 30 g drożdży świeżych 150 ml mleka +łyżka mleka 3 żółtka 2 całe jajka 50 g masła kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g maki lukier: 1/4 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. 1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut. Następnie do zaczynu dodajemy mąkę

Lena Gotuje
Babka trio 157

tego babka dobrze smakuje :) Składniki: 1 3/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju, 6 jajek, 1 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, kisiel malinowy, szczypta soli lukier: 5 łyżek cukru pudru łyżka wody, łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy

Lena Gotuje
PYSZNE CIASTO "AFRODYTA"Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 353

blaty. Na jeden z blatów ciasta wylewamy tężejący mus truskawkowy ,przykrywamy białym biszkoptem,na biszkopt wykładamy krem i przykrywamy ciemnym biszkoptem.Całość można polać polewą lub jakimś lukrem według uznania,ja posypałam tylko cukrem pudrem. Ciasto jest trochę pracochłonne ale ten smak wynagradza naszą pracę :).Smakuje i wygląda bosssko :). SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Cukiniowe babeczki bez jajek, mleka i masła 244

akcentu. Ile potrzeba czasu? Zaledwie 30 minut. Już po pół godzince będziecie mogli delektować się smakiem tych oryginalnych łakoci. Ja swoje posypałam cukrem pudrem. Jeśli wolicie czekoladową polewę lub lukier... nic nie stoi na przeszkodzie ;). Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 1/2 cukinii 3/4 szkl wody 1/4 szkl oleju rzepakowego 1 płaska łyżka powideł śliwkowych 1/2 łyżki octu

Nastoletnie Wypiekanie
Jak zrobić domowy serek ziołowy jak almette 150

Można zrobić serek czosnkowy dodając łyżeczkę suszonego czosnku. Ja robię też słodką wersję serka z jogurtu , który wykorzystuję do np. drożdżówek z serem i jagodami , drożdżówek z serem i lukrem . Jak zrobić domowy serek ziołowy z jogurtu a’la almette ? Składniki na 400 g serka ziołowego: 800 g jogurtu greckiego ½ łyżeczki białego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka drobno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jagodzianki 111

około 30 minut. Po tym czasie posmarować jagodzianki rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Ostudzone polać lukrem albo posypać cukrem pudrem. * źródło: atina_bc Artykuł Jagodzianki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia