Makowiec na kruchym spodzie otulony słodkim kajmakiem i pysznym lukrem pomarańczowym. Rozpływa się w ustach, długo zachowuje świeżość i podbije serca Waszych gości podczas Świąt. Składniki: 3 jajka 100g masła 270g mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka kajmaku (ok. 500g) puszka masy makowej (ok. 850g) garść suszonej żurawiny skórka z jednego pomarańczy sok z połówki
Gotowanie i blogowaniebabka jest upieczona wbijam patyczek od szaszłyka i jeżeli po wyjęciu jest suchy to znaczy że jest upieczona Babkę wybijam z foremki gdy przestygnie. Można ją udekorować polewą czekoladową , lukrem lub cukrem pudrem , ja udekorowałam cukrem pudrem . Babka z kawałkami czekolady jest gotowa . Życzę udanego wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujedrugą część ciasta i układamy na jabłkach, łączymy brzegi i delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu można polać lukrem
Ewusiowe Smakijadamy je nie tylko w Tłusty Czwartek:) Może komuś z Was przyda się jeszcze przepis. Ja smażę pączki kilka razy w roku, najczęściej nadziewam je marmoladą i oblewam lukrem. Nie wyobrażam ich sobie bez skórki pomarańczowej, która jest wręcz obowiązkowa. Składniki: 500 g mąki 3 żółtka 1 jajko 1 szklanka mleka 50 g drożdży 1/3 szklanki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaużyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką. U mieszczamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pieczemy ok.30-35 minut do lekkiego przyrumienia na termoobiegu. Podajemy oprószone mielonym ksylitolem lub lekko polukrowane lukrem z cukru trzcinowego, z dodatkiem kremówki i kilku kropli olejku migdałowego. Smacznego
Smaczne Zdrowewykorzystaliśmy do tego frytkownicę z termostatem. Smażymy pączki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miały złoto-brązową barwę. Gotowe pączki można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem. Smacznego
KasiaiKrzysiu.plspód. Formujemy rękoma podłużną bułeczkę. Kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem wszystkie bułeczki i smarujemy je mlekiem. Pieczemy w 170 stopniach koło 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem
Różowa kuchniamasy makowej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 30-35 minut. Po lekkim przestudzeniu polukrować ( tutaj przepis na lukier pomarańczowy ) i posypać skórką pomarańczową lub rodzynkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapączki nabiorą brązowego koloru. Można również każdy z wyciętych pączków nadziać marmoladą i sklejać,ale ja ułatwiłam sobie pracę :) Usmażone pączki nadziewałam po ich ostygnięciu. Posypujemy cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkokażdej strony - na złoty kolor. (Najlepsza temperatura smażenia to około 175 stopni i nie powinna przekraczać 180 stopni.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem lub ozdobić lukrem. (*) Alkohol jest opcjonalny, ale dzięki niemu pączki chłoną mniej tłuszczu. (**) Ocet sprawi, że pączki nie będą pękały, jeśli nadziejemy je przed smażeniem. (***) Nadzienie powinno być gęste, ale nie twarde
Di gotujejajko szczypta soli ok. 40g roztopionego masła marmolada lub inne nadzienie do pączków około 2 l oleju lukier 5 łyżek cukru pudru odrobina gorącej wody Przygotowanie: Zaczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 0,5 szklanki ciepłego mleka
Amatorka kuchennadociskając jej (donut'y rosnąc wypychają pokrywę do góry) i pieczemy do momentu, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Możemy trzymać je dłużej, jeżeli wolimy ich bardziej chrupiącą wersję. Dekorujemy lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem. Smacznego
Be Fit Be StrongJest banalnie prosty i osoba niegotująca na co dzień, da sobie z nim radę. Nie ma tu drożdży, dlatego nie musisz obawiać się, czy ciasto wyrośnie czy nie. Zamiast lukru możecie użyć tylko cukru pudru. Pączuszki można nadziać po usmażeniu. Jeśli jesteście purystami i chcecie mieć śliczne w kształcie pączki, użyjcie do ich wykonania gałkownicy do lodów, umaczanej w wodzie
Mieszam w Garnkumusimy pilnować aby zbytnio się nie spiekły. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą wieloowocową lub ulubioną konfiturą. Do tego niezbędna jest szpryca cukiernicza z odpowiednią końcówką. Jeszcze ciepłe paczki lukrujemy przygotowanym lukrem (cukier puder mieszamy z odrobiną wody do uzyskania odpowiedniej gęstości
VioletoweKucharzeniegarnka z oliwą wkładaj po pączku papierem do góry i smaż obracając na złoty kolor. Gotowe pączki wykładaj na papier celem odsączenia z nadmiaru ew. oliwy. Moje pączki ozdobiłem lukrem i posypką cukierniczą. Rada : Do garnka z oliwą warto wrzucić gałkę muszkatołową w całości, ma ona na celu zapobiec nadmiernemu wchłanianiu tłuszczów przez smażone produkty
Mechanik w kuchni