cebuli 3 kajzerki 4 jajka około 5 łyżeczek soli 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu łyżeczka świeżo otartej gałki muszkatołowej łyżeczka imbiru 10 dag orzechów włoskich 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich smalec i bułka tarta do formy (lub grubsza folia aluminiowa do wyłożenia) WYKONANIE: Łopatkę i podgardle opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze części. Podgardle wrzucić do rozgrzanego rondla, a kiedy(...)smaku solą (najlepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, bardzo dokładnie wymieszać. Masę podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy, do drugiej suszone śliwki, trzecią pozostawić bez dodatków. Masy przełożyć do wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą kek sówek, ugnieść, wyrównać powierzchnię. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Wystudzić w foremkach
Kuchenne zapiski EdytyWielkanocne wypieki zaczęłam testować już chwilę wcześniej i na drugim blogu pojawiły się babka waniliowa , mazurek kajmakowy i mazurek różany . Na dzisiaj przygotowałam mazurka kajmakowego, babkę marmurkową i sernik "śliwka w czekoladzie". Żebyśmy się totalnie się nie zasłodzili mama zrobiła jajka faszerowane pieczarkami. Na śniadanie pojechaliśmy do babci, u której są bardziej tradycyjne potrawy. Po jajeczku mam ochotę na ciacho(...)więc zaraz chyba pokroimy mazurka ;) Na babkę, sernik i faszerowane jajka dodam przepisy po Świętach :) babka marmurkowa sernik "śliwka w czekoladzie" mazurek jajka faszerowane Pochwalę się też jaką zdolną mam mamę! Tak pięknie przystroiła koszyczek :) Tato powiedział, że trzeba to udokumentować i żebym zrobiłam zdjęcie i dodała na bloga, bo - cytuję - "w internetach muszą nasz piękny koszyczek zobaczyć" :D Pozdrawiam
breakfast of dreamsśliwkowy* ryż podany ze śliwką i gorzką czekoladą~ *gotowany ze śliwkami Kto teraz zadzwoni i powie "mam dla ciebie lubczyk Martynko"? Babciu...będę tęsknić
breakfast of dreamssię wyszło nieźle, babcia była zachwycona. A wywołanie zachwytu babci to nie byle co, wierzcie mi. Zatem nie zwlekając dłużej daję wam przepis. 2 kg schabu 300 g suszonych śliwek Marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 solidna łyżka miodu 10 łyżek oliwy z oliwek Schab(...)myjemy i osuszamy. Długim cienkim ostrym nożem przez środek, przez całą długość, robimy w schabie otwór i napychamy go suszonymi śliwkami. Składniki na marynatę mieszamy ze sobą w naczyniu żaroodpornym. I wkładamy do środka schab. Dokładnie nacieramy go marynatą, przykrywamy i chowamy na dobę do lodówki. Po tym czasie pieczemy pod przykryciem 2 godziny w 180 stopniach. Ten schab można
Marder&Marder Manufacturetoruńskiej 1 kg łopatki wieprzowej 2 cebule 2 łyżki oleju 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty 1 przyprawa do bigosu 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki ziarenek kopru BELLA BIS 1 łyżeczka cukru jarzynka Lux BELLA BIS Sposób przygotowania 1. Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą na sicie, odciskamy(...)razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy do smaku przyprawami i dodajemy koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 minut . 4. Po czym odstawiamy do całkowitego wystygnięcia,całkiem zimny wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ponownie zagotowujemy bigos
Wanilia i Kardamondomu, a iść do sklepu nie chciało mi się naprawdę mocno. I oto jest! Naprawdę pyszne i wcale niewymagające wielkiego wkładu pracy. 330g mąki krupczatki 125g masła śmietankowego 300g śliwek węgierek 450ml mleka 3 jajka 1 op. budyniu bananowego 5 łyżek cukru cukier puder cynamon mielony + dwie łyżki masła do gotowania budyniu 1. Ciasto Do wysypanej na stolnicy mąki wrzucamy(...)pół litra mleka, wykorzystujemy 450 mililitrów, a podczas gotowania, dorzucamy do niego dwie łyżki masła. Studzimy go i wykładamy na również przestudzone ciasto. Na budyń kładziemy według uznania połówki śliwek (oczywiście bez pestek ;) ), które zasypujemy dość obficie mielonym cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru pudru. Wykładamy je na całości ciasta i dobrze wygładzamy. Wstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyaświęta"... i chyba zaopatrzyć się w pancerną zamrażarkę. 1 mała główka białej kapusty 800g kapusty kiszonej 500g szynki wieprzowej 300g łopatki wołowej 200g kiełbasy jałowcowej 100g suszonych śliwek garść suszonych grzybów 1 spora cebula 3 duże ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. 10 sztuk jagód jałowca kilka ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego(...)koncentrat pomidorowy i przesmażamy całość kilka minut. Zasmażoną cebulę z koncentratem wrzucamy do ugotowanej białej kapusty i dobrze mieszamy. Łączymy ją również z miękką, odcedzoną kapustą kiszoną z grzybami, śliwkami oraz zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę kroimy w dość cienkie plastry, po czym każdy kroimy w trójkąciki i również umieszczamy w garnku. Miękkie mięso z wywaru kroimy niezbyt cienko ( i tak rozpadnie
