Przepisy na Sylwestra – wesołej zabawy! 1177francuskiego ciasta Dania mięsne Udka z kurczaka w musztardzie Klopsiki z parmezanem Mini kebab Pieczone żeberka Wołowy woke Sałatki Sałatka z kaszą i kalafiorem Sałatka ziemniaczana Sałatka makaronowa z indykiem Sałatka z kurczaka i awokado Desery na Sylwestra Śliwka w czekoladzie Deser gino Snikers bez pieczenia Pieczywo Oliwkowe zawijańce Bułki ala pizza Nadziewane bajgle Ciasta i ciasteczka Faworki Krajanka czekoladowa
codojedzenia
Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem. 277przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice . Składniki : 2 kg łopatki 1 kg wątróbki z indyka 3 duże cebule 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz do smaku 6 jajek 1,5 szklanki bułki tartej 2 szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej
Sama słodycz i szczypta chili
Tortilla z szynką i serkiem 2456Sylwestra Tortilla z szynką i serkiem – Składniki: placek tortilli o średnicy ok. 25 cm serek chrzanowy lub śmietankowy typu Almette lub NaTurek ulubiona szynka (użyłam szynki z indyka) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortilla z szynką i serkiem – Wykonanie: Placek tortilli posmarować serkiem. Następnie na całej powierzchni nałożyć szynkę. Zwinąć w rulon. Pokroić tortille w paski o szerokości
Kulinarne Przeboje
Chutney śliwkowy- ze śliwek kalifornijskich 157przygotowaliśmy podczas warsztatów prowadzonych przez Witka Iwańskiego, których tematem przewodnim była śliwka kalifornijska. Warsztaty odbyły się w dniu Święta Dziękczynienia i w związku z tym, na stole królował indyk, do którego chutney świetnie pasował :) Zapraszała śliwka kalifornijska - California Prune Board . Całość prowadził Paweł Loroch. „ Śliwki kalifornijskie to śliwki odmiany Petite d’Agen. W przeciwieństwie do producentów suszonych śliwek
królestwo garów
Tort kanapkowy urodzinowy 242parówkami. Idealny na przyjęcie nie tylko dla dorosłych ale i dzieci. Tort Kanapkowy Składniki: 4 porcje Spód do tortu, tutaj przepis Nadzienie 80 g szynki, u mnie szynka z indyka 10 cm świeżego ogórka 5 cm pora 1 jabłko 100 ml śmietanki 2 łyżki crème fraîche 1 czubata łyżka majonezu, u mnie domowy sól i pieprz do smaku Dekoracja
codojedzenia
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 191Kaczka była, indyk był, gęś była... i tak chodząc pomiędzy lodówkami w Lidlu i zastanawiając się co by tu nowego spróbować natrafiłam na Perliczkę. I tak oto doszłam do wniosku przygotowując tą perliczkę że chyba nigdy w życiu nie nauczę się korzystać z jednego przepisu... Składniki 1 perliczka ok 1,2 kg 300-400 g boczku (ja miałam wędzony parzony
Piekielna Kuchnia Pati
Domowa pizza na grubym drożdżowym cieście 311między czasie można przygotować dodatki Dodatki do pizzy według uznania w tym przypadku wygrała: papryka cebula pokrojona w piórka kukurydza konserwowa ogórki kichone salami i wędzona pierś z indyka ( może być dosłownie każda wędlina) starty żółty ser ( ja lubię dużo więc tutaj min 500 g) Wszystko kroimy w drobne cienkie paski, kawałki itp. Jak ciasto podrośnie przekładamy je do wyłożonej
Piekielna Kuchnia Pati
Roladki z mięsa mielonego 210urozmaicona propozycja na obiad z mięsa mielonego. Jeśli znudziły się Wam tradycyjne mielone - to ten przepis jest właśnie dla Was! (4 spore sztuki) 400g mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy do smaku Farsz: 50-60g żółtego sera 1-2 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: olej do smażenia
Di gotuje
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 252kisiele– przez to, że żurawiny mają same w sobie wiele pektyn, do ich żelowania nie jest potrzebne nic więcej poza cukrem. Konfitura z żurawin pasuje zarówno do drobiu – kurczaka, indyka, perliczki czy kaczki, jak i do serów pleśniowych. Na Kresach Wschodnich owoce żurawiny dodawano podczas kiszenia kapusty aby wzbogacić jej smak. Udało mi się kupić kilogram, przebrałam, podzieliłam, część poszła
Karo in the Kitchen
Sałatka z buraków i dlaczego marzy mi się nowy piekarnilk 237oferuje dużo. - Piekarniki mają dużą pojemność ( od 62 do 75 l) co oznacza, że zmieścimy w nich duże blachy i duże naczynia - nie straszne nam pieczenie gęsi lub indyka - Wnętrze ma unikalny kształt - Home Made - inspirowany tradycyjnymi piecami opalanymi drewnem. Potrawy są ogrzewane równomiernie ze wszystkich stron, dzięki temu są zawsze doskonale przygotowane: chrupiące na zewnątrz
Stare Gary
Święto Dziękczynienia ze śliwką kalifornijską 164Święto Dziękczynienia ze Śliwką kalifornijską było bardzo przyjemnym doświadczeniem. Pierwsza w tym roku choinka, świąteczne piosenki i ogromny indyk! Plan warsztatów zapowiadał się cudownie, najpierw warsztaty kulinarne z Witkiem Iwańskim, a później warsztaty food designu z Beatą i Lubomirem Lipov z Lawendowego Domu. Kolejny raz warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym Cook Up w Warszawie, a spotkanie poprowadził
Pasja Smaku
Meksykańskie enchiladas 191niewielką ilość sosu przygotowanego ze śmietany, kolendry i soku z limonki. Danie udekorowałem kilkoma listkami świeżej natki kolendry. Enchiladas można przygotować również z innymi rodzajami mięsa - wieprzowiną, kurczakiem lub indykiem, jak wspomniałem już można też regulować ostrość dania pomijając pestki papryczek chili, lub dodając ich więcej, jednak danie powinno być dość pikantne - jak przystało na kuchnię meksykańską. Smacznego
Wyprawy kulinarne
Granaty z indyka w sosie koperkowym. 192porcje 40 dkg mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekaneko koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania : M ięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach kulki
Przepisy i porady kulinarne
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 236tuszkę. Ja daję dwie dolne ćwiartki, a mięso, które mi później zostaje, dodaję drobno pokrojone dzieciom do rosołu, a z reszty przygotowuję krokiety. Moja teściowa dodaje do rosołu skrzydełka indyka, a moja mama najczęściej gotowała rosół na kaczce i niestety, ja do dziś mam ciarki na wspomnienie tej tłustej zupy... ;) Dużo włoszczyzny - im więcej włoszczyzny, tym mniej kostki rosołowej
bistro mama
Swojska dynia z ziemniakami. Na jednogarnkowy obiad. 149dzielę się nim z Wami. Składniki: - mała dynia hokkaido (u mnie ok. pół kilograma) - 70 dag ziemniaków - duża cebula - 20 dag boczku/baleronu/kiełbasy (u mnie domowa kiełbasa z indyka) - 1/2 łyżeczki gaaram masala - 1/2 łyżeczki curry - 1 łyżka miodu - sól i pieprz do smaku - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego Ziemniaki ugotuj w mundurkach, zostaw do ostygnięcia. Cebulę pokrój
Smakuje zdrowo