lukier - 7892 przepisów (strona:368/527)

Pączki 186

drożdży 0,5 kg mąki + kilka łyżek do podsypywania 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masła 1 łyżka wódki Dodatkowo: lukier lub cukier puder marmolada (do nadziewania) kandyzowana skórka pomarańczowa (do posypania) 1,5 l oleju   Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Mleko podgrzać (powinno być ciepłe, ale nie gorące

Bullio
Muffinki z powidłami 119

jajko 200 ml mleka 60-70 ml oleju Dodatkowo: 8 łyżeczek dżemu/konfitury/marmolady/powideł (1 łyżeczka na jedną babeczkę; u mnie powidła śliwkowe) cukier puder do posypania (można zrobić lukier lub polewę czekoladową) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, a w drugiej - jajko, mleko oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymiesza

Di gotuje
Zakręcone drożdżówki z orzechami 182

pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20 min. w ciepłe miejsce. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 190 st. Studzimy, można polać polewą czekoladową lub lukrem

Smakołyki Asi
Szybkie ciasto z wiśniami 177

którą wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia przełożyłam ciasto. Na całej powierzchni rozsypałam wiśnie. Włożyłam do piekarnika i piekłam  50 minut w temp. 190 stopni. Po upieczeniu polałam ciasto lukrem zrobionym z cukru pudru,odrobiny masła i wody

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówka ze śliwkami na jogurcie greckim 217

owoce, skórką do dołu. Posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec dok. 45 - 55 minut Upieczone przestudzić,można delikatnie polać lukrem

Kolorowa kuchnia Elki
Strucla drożdżowa z makiem 178

stopni . Wyrośnięte strucle posmaruj roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody (ewentualnie mlekiem, bądź wodą). Piecz około 40 minut , do zarumienienia. Wystudzoną strucle posyp cukrem pudrem lub polej lukrem :) Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Śmietankowe bułeczki drożdżowe 113

pół godzinie bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 25 - 30 minut .   Kiedy bułki mamy już upieczone , wykładamy bułki do wystygnięcia , następnie można polać lukrem , i gotowe do zajadania się .   Smacznego

Mój Smak
Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe 173

całą pewnością tak będzie łatwiej i nie pozostaną grudki. Ciasto pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C. Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo zrobić czekoladowy lukier. Post Szybkie i łatwe ciasto czekoladowe pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche rogaliki waniliowo-śmietankowe z powidłami 166

Rogaliki są pyszne, takie delikatne i bardzo proste w przygotowaniu.  Robi się je naprawę szybko! Możecie użyć dowolnego nadzienia i udekorować lukrem, czekoladą lub tak jak ja - cukrem pudrem. Polecam!  (około 30 małych rogalików)   250g mąki pszennej 75 ml śmietany 18% 75g masła  1 jajko  1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik

Di gotuje
Błyskawiczny jabłecznik , wszystkie składniki wymieszane w jednym czasie 173

grubsze plasterki. Rozłożyć jabłka na cieście. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. po 10 minutach wyjąć z blaszki i ostudzić. Polać lukrem, cukier puder wymieszany z odrobiną wody. Ciasto jest pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Syrop piernikowy do kawy deserów 186

Bardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowań  Można dodać do kawy,deserów i lodów.  Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300 ml wody • 300 g cukru • 1 łyżeczka cynamonu • 1,5 łyżki przyprawy do pierników • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej • 10 sztuk goździków lub 1 łyżeczka mielonych • 1 łyżka kakao Sposób przygotowania 1. • Do wody

W królestwie smaków Beaty
Makowiec 144

część ciasta, ścieramy na wierzch naszego ciasta.  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 50 min 8. Pyszne ciasto gotowe, dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub lukrem.  Smacznego

Mój pomysł na
Czekoladowe ciasto bez jajek, mleka i masła 2626

sodzie i co ciekawe, mimo braku podstawowych składników jest bardzo wilgotne i smakuje prawie jak murzynek. Ja swoje ciacho udekorowałam cukrem pudrem. Jeśli wolicie, możecie polać je polewa lub lukrem. Serdecznie polecam wypróbować to ciasto. Założę się, że nie raz zaspokoi Wasze słodkie potrzeby, gdy w domu będą produktowe braki.     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x20

Nastoletnie Wypiekanie
Serowe róże drożdżowe 180

godziny. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody. Piecz około 20-25 minut, do zarumienienia. Wystudzone drożdżóweczki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem :) Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 221

cynamonowym nadzieniem :) Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka  sięga po kolejnego ...  takie są te rogaliki ... Oczywiście amatorzy dużej dawki słodkości mogą wzbogacić je o lukier, którego ja unikam, bo ... nie lubię :-)  Składniki : 500  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 całe jajka 4 łyżki cukru

Walijskie Pichcenie