śliwka - 11236 przepisów (strona:352/750)

Pudding chia z owocami 161

roli zdrowych śniadań. Są też fajną, ciekawą alternatywą dla dzieciaków, żeby w prosty sposób przemycić im troszkę zdrowszych produktów. Mój pudding jest oparty na sezonowych produktach takich jak czereśnie, śliwki,jeżyny czy borówka. Dostępne na każdym targu czy ryneczku. Polecam Wam gorąco. Zerknijcie na poniższą listę składników ;-)) SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE: - 10- 13 sztuk dojrzałych czereśni - 4-5 sztuk(...)śliwek - kilka jeżyn - 4 łyżki borówki amerykańskiej - 4 łyżki nasion chia + owoce do dekoracji W rondelku zagotowałam wszystkie owoce z 170 ml wody (do posłodzenia użyłam stewi, ale możesz dodać miód lub cukier). Owoce gotowałam około 5 minut, tak aby puściły sok i aromat do płynu. Owoce starannie wyjmujemy i umieszczamy na dnie w słoiczku. Z resztą płynu, mieszamy ziarenka

SMYKWKUCHNI
Knedle z morelami 163

Mięciutkie, pyszne knedle z soczystymi morelami w środku. W końcu, dlaczego knedle mają być tylko ze śliwkami? Jeśli próbowaliście knedli truskawkowych, w tych też się zakochacie. To co ja cenię w knedlach, to właśnie gruba warstwa ciasta i ukryty w nich słodki środek. Kto by się spodziewał po takiej solidnej kuli, takiego pysznego środka? U mnie standardowo knedle z bułeczką(...)owoce pestkowe, to zwykle nadkrawam je tak, aby wyjąc bez problemu pestkę. Jeśli lubicie, w zagłębienie po pestce można wsypać łyżeczką cukier. Jeśli nie potrzebujecie cukru, morelę czy śliwkę owijacie po prostu grubszą warstwą ciasta. Przepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami . Występuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę

Mieszam w Garnku
Owocowy deser z galaretką i budyniem 215

Wiem wiem powiecie że sezon na owoce agrest, porzeczki i wiśnie a ja robię deser ze śliwkami i bananem a więc tak, zakupiłam śliwki w markecie i były pyszne stąd powstał ten deser i polecam go serdecznie. Zimny smakuje wybornie w upalne dni, kwaskowata marakuja dopełnia całości. Owocowy deser z galaretką i budyniem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Quinoa z nutą kardamonu, grillowanymi figami i suszonymi śliwkami 184

jeden z moich ulubionych przepisów na deszczowe poranki i chłodne jesienne wieczory, zawsze poprawia mi humor :) Składniki:   3/4 szklanki czerwonej quinoy 2 świeże figi 3 suszone śliwki 1 nasionko kardamonu (można zastąpić mielonym) Wykonanie: Quinoę należy kilka raz przepłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem rozgniecionego nasionka kardamonu, a następnie odcedzić na gęstym sitku. Śliwki kroimy

Quinoa Raz!
Bigos z kiszonej kapusty. 1133

Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 2 kiełbasy podwawelskie 400 g mięsa wieprzowego z łopatki 8 ziarenek ziela angielskiego 5-6 liści laurowych 3 suszone śliwki przyprawa do bigosu, sól, pieprz 2 cebule 220 g przecieru pomidorowego Kapustę przepłukać pokroić i wrzucić do garnka, dolać wody tak aby była do 3/4 poziomu kapusty, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe oraz śliwki

Moje-pitraszenie
ciasto makowe z wiśniami i śliwkami 182

makowej 250 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 150 g masła 3 jajka skórka z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 szklanka wypestkowanych śliwek 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła łyżka cukru Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą na tyle, żeby przykryła(...)jednym jajku. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około 45 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pyszny, domowy placek drożdżowy ze śliwkami 194

odjąć 4 łyżki) pół szklanki mleka pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce mrożone lub świeże, jak śliwki, porzeczki, truskawki. Ze wszystkimi owocami placek wychodzi pyszny. Przygotowanie: Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy do dużej miski. Dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Dodajemy ciepłe mleko(...)Ciasto należy napowietrzać. Ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy odchodzi od ścianek i pojawią się pęcherzyki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 40 minut. W moim przypadku śliwki umyłam i przekroiłam na pół. Robię kruszynki. Mąkę łączę z masłem. Gdy już się dobrze połączą dodaję cukier i dokładnie łączę.Kruszynki powinny być sypkie, nie powinny być zbitym ciastem

Wołowina od rekina
Domowe muesli 135

szukałam samych nerkowców w Lidl , i nie znalazłam .Na szczęście mają mieszankę! Suszona morela suszona żurawina pestki dyni i słonecznik łuskany  Symbio wiśnie suszone złote jagody inków suszona śliwka suszone figi jagody goji orzechy pecan orzechy włoskie orzechy arachidowe i laskowe trochę płatków kukurydzianych opcjonalnie łyżka nasion chia Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, te większe typu figi, śliwki pokroić

Z Kuchni Do Kuchni
Kąski naleśnikowe - na raz! 128

bardzo szybką i pyszną alternatywę. Smacznego!  Kąski naleśnikowe - na raz!  Składniki: 4 usmażone naleśniki 150 g serka śmietankowego 2-3 łyżeczki cynamonu cukier 4 śliwki Sposób wykonania: Naleśniki zwijamy w rulonik(najlepiej żeby były ciepłe i po zwinięciu odstawić je na chwile aby ostygły). Pokroić w grube plastry. Serek wymieszać z cynamonem i dosłodzić cukrem według uznania(...)każdy naleśnikowy plaster nałożyć np. za pomocą szprycy lub łyżeczki porcje serka. Na to ułożyć śliwki pokrojone w ćwiartki

