śliwka - 11736 przepisów (strona:345/783)

Tajin- kuchnia marokańska 134

oliwy z oliwek 1 siekana cebula 1 szczypta kolendry 400g odsączonej gotowanej cieciorki 400g siekanych pomidorów 2 l bulionu warzywnego 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę 100 g suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki prażonych płatków migdałów 1/2 papryczki chilli Marynata: sól gruboziarnista świeżo mielony czarny pieprz 1 płaska łyżeczka ras el hanout (przyprawy marokańskiej, którą można kupić np. przez(...)dodać cieciorkę, pomidory, 2 szklanki bulionu warzywnego i wszystko wymieszać. Po zagotowaniu przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po upływie tego czasu dodać cukinię, suszone śliwki i kolejne dwie szklanki bulionu i wymieszać delikatnie. Na małym ogniu dusić przez kolejną godzinę, podlewając bulionem co jakiś czas, wtedy mięso powinno być już bardzo miękkie. Posypać prażonymi migdałami

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Nalewka malinowa ( niemiecka ). 151

Składniki : 4 l dojrzałych malin 5 g goździków 5 g potłuczonych pestek ze śliwek węgierek 4 l spirytusu 60 % Sposób wykonania :   Z malin wyciśnij sok ( najlepiej przez prasę lub w wyciskarce ), wlej do dużego słoja lub gąsiorka o pojemności 8-10 l. Dodaj goździki, potłuczone pestki ze śliwek, zalej alkoholem, wymieszaj. Słój lub gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw

Przepisy i porady kulinarne
Puszyste ciasto z truskawkami 192

się jako deser do popołudniowej kawy w leniwe niedzielne popołudnie. Jako, że sezon w pełni do ciasta dodałam truskawki, ale mogą to być dowolne inne owoce: jagody, rabarbar, jabłka śliwki, to co akurat mamy pod ręką. Można również wykorzystać owoce mrożone. Przepis otrzymałam od mojej mamy, która wielokrotnie go używała, zwłaszcza latem, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych owoców. Polecam serdecznie(...)szklanka cukru szklanka kwaśnej śmietany 18% (330 g) 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli około 200 g truskawek lub innych owoców świeżych albo mrożonych (maliny, jagody, śliwki, wiśnie) cukier puder do posypania   [sm-youtube-subscribe] Przygotowanie Biała oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy mikserem sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli i cukier. Następnie, cały

e-PrzepisyKulinarne
Francuskie rogaliki z serem zottarella i bakaliami. 179

zrobiłam rogaliki na słodko, zatem zapraszam po przepis. Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 kulka sera  zottarella (125g classic lub light) 3 łyżki płatków migdałowych 5-6 suszonych śliwek 1 łyżka brązowego cukru 2 szczypty cynamonu Przygotowanie; Ser osuszamy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy migdały, cukier, cynamon a także posiekane śliwki. Wszystko mieszamy ze sobą. Ciasto kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Daktylowo śliwkowe kulki mocy 154

Pyszny zamiennik słodyczy, który dostarczy nam energii. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i jest wybawieniem dla osób na diecie! Garść suszonych śliwek 0,5 szklanki daktyli 4 łyżki mąki migdałowej + do obtoczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu 2 łyżki wody z daktyli ¼ łyżeczki cynamonu Suszone śliwki oraz daktyle zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie

VioletoweKucharzenie
Ciasto kruche z rabarbarem 210

przepis na ciasto kruche robię już od dłuższego czasu i zawsze się udaje. Oczywiście zamiast rabarbaru możecie użyć dowolnie innych owoców, ciasto robiłam już z jabłkami, ze śliwkami, ale będzie pyszne także z truskawkami lub owocami jagodowymi. Poleca Ci także przepis na biszkopt z rabarbarem . Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka

nietylkopasta.pl
Wątróbka indycza a'la Mechanik 158

smaku wszystkich 3 części na widelcu jest po prostu nie do opisania. Składniki (na 8 szt) : 4 sztuki wątróbki indyczej 8 plasterków boczku wędzonego 1 średnia cukinia 4 szt. śliwki suszonej (kalifornijskie) 2 większe jabłka 1 owoc granatu 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamiczny 1 łyżeczka przecieru z chilli lub kilka kropel tabasco 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)cytryny Przygotowanie : Wątróbkę oczyszczam i dzielę na połowę. Na plasterku boczku kładę plasterek cukinii, wątróbkę i połówkę śliwki. Całość zawijam tworząc roladkę spiętą wykałaczką. Grilluję na wysokiej temperaturze unikając jakichkolwiek płomieni. Z drugiego boku na grillu (w spokojniejszej temperaturze) grilluję 1 cm plastry jabłka natarte sokiem z cytryny. W między czasie otwieram owoc granatu wydobywając pestki które podsmażam w rondlu

Mechanik w kuchni
Kurczak z suszonymi owocami 136

ćwiartki kurczaka, 200 g śliwek suszonych, 200 g moreli suszonych, 5 goździków, 2 torebki kardamonu, szczypta cukru, sól, tłuszcz (olej, tłuszcz gęsi, kaczy), 2 łyżki masła, Ćwiartki kurczaka oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na rumiano ćwiartki kurczaka. Zlać tłuszcz. Dodać sparzone śliwki i morele, rozgniecione goździki i kardamon, cukier. Zalać wodą i dusić pod przykryciem

królestwo garów
Miętowa Panna Cotta z Czekodżemem Łowicz 180

śmietanki. Najbardziej popularny jest w waniliowym wydaniu. Jako, że wiosna do Nas zawitała ja postawiłam na Panna Cottę w orzeźwiającej, miętowej nucie, która została przełamana wyjątkowym Czekodżemem od Łowicza- Śliwka z Belgijską Czekoladą. Deser, oprócz niebanalnego połączenia przepięknie i elegancko się prezentuje, nieprawdaż? 😊 4 porcje: * 1 słoiczek Czekodżemu Łowicz Śliwka z Belgijską Czekoladą Łowicz * 500 ml śmietanki

Kraina Miodem Płynąca
Kompot ze śliwek 109

pochodzi z bloga Beatki, Katalog smaków . Sprawdzony kilka razy przepis. U nas od zawsze taki kompot lekko doprawiało się mielonym cynamonem. Jakkolwiek przygotujecie, zapewniamy, będzie pysznie. Składniki 1 kg śliwek 2 litry zimnej wody cukier wg uznania cynamon wg uznania Przygotowanie Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i zmniejszamy płomień do minimum. Gotujemy

R'n'G Kitchen
Serniczek kokosowy z ryżu 164

wiosenne słońce, przegoniło smog i chmury we wszystkich odcieniach czerni. I dużo smaczności! Składniki: na spód 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka suszonych śliwek 1 jajko 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka masła orzechowego  2 łyżki naturalnego kakao dowolne słodzidło (do smaku) Śliwki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum godzinę (można też

Kuchnia Ellie
Keks piwny 198

pokojowej) 500 g mąki pszennej (tortowej) ½ łyżeczki goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 3 łyżki miodu 300 ml ciemnego piwa Porter 250 g żurawiny suszonej 250 g rodzynek 150 g śliwek suszonych bez pestek 70 g suszonych daktyli 150 g posiekanych migdałów duża łyżka skórki startej z pomarańczy masło do wysmarowania foremek Wykonanie: Masło utarłam z cukrem na biały puch. Jajka(...)zmiażdżone w moździerzu goździki i gałkę muszkatołową. Wyłączyłam mikser i wlewając pomału piwo i miód dalej już mieszałam drewnianą łyżką. Następnie dodawałam partiami bakalie: rodzynki, żurawinę, pokrojone w paseczki śliwki, daktyle, migdały i skórkę pomarańczową.   Dokładnie wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 150 C. Dwie foremki keksówki   ( o wymiarach: 30x12 i 25x12 ) wysmarowałam masłem i przełożyłam do nich moją masę

Kuchnia u Krysi
Pascha kokosowo-migdałowa i jak nie pęknąć na Wielkanoc 189

czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka do dekoracji) 3 płaskie łyżki wiórków kokosowych (i 1 łyżka do dekoracji) garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki lub suszonej miechunki kilka gotowych kulek z wiórków kokosowych do dekoracji kilka miechunek wraz z listkami do dekoracji – w Biedrze nazywa się to physalis gaza(...)opatrunkowa z apteki (półmetrowa) do odsączenia paschy na durszlaku Przepis na paschę kokosowo-migdałową W dużej misce wymieszać serek z mascarpone, amaretto, miodem, migdałami, wiórkami i śliwkami (lub miechunką jeśli jej używamy). Durszlak lub duże sito wyłożyć gazą i przełożyć do niego masę kokosowo-migdałową. Zostawić przez noc w lodówce, żeby nadmiar płynu odciekał na talerzyk. Po tym czasie odwinąć

Ugotowane pozamiatane
Mazurek czekoladowo-bakaliowy wg Aleex 179

łyżki kakao Masa czekoladowa: • 1 puszka gotowej masy kajmakowej • 100 g ciemnej czekolady deserowej lub gorzkiej • 6 łyżek mleka Dekoracja: • bakalie: skórka pomarańczowa oraz morele, orzechy i suszone śliwki Sposób przygotowania: 1. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. 2. Dodać mąkę i kakao, wymieszać, aż do powstania kruszonki. 3. Kruszonkę zagnieść, uformować z ciasta kulę(...)podgrzać w gorącej wodzie, bez wyjmowania z puszki. 7. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mlekiem. 8. Masę wyłożyć na upieczony spód. 9. Udekorować smażoną skórką pomarańczową, rodzynkami i suszonymi śliwkami. 10. Mazurek podawać pokrojony na porcje. Smacznego

W mojej kuchni
Ciasta na Wielkanoc 349

Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem Murzynek Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem

Moja smaczna kuchnia