ciasto - 163312 przepisów (strona:368/10888)

Ciasto z rabarbarem 209

Pyszne i wilgotne ciasto z rabarbarem z kruszonką na wierzchu. Polecam je do herbatki. Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców. składniki: 1 kostka margaryny lub masła 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 600 g rabarbaru kruszonka 1/3 kostki margaryny lub masła 2/3 szklanki maki 1/3 szklanki cukru Przygotować(...)rozpuścić margarynę i wystudzić. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę. Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut

Monia miesza i gotuje
Wilgotne ciasto maślane z truskawkami i kruszonką 29

Wilgotne ciasto maślane z truskawkami i kruszonką Delikatne, wilgotne ciasto o maślanym smaku, które rozpływa się w ustach. Lekko kwaskowy smak truskawek, idealnie kontrastuje ze słodyczą ciasta i kruszonki. Wszystko tworzy pyszną i harmonijną całość. To ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego tak apetyczne, że aż prosi się, żeby je zjeść.     Składniki: Ciasto: 160g(...)partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników (nie za długo!) *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Ubite białka dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ( moja ma średnice 22 cm ), a na wierzch wykładamy przekrojone na pół truskawki (przecięciem do góry) *** *** Wszystkie składniki

Blog z Apetytem
Mazurek cytrynowy 34

Wielkanocny stół to nie tylko tradycja, lecz także prawdziwa uczta dla zmysłów. Wśród mazurków - małych, dekoracyjnych arcydzieł cukierniczych – dziś króluje: mazurek cytrynowy. Jego kruche, maślane ciasto skrywa aksamitną, intensywnie cytrynową masę, inspirowaną klasycznym Lemon Curd, wzbogaconą nutą białej czekolady. To zdecydowanie przepis dla prawdziwych miłośników kwaśnych smaków, którzy cenią sobie kontrast między delikatną słodyczą a orzeźwiającą kwasowością cytryn. Subtelna dekoracja(...)elegancji, ale i wiosennej lekkości. Każdy kęs tego deseru, to harmonijne połączenie kruchej bazy i jedwabistego, cytrynowego kremu, które sprawi, że Wielkanoc stanie się jeszcze bardziej wyjątkowa. Składniki na ciasto: 300 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 82 % (zimnego) 100 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 1 łyżka wody (bardzo zimnej) Masa cytrynowa

Świat Ciasta
5 tradycyjnych wielkanocnych wypieków 36

Wielkanoc to czas, gdy stoły uginają się pod ciężarem pysznych potraw i wypieków. Przedstawiamy 5 klasycznych ciast wielkanocnych, które nie tylko zachwycą podniebienia, ale też staną się ozdobą świątecznego stołu. Od tradycyjnego mazurka po delikatną tartę cytrynową – te przepisy sprawią, że Twoje wielkanocne wypieki będą niezapomniane. Mazurek wielkanocny – król świątecznego stołu Mazurek wielkanocny to prawdziwy symbol świąt(...)tradycyjny wypiek zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Podstawą mazurka jest kruche ciasto, na którym układa się warstwę słodkiego nadzienia i dekoruje bakaliami oraz lukrem. Historia mazurka sięga XVII wieku, gdy został sprowadzony do Polski z Turcji. Jego płaski kształt i bogata dekoracja miały symbolizować radość z końca Wielkiego Postu. Przepis na mazurek wielkanocny: 300 g mąki pszennej

Smaki Na Talerzu
Szybki chlebek czosnkowy z ciasta na pizzę 45

jednak najbardziej lubię ten przepis, który poniżej Wam dziś prezentuję, ze względu na jego prostotę i niezawodność. Pieczenie chlebka czosnkowego nie wymaga zaawansowanych umiejętności, ponieważ robimy go z kasycznego ciasta na pizzę. Zwykłe, drożdżowe ciasto z najprostszych składników wzbogacamy ziołami i prawdziwą oliwą z oliwek. Bazowe składniki na chlebek czosnkowy to: mąka, drożdże, sól i oliwa, a także oczywiście czosnek(...)Charakteru i głębi smaku dodadzą ulubione zioła, którymi posypujemy wierzch ciasta chlebowego. Ważne jest też odpowiednie rozwałkowanie chlebka przed pieczeniem, by był odpowiednio cienki. Dzięki temu w wysokiej temperaturze ładnie się zrumieni. Pyszny chlebek czosnkowy to tak naprawdę upieczona na płasko pizza bez dodatków, którą kroimy na chrupiące kawałki. Chleb czosnkowy pieczemy w wysokiej temperaturze, ale za to bardzo krótko

Wiszniówka
Czekolada dubajska 130

pysznego nadzienia pistacjowego z chrupką. Czekolada dubajska jest niezwykle łatwa w wykonaniu i niezwykle smaczna – chyba dlatego była swego czasu wielkim hitem internetu 😉 Oryginalnie czekolada ta robiona jest z ciasta kataifi (cieniutkiego jak makaron nitki ciasta), ale ponieważ ta opcja jest dosyć kosztowna, postanowiłam skorzystać z zamiennika, jakim jest ciasto filo. Obydwa ciasta bazują na tych samych składnikach, jednak(...)różnicą, że filo sprzedawane jest w cienkich arkuszach, a kataifi w formie cienkiego makaronu. Zróbmy zatem czekoladę dubajską w domu. Uwaga: foremka silikonowa 10x20cm Składniki: 150 g ciasta filo (lub kataifi) 40 g masła 4 pełne łyżki pasty pistacjowej 100% 100 g białej czekolady 1 łyżka tahini (opcjonalnie) 250 g ulubionej czekolady (u mnie mleczna i 64%) Przygotowanie

Słodki sentyment
ciasto persymona 59

Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka oraz olej. Do puszystej masy jajecznej w dwóch turach dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 45 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przecinamy(...)blaty. Biszkopt łatwiej przekroić jak jest upieczony dzień przed składaniem ciasta. składniki na warstwę galaretki z owocami persymona / kaki 3 owoce persymona / kaki 2 galaretki brzoskwiniowe 750 ml gorącej wody 6-7 łyżek dżemu z czarnej porzeczki wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Owoce persymona obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pierwszy blat ciasta smarujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z kisielem 54

Ostatnio wzięło mnie na wspomnienia kulinarne i gdy piekę jakieś ciasto, to sięgam po takie przepisy, które pamiętam z dzieciństwa. Niedawno były rolady biszkoptowe ze śmietaną i galaretką, a dziś ciasto z kisielem. Co prawda nie mam tego oryginalnego przepisu, z którego korzystała moja mama, ale ten jest na pewno podobny. Ciasto w każdym razie wychodzi smaczne, a jest bardzo(...)proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski i wymieszałam. Do ubitych jajek wsypywałam naprzemiennie porcję mąki z proszkiem, 2-3 łyżki oleju i wody, aż do skończenia składników i miksowałam ciasto na niskich obrotach. Gdy ciasto było jednolite podzieliłam je na 3 równe części. Najlepiej rozlać je do trzech jednakowych misek lub słoikow. Do pierwszej porcji ciasta dodałam 3 łyżki mąki

Waniliowe Improwizacje
Ciasto czekoladowe z jabłkami 163

Ciasto czekoladowe z jabłkami to kolejny pomysł na pyszny i szybki wypiek, idealny na jesienne dni. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Większość z nich, o ile nie wszystkie z pewnością posiadacie w swojej kuchni.  Zapraszam na przepis na pyszne i szybkie ciasto czekoladowe z jabłkami. Czasem takie najprostsze ciasta smakują najlepiej! CIASTO CZEKOLADOWE(...)wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, wlać olej i zmiksować do połączenia składników. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Przełożyć do ciasta i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto

Alle Dobre!
Czekoladowe ciasto na maślance 61

Czekoladowe ciasto na maślance Dziś mam dla Was przepis na pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach czekoladowe ciasto na maślance . Wystarczy wszystko wymieszać i już można piec. Uwielbiam takie proste ciasta. Ciasto maślankowe to idealny słodki dodatek do popołudniowej kawy. Kawałek czekoladowego ciasta, filiżanka aromatycznej kawy TRIP COFFEE ze sklepu Konesso i… nic mi więcej nie trzeba   Dlaczego(...)doskonały Kawę wykorzystałam również w samym przepisie. Trip Coffee Brazylia świetnie pasuje do czekoladowych wypieków. Ma zrównoważony smak z nutami mlecznej czekolady, orzechów i cukru trzcinowego. Polecam Jak przygotować ciasto czekoladowe na maślance? Przygotowanie takiego czekoladowo-kawowego ciasta jest naprawdę proste. Spójrzcie sami Polecam, bo to ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki: 240 ml maślanki 4 jajka

Słodkie okruszki
Ciasto dyniowe z żurawiną i czekoladą 55

znajomi, zrobiłam coś tam do przekąszenia. I jak już usiadłam przy stole i zaczęłam im mówić co zrobiłam… a tu macie chleb z dynią. Tu sos. A tu ciasto. Dżizas. Mogłam im jeszcze wcisnąć świeżą. I to wcześniej wspomniane ciasto właśnie dziś jest gwiazdą wpisu. To na imprezę zrobiłam z żurawiną i orzechami nerkowca. I oczywiście dziewczyna, która(...)odwiedziła jedyne na co jest uczulona to orzechy nerkowca. Serio? Serio. Udało jej się jednak znaleźć kawałki ciasta bez orzechów. Przeżyła. Ciasto dyniowe z żurawiną i czekoladą to przepis inspirowany pomysłem Rozkosznego . Gdy wczytywałam się w opis, wiedziałam że będzie czymś naprawdę pysznym. Nie doczytałam jednak, że do ciasta dodał świeżą żurawinę, więc dodałam suszoną. Porównania

Kardamonovy
Chleb portugalski 64

wykonania i zachwycający efekt.  Pão de água czyli portugalski chleb wodny. Jest doskonały, prosty i pyszny. Chrupiąca skórka otacza miękkie i lekkie wnętrze. To wszystko zasługa dużej hydracji ciasta, czyli proporcji wody w stosunku do mąki. Im luźniejsze ciasto, tym bardziej miękka i delikatna konsystencja miąższu, większe dziury w środku. Piekę ten chleb w garnku żeliwnym, dzięki temu, mimo(...)luźnej konsystencji ciasta, chleb zachowuje swój kształt i nie "rozjeżdża się" na boki podczas pieczenia. Żeliwny garnek działa jak mały piec chlebowy. Dzięki przykryciu i nagrzaniu bochenka, wyrasta on w klimacie sprzyjającym jego delikatności i idealnie chrupiącej skórce. Ważne aby garnek wcześniej, czyli jeszcze przed włożeniem do niego chleba, nagrzać. Wkładamy go do zimnego piekarnika i nagrzewamy 30-40 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche babeczki z mlekiem w proszku 134

długo można przechowywać kruche babeczki z kremem? Babeczki z kremem możesz przechowywać nawet do tygodnia. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Jednak po 3-4 dniach ciasto nie będzie już tak kruche, jak tuż po przygotowaniu. Przepis na kruche babeczki z mlekiem w proszku Kruche babeczki nadziewane kremem z mlekiem w proszku Blog Via Gusto Przepis na najpyszniejsze(...)deser na przyjęcia, czy… Drukuj Proporcje na: 30 sztuk Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia/gotowania: 10 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na kruche ciasto do babeczek: 150 g mąki 80 g masła (schłodzonego) 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru   Składniki na krem z mlekiem w proszku: 200 g masła 70 ml mleka

Via Gusto