śliwka - 11736 przepisów (strona:367/783)

Powidła śliwkowe 184

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Powidła śliwkowe Składniki: Śliwki węgierki – kilka kilogramów Cynamon (opcjonalnie) Wykonanie: Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć z nich pestki. Umieścić je w dużym garnku o grubym dnie i gotować/smażyć na małym

Kuchnia Bon Appetit
bez wyrastania ciasto drożdżowe owocowe z kruszonką... 203

zrobione na wynos do pracy dla przyjaciela, opinia była pozytywna, ciasto się zjadło co do okruszka, było mocno owocowe, lekkie, aromatyczne - po 2 sztuki gruszka, jabłka, brzoskwinia, 20 dag śliwek, umyte owoce pokroić na kawałeczki, śliwki małe węgierki wypestkować do większej miski wkruszyć drożdże świeże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej rzepakowy, wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli

W Mojej Kuchni Lubię
Chutney aronia&śliwka&gruszka 265

jest bardzo aromatyczny. Stosowany do potraw mięsnych i wegeteriańskich. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem aronii. Zyskał piękny, głęboki rubinowy kolor i ciekawy smak. Polecam! Skladniki: 200 g aronii 450 g śliwek 2 duże gruszki 200 ml soku z jabłek 2 łyżki cukru/miodu 0,5 łyżeczki cynamonu 5 cm kawałek imbiru kilka gożdzików 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego Wykonanie: śliwki odpestkować, pokroić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pleśniak 332

Kolejne ciasto ze śliwkami w roli głównej można do niego użyć dżemu śliwkowego lub świeżych wypestkowanych śliwek. Piekłam w formie o wymiarach 25 cm x 42 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Powidła tradycyjne bez mieszania 277

powideł. Nie produkuje przetworów hurtowo, ale kilka słoików musiałam zrobić. Jeżeli boicie się mieszania, ten przepis jest dla was. Spróbujcie, a będziecie do niego wracać co roku. 5 kg śliwek węgierek 800 g cukru opcjonalnie 2 łyżki octu Śliwki umyć i wyjąć z nich pestki. Jeżeli

Polska Zupa
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 16.09.2016r. 151

Makaron z pesto z liści rzodkiewki   Małgorzata  Wątró bka duszona z jabłkami   Justyna Makaron z twa rogiem i sosem malinowym   Agnieszka  Kukurydziana tarta ze śliwkami   Angelika  Muffiny jajeczne z pomidorkami i  kaban osami   Bożena  Placki z ja błkiem i cynamonem   Diana  Zupa szczawiowa   Magdalena  Czekoladowy pudding(...)ryżowy    Marzena Szybkie ciasto na zimno z pieczo nymi śliwkami         A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny tydzień

Magiczne Życie Marty
Poncz herbaciany z dzikim bzem 207

owoców bzu z wyczuwalną w tle herbata i przyprawami. Przepis z książki „ Nasze jedzenie – naturalnie !”.   SKŁADNIKI: 500g owoców czarnego bzu 1,5l wody skórka z pomarańczy 4 suszone śliwki laska cynamonu 4 ziarna kardamonu 3 torebki herbaty earl grey miód gryczany do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kwiaty bzu obrywamy z gałązek przy pomocy widelca. Myjemy na sitku. Zalewamy wodą. Dodajemy(...)skórkę pomarańczy, laskę cynamonu, suszone śliwki, i kardamon. Zagotowujemy i od momentu wrzenia gotujemy jeszcze 20 minut. Wyłączamy i pozostawiamy na 10 minut. Odcedzamy. Dosładzamy miodem do smaku

Pyry na Gaz
Nutella ze śliwek 165

ulepszaczy  i innych niepotrzebnych dodatków. Warto mieć takie „magiczne słoiczki” w swojej spiżarce, ja ją uwielbiam solo, ale również nadaje się do przekładania ciast. Składniki: 3 kg dojrzałej śliwki węgierki 1 kg cukru 32 g cukru z prawdziwą wanilią 3-4  łyżki holenderskiego kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60% kakao Jak wykonać ?  Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy

Wanilia i Kardamon
Tarta budyniowa ze śliwkami 209

Deser który powstał na prośbę moich dzieci które kochają budyń, zresztą kto go nie lubi J Idealnie kruche ciasto, masa budyniowa ze śmietanką i jajkami i lekko kwaśne śliwki  które doskonale przełamują słodycz całego ciasta. Pachnie i smakuje wspaniale.  Do kawy lub na podwieczorek. Powiem szczerze jedna z lepszych moich tart. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki(...)dodajemy  do ciepłej masy budyniowej, miksujemy  mikserem mieszadłem do ubijania piany aż uzyskamy jednolitą lejącą konsystencję. Tak przygotowane nadzienie wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone śliwki skórką do dołu, ścieramy na tarce resztę zmrożonego ciasta. Wkładamy tartę do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzanie góra dół i pieczemy około 45 minut-do lekkiego zrumienienia. Studzimy przy