Smaki Natalii
Koktajl owocowo- miętowy 144

sztuce ;) Mam tylko nadzieję, że mój blender jeszcze chwilę pociągnie, bo ostatnio coś wspominał o L4 :D Składniki: Na 2 koktajle 1/2 banana ok 350g jogurtu naturalnego 2 śliwki "morelki" 3 łyżki ziaren granatu 2 garści malin 2 łyżki syropu miętowego 3 gałązki świeżej mięty  Sposób przygotowania: W misie blendera umieszczamy 1/2 jogurtu, pokrojony na małe cząstki banan oraz(...)ćwiartki śliwek morelek. Miksujemy i przelewamy do szklanek. Syrop oraz liście mięty, maliny oraz ziarenka granatu miksujemy z pozostałym jogurtem do uzyskania gładkiej konsystencji. Uzupełniamy szklanki do pełna przygotowanym koktajlem. Ozdabiamy świeżą miętą oraz owocem granatu i maliny. Pijemy schłodzone

Kuchnia w czekoladzie
CYNAMONOWA JAGLANKA Z MUSEM ŚLIWKOWYM 161

szklanki kaszy jaglanej (50 g) 1 szklanka mleka 2% (230 g) 3 mrożone śliwki (165 g) cynamon opcjonalnie jakieś słodzidło :) Przelewamy kaszę na przemian zimną i gorącą wodą, żeby straciła goryczkę. Wlewamy do małego garnuszka mleko, wsypujemy kaszę i dodajemy cynamon. (trzeba uważać, żeby nie wykipiała ani żeby się nie przypaliła). Gotujemy na małym ogniu aż cały płyn(...)się wchłonie, a kasza będzie miękka. Na koniec można zdjąć z gazu i zostawić na kilka minut pod przykryciem, żeby doszła do siebie. W między czasie wrzucamy śliwki do rondelka podlewamy odrobiną wody i gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy na mus i polewamy naszą jaglankę <3 SMACZNEGO! Wartość energetyczna*: 328 kcal

Vroblewska-fitlife
Owocowa pizza z arbuza 302

obiecałam, postaram się zamieszczać najciekawsze przepisy dla Rossmann również na blogu. :) Sk ła dn i k i: 1 średni arbuz 3 kiwi  garść truskawek garść borówek 5 śliwek  pół pęczka świeżej mięty garść jagód Goji  wiórki kokosowe orzechy W yk o n an ie: Z arbuza wytnij gruby plaster. Pozbaw go pestek. Pokrój na trójkąty (na kształt(...)pizzy). Kiwi obierz ze skóry, pokrój w plasterki, truskawki umyj, pokrój w ćwiartki. Śliwki pokrój w kostkę. Owocami udekoruj arbuza. Orzechy pokrusz w moździerzu. Posyp wierzch pizzy wiórkami, orzechami, oraz jagodami Goji. Na koniec dodaj listki świeżej mięty. Podawaj najlepiej schłodzoną. :) Smacznego

Garniec Magalie
Chilijskie smaki gourmet 162

zima w Chile trwa pełnia sezonu zbiorów. Warzywa uprawiane są na całej długości Chile, umożliwiając w ten sposób dostępność przez cały rok. Można mieć pewne wątpliwości czy transport świeżych śliwek, czereśni czy truskawek na wiele tysięcy kilometrów jest zgodny z zasadą zrównoważonej produkcji, ale już takich wątpliwości nie ma w przypadku owoców suszonych, mrożonych czy puszkowanych. Chile jest największym(...)świecie eksporterem suszonych jabłek oraz śliwek, trzecim orzechów i rodzynek. Jest w czołówce eksporterów mrożonych łososi, małży, malin, jagód, soku winogronowego i wielu innych produktów. Długa linia brzegowa oraz czyste wody, obfitują w ryby i owoce morza. Hodowane są tu łososie, pstrągi, małże, wodorosty, przegrzebki i abalone. Chile obok Norwegii, jest największym na świecie producentem łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający

królestwo garów
CIASTO Z DYNIĄ, ORZECHAMI I CZEKOLADĄ 207

porę roku. Wilgotne dzięki dyni lub jabłkom i długo zachowujące świeżość. Z dużą ilością orzechów, migdałów i gorzkiej czekolady. Opcjonalnie także z dodatkiem posiekanych suszonych owoców np. daktyli, moreli, śliwek, rodzynek.  Wierzch ciasta wykończyłam warstwą powideł śliwkowych i Nutelli oraz kremem z serka mascarpone i domowego sosu toffee. Całość posypałam pestkami granatu.  Tak wykończone ciasto najlepiej jest przechowywać(...)szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów 1 szklanka bakalii / daktyli, moreli, śliwek 100 g gorzkiej czekolady / pokrojonej w kostkę 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju WIERZCH 3 łyżki Nutelli + 3 łyżki powideł śliwkowych 250 g mascarpone

cool and minty
KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI 123

SKŁADNIKI :  600 g fileta z karpia 50 g śliwek suszonych 50 g moreli suszonych 50 g żurawiny suszonej 100 g kaszy jęczmiennej 300 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka miodu 50 g masła 20 ml oleju skórka i sok z 1/2 cytryny natka pietruszki  sól pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE :  Kaszę przekładamy do garnka, podpiekamy na oleju, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy miód i sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy. Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli