lukier - 7892 przepisów (strona:359/527)

Seromakowiec na kruchym spodzie 182

masą serową.  Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 60-70 minut. Użyłam gotowego białego lukru, a kolor zielony uzyskałam dodając do niego czubata łyżkę "BCAA + G-Max". Nie miałam barwnika więc podebrałam odzywkę od męża

ClauditteMissCooking
Gwiazdeczki z makiem 74

mąki 100 g miodu 100 g maku 100 g cukru 250 g masła 4 żółtka szczypta soli lukier do dekoracji Zagniatamy ciasto z podanych składników, wkładamy na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Wałkujemy cienko, wykrawamy gwiazdeczki i pieczemy na złoty kolor w temp ok 180 st Po wystudzeniu lukrujemy

Gotowanie jest łatwe
Ciasto z makiem 102

dodajemy posiekane orzechy , figi i daktyle. Masę makową wykładamy na podpieczonym spodzie, Przykrywamy resztą ciasta również cienko rozwałkowanego. Pieczemy ok 50 min w temp 180 st. Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami

Gotowanie jest łatwe
Makowiec 310

masła 2 białka 1 łyżka skórki pomarańczowej 10 dag bułki tartej 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 0,5 szklanki rodzynek szklanka orzechów włoskich Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, lukier Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego mielenia cukier. Masło rozpuścić. Dodać

Bullio
Ciasteczka cynamonowo-miodowe (Biscotti al miele e cannella) 150

układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy lukrem. **** PREPARAZIONE Mescolate  il burro ammorbidito tagliato a pezzetti,  la farina setacciata con il lievito vanigliato, il miele, la vanillina, la cannella e i tuorli.  Amalgamate bene tutti

La grande e la piccola cuoca
Markizy piernikowo-anyżowe 163

wypiekanie pierników..tzn. piekłam, ale miałam w planach więcej coś zrobić..ale jak zobaczyłam wpis z  markizami  postanowiłam zrobić je zrobić..W sumie ja nie zdobiłam ich lukrem,ale to bez znaczenia, bo i tak są smaczne...Po upieczeniu są mięciutkie,jak wystygną już są twarde, a jak się przełoży to znów zmiękną od nadzienia..Ja część przełożyłam

Moje domowe kucharzenie
Donaty w wersji świątecznej! 156

pączki z dziurką czyli doughnuts. Czemu akurat ten wypiek, kojarzy mi się ze Świętami i często pojawia się w tym okresie na moim stole? Piękne kolorowe, oblane dużą ilością lukru, czekolady, z kolorowymi posypkami pączki przez długi czas, moich młodych lat, mogłam podziwiać jedynie przez szklaną szybę od telewizora, oglądając w Święta amerykańskie filmy, w których to pokazywano olbrzymie, wysokie

SMYKWKUCHNI
Cynamonowe pierniczki z dżemem 199

ksylitolu   100 g masła ok 80 g miodu 1 płaska łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 pełna łyżka cynamonu  1,5 łyżeczki sody Dodatkowo :  lukier kolorowe barwniki (opcjonalnie) czekolada posypki Decorada (Delecta) - u mnie maczek mango, maczek truskawkowy, karmel, posypka owocowa i płatki czekoladowe słoik ulubionego dżemu Przygotowanie: Masło roztopić w garnuszku, dodać cukier/ksylitol

Ze smakiem i z pasją
Ciasteczka słoneczka 180

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki to niestety to nie są dla niego ciasteczka. Te nie zbyt słodkie. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 3 żółtka 250g masła  Lukier na bezę: 1 białko 130 g cukru pudru Krem budyniowy: 250 ml mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 130g masła Dodatkowo: orzechy włoskie mielone

Ala piecze i gotuje
KEKS Z AJERKONIAKIEM 162

Keks pieczemy 1 godzinę.  Po upieczeniu i całkowitym ostudzeniu, ciasto zawijamy w papier i wkładamy w woreczek. Odkładamy na 3-4 dni. Po tym czasie keks dekorujemy lukrem i posypujemy orzechami i skórką kandyzowaną. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Świąteczne pierniczki 215

Bezapelacyjnie największym plusem tych pierniczków jest to, iż są one dobre zarówno już po upieczeniu jak i później. Idealne do ozdabiania lukrem oraz do powieszenia na choinkę. Potrzebujemy: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 szklanki mąki +do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao

Kolejny blog o gotowaniu
Bezglutenowy placek drożdżowy - super łatwy w przygotowaniu 208

owoce i posypać kruszonką. 9. Wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. Grzanie góra-dół, 170 st. na 50 minut. 10. Po wyjęciu ciasta z piekarnika można dodatkowo polać lukrem :) Smacznego

Mama z Motylem
Seromak, sernikomakowiec, sernik z makiem na piernikowym, korzennym spodzie 173

sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego masła * masa makowa: - 400g masy makowej przygotowanej wg tego przepisu - 2 białka - 1 łyżka mąki pszennej * masa serowa: - 500g sera trzykrotnie mielonego - 50-70g drobnego cukru

CookYourself
Korzenne kruche ciasteczka, szybkie 176

grubości min 5mm. Wycinać dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 7-10 minut (w zależności od grubości ciastek). Studzić na kratce. Wystudzone ciastka można dekorować - lukrem, polewą lub innymi zdobieniami. Smacznego

CookYourself
Drożdżowa choinka z makiem 111

układać na papierze do pieczenia w kształcie choinki. Gotową choinkę odstawić na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie piec przez 30-40 minut w 175 stopniach. Choinkę polać lukrem

Kuchnia Bon Appetit