śliwka - 11236 przepisów (strona:343/750)

Barszcz na zakwasie 265

Wigilię Bożego Narodzenia, jednak na moim stole gości nie tylko w święta. Zakwas Buraki Włoszczyzna Cebula Czosnek Miód Ziele angielskie Liście laurowe Kmin rzymski Jałowiec Grzyby Miód Majeranek Śliwki suszone Jabłko Sól Pieprz Barszcz przygotowuję zwykle w największym garnku, jaki mam – 10 litrów. Oczywiście samej zupy wychodzi znacznie mniej, jednak każda ilość barszczu szybko się rozchodzi. Do zimnej wody (używam(...)ziela angielskiego, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, miód, kmin rzymski, jałowiec i oczywiście majeranek. Możemy dodać świeżych ziół – doskonale sprawdzi się oregano i rozmaryn. Ja dodaję jeszcze kilka suszonych śliwek i jabłko. Gotujemy kilka minut na małym ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować i ew. doprawić. Smacznego

MarcinChef
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 173

piekarnika: 4 kacze uda 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki majeranku ząbek czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki oleju warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora kilka wędzonych śliwek 3/4 szklanki bulionu Wykonanie: kacze uda umyć, usunąć pozostałe piórka, wyciąć nadmiary tłuszczu. Czosnek obrać, posiekać. Posiekać także igiełki rozmarynu. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i obłożyć oprószone solą(...)zależności od wielkości, aż do zrumienienia podawać z wytworzonym sosem podczas pieczenia, bo jest pyszny. Jeśli lubisz gęste, zawiesiste sosy, zmiksuj powstały sos z częścią warzyw i wędzonymi śliwkami z pieczenia. Możesz dodatkowo zabielić sos śmietaną. Podawaj z kluskami z czerwonej kapusty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami. 177

wątróbki 10 dag orzechów włoskich Skworcu.com 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku sól, pieprz do smaku kilka suszonych śliwek Skworcu.com 3 ząbki czosnku     Przygotowanie; Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę(...)miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Nicią bawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody. Można przygotować kompletny obiad

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledzie korzenne z pomidorami 242

zaplątał się śledź. A dokładniej przepis na śledzie z przyprawami korzennymi. Polecam! Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych 3 cebule 6-7 suszonych śliwek garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren(...)zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić. Gdy będą już odpowiednie, osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śliwki pokroić w paseczki, rodzynki przepłukać. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić cebulę, oprószyć solą. Gdy będzie szklista dodać cukier, zamieszać. Wlać przecier, wodę i ocet. Dodać przyprawy i owoce. Dusić razem

Pełny talerz
Ciasto z masą kajmakową i bakaliami 242

Pyszne ciasto..troszkę może słodkie od masy kajmakowej, ale za to z dużą ilości suszonych bakalii..rodzynki, żurawina, morele, śliwki, a nawet jabłka suszone..Przepis z jakiejś starej gazetki. Biszkopt   1 szkl.mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 jajek 3/4 szkl.cukru 1 łyżka octu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 1 puszka masy kajmakowej(...)masła około 250 g różnych bakalii[  rodzynki ,  żurawina ,  śliwki ,  skórka pomarańczowa ,  morele i jabłka ] Helio Dodatkowo herbatniki rum do nasączenia herbatników [ niekoniecznie -ja nie dałam] polewa posypka dekoracyjna Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.Następnie dodawać po 1 żółtku., mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlać ocet

Moje domowe kucharzenie
ŚWIĄTECZNY BIGOS 555

SKŁADNIKI: 2 kg kapusty kiszonej w słoiku 50 dag karkówki 30 dag dobrej kiełbasy 100 g wędzonych śliwek Przyprawy: sól i pieprz 1 opakowanie przyprawy do bigosu Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego Kilka sztuk liścia laurowego 3 goździki PRZYGOTOWANIE:  Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję(...)kapustę a następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę a następnie dodaję do kapusty. Kiełbasę kroję w plastry i smażę. Również dodaję do kapusty. Śliwki kroję na pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam i dodaję liść laurowy, ziarna jałowca, ziele angielskie oraz cała torebkę przyprawy do bigosu. Duszę ok godziny co jakiś czas mieszając

Gotowanie Patki
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 291

jest tak smaczne, że szybko znika. Wszystkie wypieki na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , są pyszne, zarówno te słodkie jak i wytrawne. Poza sezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijny kompot z suszu 184

piciu i podany chłodny stanowi idealne wykończenie wigilijnej kolacji. Gotuję więcej tego kompotu, żeby był do popicia świątecznego obżarstwa. W chłodnym miejscu wytrzyma całe święta. Potrzebujemy: 10 sztuk wędzonych śliwek 20 sztuk suszonych śliwek 15 plastrów suszonego jabłka 15 plastrów suszonej gruszki 6 suszonych fig pokrojonych w plastry kilka suszonych moreli garść rodzynek 8 goździków 1 gwiazda anyżu 1 laska

ladykitchen
Szybki deser w środku tygodnia, czyli muffinek nigdy za dużo 148

mąki pszennej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -140g cukru składniki mokre: -250 ml jogurtu naturalnego -120ml oleju -1 duże jajko   - garść malin -parę śliwek pokrojonych w kostkę -cukier puder do posypania Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier, wszystko wymieszać. W drugiej mniejszej miseczce roztrzepać mokre składniki, energicznie mieszając. Składniki obu misek połączyć(...)sobą. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 1/3 wysokości. Następnie należy dodać do każdej muffinki 3 maliny i kawałek pokrojonej śliwki. Dodać resztę ciasta do muffinek, tak aby ciasto było do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w temp. 170 stopni C ( po 5 minutach pieczenia włączyć termoobieg na 5 minut, aby muffiny wyrosły