Wanilia i Kardamon
Sernik śliwkowo-pomarańczowy na brownie 221

twarogu sernikowego (z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Skórka z 1 pomarańczy Mus śliwkowo – pomarańczowy: 0,5 kg śliwek (po wydrylowaniu) 1 pomarańcza 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka o smaku Blue Caracao Brownie: W garnku roztapiamy masło, zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 3 minuty, mieszamy(...)małej tortownicy wlewamy gorącą wodę. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 160*C przez 70 minut. Upieczony sernik wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię. Studzimy. Mus śliwkowo pomarańczowy: Wydrylowane śliwki miksujemy blenderem na gładki mus. Tak samo robimy z obraną pomarańczą. Owoce mieszamy ze sobą. Podgrzewamy je do momentu wrzenia na niewielkim ogniu. Wsypujemy galaretki. Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzony

VioletoweKucharzenie
Nalewka z węgierek. 142

Składniki : 1 kg dojrzałych śliwek węgierek 1 l spirytusu 70 % 100 ml czystej wódki 40 % 0,5 l wody 0,5 kg cukru Sposób wykonania :   Ś liwki dokładnie umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Wsyp do czystego słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój szczelnie zamknij, wstrząśnij i odstaw w ciepłe miejsce na miesiąc. Co kilka(...)wstrząśnij lekko słojem. Następnie zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier i lekko gorącą wlej do śliwek, wymieszaj. Słój ponownie zamknij i pozostaw jeszcze na 4 dni. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez gazę lub filtr, rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na 4 miesiące, aby naleweczka dojrzała i nabrała odpowiedniego smaku i aromatu

Przepisy i porady kulinarne
Podpłomyki na słodko z powidłami śliwkowymi, brzoskwinią, płatkami migdałów i polewą czekoladową 195

Słodki, chrupiący podpłomyk posmarowany obficie powidłami śliwkowymi, a właściwie moją ulubioną ostatnio czeko-śliwką, z dodatkiem brzoskwiń, rozmarynu i migdałów! Całość zapieczona w piekarniku i polana przepyszną polewą czekoladową tuż przed podaniem. Jest smacznie, armatycznie i zdecydowanie jesiennie. Składniki (na 1 duży podpłomyk): Ciasto: 100 gram mąki pszennej 100 gram mąki pszennej 30 gram świeżych drożdży szczypta soli(...)łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: 3-4 łyżki powideł śliwkowych lub czeko-śliwki 3-4 niewielkie brzoskwinie kilka gałązek rozmarynu płatki migdałów 50 gram czekolady deserowej + 3 łyżki mleka Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam

Mango Papaja
Ryż zapiekany z owocami 187

banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, a na dodatek wyjątkowo pyszne. Dla wielu pewnie też przypomnienie smaków dzieciństwa. ;) Dzisiaj prezentuję Wam pieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie. Co więcej, nie zawiera glutenu - jest idealne(...)budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez laktozy) 2 łyżki płynnego miodu (lub innego słodzidła) łyżka oleju kokosowego  szczypta soli dodatkowo czerwone porzeczki śliwki  wiórki kokosowe Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ok. 10 minutach dolewamy stopniowo mleka. Mieszamy. Zostawiamy ryż na małym ogniu do czasu aż wchłonie mleko

Kuchnia Ellie
ORZECHOWO-ŚLIWKOWA NUTELLA 167

takie powidła doskonale nadają się na kanapki i do naleśników       SKŁADNIKI  na 4 słoiczki: 1 kg śliwek, 2 cukry waniliowe, ok. ¾ szkl. cukru, 50 g ciemnego kakao, 200 g zmielonych orzechów włoskich WYKONANIE Śliwki drylujemy, miksujemy blenderem, przekładamy do garnka lub rondla o grubym dnie. Smażymy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Dodajemy cukier

słodki bratek
Wykwintny dżem jabłkowo-śliwkowy 174

musy, kompoty, dżemy, marmolady i sami nawet nie wiemy co jeszcze. Wiemy, że na pewno będzie smacznie. Więc zaczynamy.       Potrzebujemy: 4 kg jabłek 1,5 kg śliwek węgierek 1 kg cukru 200 g rodzynek 1 laska wanilii 5 goździków Wykonanie: Jabłka kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Obieramy ze skórki. Jeżeli używacie, tak jak my, jabłek(...)ekologicznych bądź niepryskanych to nie musicie ich obierać. Wystarczy dobrze umyć. Następnie jabłka kroimy w kostkę. Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Owoce wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem i odstawiam na kilka godzin. Następnie gotujemy na małym ogniu przez godzinę, często mieszając. Dodajemy opłukane rodzynki i przekrojoną wzdłuż na pół wanilię oraz goździki. Gotujemy aż masa się zeszkli

Marder&Marder Manufacture