śliwka - 11236 przepisów (strona:360/750)

Bigos staropolski 170

kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych Garść suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 6 ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania(...)kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.dodajemy do kapusty.Boczek ,kiełbasę,cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju,przekładamy do kapusty.Dodajemy namoczone grzyby,śliwki,obrane i pokrojone na cząstki jabłko,miód,musztardę,liście laurowe,ziarna ziela,pieprzu i jałowca.Wszystko zalewamy wywarem z mięsa.Garnek wstawiamy na gaz i na małym ogniu gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Drożdżowe ze śliwkami i kruszonką kokosową 144

jajek ( 3 całe i 3 żółtka) 50 gram drożdży świeżych Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Dodatkowo: śliwki Bułka tarta  tłuszcz Sposób przygotowania: Z drożdży ,niewielkiej ilości mleka mąki i cukru zrobić zaczyn ,pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Do zaczynu dodać pozostałą mąkę,mleko ,cukier olej i jajka(...)dokładnie zmiksować mikserem.Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość to wylej do blaszki (25x40 cm.)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Śliwki przekrój na pół i wypestkuj.Poukładaj na cieście skórą do ciasta. Składniki kruszonki zagnieć i obsyp nią ciasto.Ciasto piecz około godziny w temp.180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Pampuchy ze śliwkami 214

Składniki: Pół kostki drożdży pół szklanki cukru szczypta soli mleko mąka 2 jajka masło do polania cukier do posypania po ugotowaniu śliwki Wykonanie: Z drożdży, mleka, soli i 3 łyżek cukru zrobić zaczyn. Odstawić aż drożdże wyrosną. Z reszty składników oraz wyrośniętych drożdży zrobić ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować z nich kuleczki które w środku mają śliwki. Uwaga

Pychotkaaa
Ciasto drożdżowe z budyniem i śliwkami 206

Składniki: ciasto pół kostki drożdży szklanka cukru szklanka oleju szklanka ciepłego mleka 4 jajka 5 szklanek mąki kruszonka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 3 łyżki mąki dodatkowo: wydrylowane śliwki budyń śmietankowy Wykonanie: z drożdży odrobiny mleka i cukru zrobić zaczyn. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników i zagnieść ciasto które wyłożyć na blaszce. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą(...)wstawić do lodówki. Ugotować budyń i wylać go na ciasto następnie szybko wyłożyć na ciasto śliwki posypując wcześniej przygotowaną kruszonką. Piec 50 minut w 180 stopniach. UWAGA! Ciasto po upieczeniu od razu wyjąć z blaszki ponieważ drożdżówki szybko wchłaniają metaliczny zapach

Pychotkaaa
Łącki przekładaniec wg Siostry Anastazji 422

mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek (pozostałych z ciasta) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które zostały zamoczone przez noc w alkoholu wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy Wykonanie: ciasto orzechowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dołączyć resztę składników(...)delikatnie wymieszać. Powstałe ciasto upiec. krem Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając zimny budyń. Przełożenie ciasta: Ciemne ciasto - warstwa kremu - ciasto orzechowe - warstwa kremu - śliwki - warstwa kremu - polewa lub tężejąca galaretka Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka

Pychotkaaa
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kardamonem 142

rąk, ale nie wolno przestać. Kiedy będzie gotowe, nie będzie się tak lepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek… Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem(...)żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…). Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika

GRUBY WAŁEK
Ciasto "śliwkowa pianka" 153

Składniki na biszkopt jajka, 4 szt cukier, 4 łyżki mąka pszenna, 4 łyżki Składniki na masę śliwkową śliwki wydrylowane, 700g cukier, 3/4 szkl sok z 1/2 cytryny galaretka wiśniowa, 2 opak jogurt naturalny gęsty, 300g masło, 100g Dodatkowo śmietanka 30%, 500ml cukier puder, 2 łyżki śmietan-fix, 2 opak Przygotowanie W misie miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę(...)Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, pieczemy biszkopt przez około 20 minut w temperaturze 180st. Do rondla wrzucamy śliwki i cukier, dodajemy sok z cytryny. Smażymy kilka minut, aż zmiękną. Dodajemy masło, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy rondel z ognia i całość miksujemy za pomocą blendera. Dosypujemy galaretki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy jogurt

Gotowanie moimi oczami
Pierś gęsi pieczona z suszonymi śliwkami, żurawiną i pomarańczą 145

przyrządzać i jeść. Bardzo mi smakowała. Składniki (na 2 porcje): 2 piersi gęsi ze skórą 1 jabłko 1 pomarańcza sok z 1 pomarańczy garść suszonej żurawiny 8-9 śliwek suszonych sól pieprz świeży rozmaryn (2-3 gałązki) majeranek Kasza gryczana z żurawiną 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 łyżka tłuszczu wytopionego z pieczenia gęsi 1 łyżka żurawiny pozostałej(...)przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. W naczyniu umieszczamy pozostałe składniki: suszone śliwki i żurawinę, wyfiletowaną pomarańczę, pokrojone w plastry jabłko, sok z pomarańczy, rozmaryn oraz tłuszcz wytopiony ze smażenia gęsi. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni

Mango Papaja
Trufle ze Śliwkami, Daktylami i Orzechami Pecan 222

zajmuję dosłownie kilka minut. Tak też było z tymi trufelkami. Wykorzystałam też nieobecność syna w domu, żeby nie widział z czego są zrobione te pralinki :) Normalnie daktyli i suszonych śliwek nie tknie, a tu dwa dni wcinał pralinki myśląc, że są to czekoladowe, tak jak mu powiedziałam :) Po dwóch dniach odkryłam karty i powiedziałam synowi co tak naprawdę jadł, mina(...)wtedy wyglądają tak elegancko, a motywem papilotek możemy dopasować słodkość do okazji. Ja użyłam papilotki firmy  Tescoma .   Składniki na 12 szt większych trufli: 1/2 szklanki suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek) 1/2 szklanki suszonych daktyli  (bez pestek) 1 szklanka orzechów pecan (100 g) ok. 1/2 szklanki kakao gorzkiego 4 łyżki syropu klonowego , można miodu kakao i cukier puder

Blondynka Gotuje
Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem 219

sobie a jeśli dorzucimy kilka prostych składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi owocami, jabłkami i majerankiem 2 piersi kaczki 6 suszonych śliwek 4 suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tajine z wołowiny z patelni 180

Polecam – spróbujcie :) Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 2 średnie marchewki  3 ziemniaki  ewentualnie jedna świeża papryka Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy(...)hanout Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju). Na patelnię włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa. Ustawić płomień na minimalny, przykryć garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wytrawny tort czekoladowy z pomarańczą! 184

oleju Sposób wykonania: Czekoladę roztapiamy w łaźni wodnej. Dodajemy olej, dzięki, któremu uzyskujemy bardziej płynną konsystencję czekolady oraz połysk po jej stężeniu na torcie. 200 g konfitury z żółtych śliwek (renkolod) 1 pomarańcza do dekoracji Sposób wykonania tortu: Blaty po nasączeniu przekładamy masą czekoladową. Na środkowy blat tortu najpierw nakładamy konfiturę śliwką, a dopiero później masę czekoladową. Również na najwyższy

Kuchnia Pani Wiosny
Miński Keks 199

keks po białorusku, zwany keksem mińskim. Przepis dostałam od koleżanki na zajęciach wiedzy o Białorusi. Oryginalnie z bakalii były w nim tylko rodzynki ale co to za keks bez śliwek, moreli i innych suszonych pyszności więc ja musiała je dodać! Polecam spróbowania bo naprawę bardzo dobry. Ale jak dla mnie to nie pyszny Dodatkowo pomyślałam, że napiszę kilka(...)miodu ( wg to trochę za dużo jest okropnie słodki) * 5 łyżeczek masła * 5 jajek * 200 g rodzynek ( ja dałam garść rodzynek, plus pokrojone 4 suszone morele,suszone śliwki, kilka ananasów kandyzowanych i 3 daktyle) * 1 łyżka octu * 1 łyżka cynamonu * 1 cukier wanilinowy * szczypta soli Do dzieła!!! jaja, miód, masło, cukier, sól, wymieszać i ubić na gładką masę. Dodać ocet

sierotka maRysia w kuchni
Murzynek ze sliwkami 266

maki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego 5 jaj 100 g masla 3 lyzki oleju rzepakowego 4 lyzki kakao 1,5 lyzeczki do pieczenia cukier wanilinowy mala torebka 400 g śliwek cukier puder do posypania Sposób przygotowania: W garnku rozpuszczamy maslo z cukrem i z kakao na malym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Wlewamy olej i 1/3 szklanki wody. Studzimy. Następnie(...)caly czas mieszając , dodajemy po jednym zoltku , po trochu maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ubijamy piane z białek i delikatnie laczymy ja z ciastem. Śliwki kroimy na pol , wyjmujemy pestki i układamy na wylane ciasto do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia.  Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 -55 minut w temp. 180 C . Smacznego

Słodkości i nie tylko