Receptura smaku
Kompot z suszu 172

wigilijnym stole i dla niego zarezerwowanym. W starych książkach można znaleźć również jego wersję alkoholową - głównie z dodatkiem półsłodkiego, białego wina.  Przygotowywany z gotowanych, suszonych owoców, głównie śliwek, gruszek, jabłek, moreli, fig i rodzynek. U mnie w wersji z cytrynami. Spróbujcie - myślę, że będzie Wam smakować. :) Mała wskazówka i rada: kompot gotujcie na dzień przed jego podaniem - dzięki temu(...)zdąży przejść wszystkimi aromatami i zyska piękny kolor. :) Składniki: 2,5 litra wody suszone owoce (śliwki, morele, daktyle, gruszki, jabłka, brzoskwinie) 5 goździków 4 ziarna kardamonu 6 plastrów cytryn z cynamonem w syropie ½ pomarańczy 3 łyżki stołowe syropu z cytryn Wykonanie: Rozkrusz w moździerzu ziarna kardamonu. Dodaj wraz z suszonymi owocami oraz goździkami i syropem z cytryn do zimnej wody

Garniec Magalie
Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie) 133

letniej wody 1 łyżeczka soli 200 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki żytniej typ 720 1 solidna garść suszonej żurawiny 1 solidna garść rodzynek 5 suszonych śliwek Przygotować zaczyn. Do miski przełożyć zakwas, dodać letnią wodę i mąkę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 godzin. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało(...)godzinach przygotować ciasto właściwe. Do zaczynu, który przygotowaliśmy dodać letnią wodę, sól oraz mąki. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rodzynki, żurawinę oraz suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką, najlepiej aby bakalie za bardzo nie wystawały na wierzchu bo się za bardzo wysuszą. Foremkę z ciastem odstawić do wyrośnięcia

Monia miesza i gotuje
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 234

niej powietrza . Na wierzchu kładziemy po kilka plasterków surowej słoniny. Możecie też – jak ja tutaj w fotografowanym pasztecie– wyłożyć część masy i wyrównać, a na nią położyć pocięte śliwki kalifornijskie, morele, albo ugotowane suszone prawdziwki, podgrzybki, suszone pomidory lub zielony marynowany pieprz. Na nie nakładamy pozostałą masę i postępujemy dokładnie tak samo, jak wyżej .   Wstawiamy pasztety na środkową półkę(...)pełne łyżeczki ) 4 łyżki brandy 6 kulek ziela angielskiego startych na pył w moździerzu 1 płaska łyżeczka kolendry w ziarnach 6 kulek jałowca OPCJONALNIE ugotowane suszone grzyby suszone pomidory śliwki kalifornijskie suszone morele marynowany zielony pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 249

zajmują, z południowo-zachodnich Chin. Początkowo osiedlali się na północy, stopniowo migrując na południe i zakładając miasta, którym nadawali poetyckie nazwy: Sukhotaj (Świt Szczęścia), Ajutthaja (Niezdobyta), Bangkok (Miasto Dzikich Śliwek). Sztuka kulinarna rozwijała się tutaj w długim procesie przyswajania różnorakich wpływów, począwszy od chińskich, co łatwo zrozumieć, jeśli wziąć pod uwagę historyczne i kulturowe powiązania obu krajów. Od arabskich(...)ziaren zbóż, soli i wody. jest jest używany częściej; ciemny jest gęsty i powinien być dodawany z umiarem. W przeciwieństwie do jasnego zawiera cukier. SUSZONE I MARYNOWANE W SOLI ŚLIWKI- Mają słonawy intensywny smak. Sprzedaje się je w słoiczkach, niewykorzystane można przechowywać w lodówce. Dopóki marynata nie zmętnieje, nie warto jej wylewać. SZALOTKI- Znacznie łagodniejsze niż inne rodzaje cebuli, znajdują

ClauditteMissCooking
Karp smażony podany z kapustą kiszoną 154

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karp smażony podany z kapustą kiszoną Składniki – 4 porcje: Karp – 1kg Kapusta kiszona – 250g Suszone grzyby – 10 sztuk Śliwka suszona – 4 sztuki Cebula – 1 sztuka Olej – 2 łyżki + do smażenia karpia Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Sok z ½ cytryny Mąka Pestki dyni Wykonanie: Grzyby zalać wodą i namoczyć przez(...)oleju z drobno pokrojoną cebulką. Do kapusty dodać pokrojone grzyby i zalać całość wywarem z ugotowanych grzybów. Gotować na małym ogniu mieszając. Pod koniec gotowania dodać pokrojone suszone śliwki i gotować jeszcze przez 10 minut. Kapustę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Karpia oczyścić, posolić i popieprzyć. Następnie obtoczyć w mące smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Posypać prażonymi

Kuchnia Bon Appetit
Zdrowy sok z buraka ćwikłowego. 168

Składniki : 1 średni burak ćwikłowy 1 jabłko 2 marchewki 3-4 świeże śliwki węgierki Sposób wykonania :   W szystkie owoce i warzywa dokładnie umyj. Z jabłka i śliwek usuń pestki, ale nie obieraj ze skórki. Burak i marchewki obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z wyciskarce lub sokowirówce i od razu wypij

Przepisy i porady kulinarne