Kuchenna Kontrrewolucyaszklanki oleju kilka kropel olejku waniliowego 10-12 renklod płatki migdałowe Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonką zagniatamy i wstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Składniki na ciasto wrzucamy do jednej miski i dokładnie ze sobą mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy śliwki skórką
My simple kitchenpsiankowate: pomidor, papryka, bakłażan, - inne: fasolka szparagowa, groszek zielony, koper włoski, szparagi, - owoce świeże: jabłka, cytryny, grejpfruty, kiwi i pomarańcze w ograniczonych ilościach, - owoce suszone: śliwki, morele, jabłka. Gorąco zachęcam do sporządzania zup , jednak pamiętaj proszę o unikaniu szkodliwych dodatków do zup takich jak glutaminian sodu (składnik popularnych przypraw...). Przygotowałam specjalną, zdrową wersję(...)kiszonych : kapusta, ogórki, - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych, - kompotów z zalecanych owoców, - owoców surowych lub w postaci surówek: jabłka. grejpfruty, kiwi, suszone śliwki i morele. Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna. Pobierz przykładowy jadłospis w oczyszczającej diecie warzywno-owocowej Ewy Dąbrowskiej na 7 dni. Koszt to tylko symboliczne
IzaGotujeSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)lubczyk, estragon i kminek. Po ok 30 min kapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem
Gaździnka warzywędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać i drobno posiekać . Biała kapustę również drobno poszatkować i połączyć(...)kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać bigos, w razie potrzeby doprawić
Tradycyjna Kuchniaprezentują się genialnie :) Składniki: 30 dag mąki 3 żółtka 1 białko jaja 12 dag masła 20 dag chudej szynki pieprz ziarnisty majeranek sól 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 suszone śliwki Wykonanie: Z mąki, żółtek, śmietany oraz masła z odrobiną majeranku i soli zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra. Wycinać krążki (16 sztuk szklanką, 8 sztuk(...)następnie ułożyć wycięte krążki z szynki, ponownie posmarować białkiem, przykryć takimi samymi krążkami. Następie układać mniejsze krążki, a z resztek ciasta uformować uszy, nosek i ryjki. Z suszonych śliwek (pokrojonych na mniejsze kawałki) zrobić oczy, a z pieprzu ziarnistego otwory nosowe. Gotowe świnki posmarować białkiem i piec na złoty kolor około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna Kuchniasłodko- kasza jaglana z jabłkiem i suszonymi owocami. Idealnie komponuje się z drobiem i cielęciną. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, ½ szklanki suszonych śliwek, ½ szklanki suszonej żurawiny, 2 jabłka, 1 cukier waniliowy, sól do smaku, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki masła. Wykonanie: Kaszę jaglaną zalać wodą wymieszaną z mlekiem, lekko posolić, dodać masło(...)gotować około 20 minut, następnie wystudzić. Jabłka obrać pokroić w cienkie plastry i lekko obsmażyć na maśle, śliwki zaś pokroić w paski, dodać żurawinę i wymieszać z kaszą. Następnie wsypać cukier waniliowy, dosłodzić miodem i w razie potrzeby delikatnie dosolić
Tradycyjna KuchniaWarzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany w winie W piwno- cynamonowej marynacie Śliwka Ketchup śliwkowy Śliwki z alkoholem Truskawki Konfitura z kiwi Wiśnia W żelu Żurawina Konfitura Z dynią
Tradycyjna KuchniaPyszna, soczysta sałatka oczyszczająca. Nietypowe połączenie, ale efekt bardzo smaczny. Składniki: 1 puszka kukurydzy, 1 seler, 3 jabłka, 15 dag suszonych śliwek, 2 pomarańcze, 1 cytryna, 1 banan, 5 łyżek majonezu light, natka pietruszki, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Cytrynę, banany i pomarańcze obrać i pokroić w cienkie plastry. Dodać pokrojone śliwki, ugotowany pokrojony seler, jabłka i odcedzoną
Tradycyjna Kuchnia