zapiekanki - 9903 przepisów (strona:382/661)

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 14281

Aromatyczna zapiekanka pełna letnich smaków. Soczyste pomidory, pachnące papryki i zieloniutkie cukinie. W sam raz na czas gdy lato zbliża się ku końcowi. Przepis z bloga karmelowy.pl.  Zmodyfikowałam oczywiście co nieco :) Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i warzywami 2 małe cukinie, pokrojone na 0,5 cm plastry 4 łyżki oleju rzepakowego 250 g pieczarek, obranych, pokrojonych w grube plastry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sos boloński. 98

produkt nie zawiera konserwantów, co jest dla mnie bardzo istotne. Przecier jest gęsty i przyjemny w smaku. Świetnie nada się nie tylko do sosów, ale też zup czy zapiekanek. Składniki: 300 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe)  125 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 300 g passaty pomidorowej (u mnie firmy Jamar

zadanie-gotowanie
Co Lila jadła w środę ? 21 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 218

minutach warzywa zalałam wodą, przyprawiłam do smaku i gotowałam do miękkości. Ugotowane warzywa zmiksowałam, a do miseczki wsypałam dodatkowo pietruchę i dodałam śmietanę (jak nigdy ;)). II Danie 16:00 Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jak widać Lila zjadła całą blaszkę babki ziemniaczanej. Na szczęście wymiary naczynia do pieczenia to 9x15, a nie 24x28! :) Podwieczorek 17:30 ........................................................................................ Woda Drugie danie było

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Wczorajsza zapiekanka 247

Dlaczego wczorajsza , wychodzę z założenia aby nie marnować i wyrzucać jedzenia , kiedy zrobi mi się np. kotletów mielonych za dużo ,zawszę na drugi dzień wykorzystuję to w zapiekance , bardzo fajnie się sprawdza takie wykorzystanie jedzenia tak aby nie wyrzucić go , zapraszam do wypróbowania , naprawdę smakuje rewelacyjnie . Składniki  ( dla 4 osób

Mój Smak
Retro warzywa 150

których można wyczarować cuda.. Ja niektórych warzyw nie używałam i jestem ciekawa jak smakują w potrawach..a potrawy wyczarowane przez panów są różnorodne...sałatki, pierogi, gołąbki, jajecznica, zapiekanki, ciasta ,  i wiele wiele innych ciekawych pomysłów .Lody z buraków, sernik z topinamburem i kasztanami, miodownik z pasternakiem...mhm..świetne pomysły..kto by pomyślał , że można zrobić takie potrawy

Moje domowe kucharzenie
Papryka marynowana 203

roku włożyłyśmy ponad 20 słoików papryki. W tym roku udało nam się dostać ją w różnych kolorach więc prócz podniebienia cieszy również oczy. Idealnie pasuje do kanapki z pasztetem, zapiekanki makaronowej czy jako dodatek do zupy gulaszowej.  1 łyżka soli 1 szklanka cukru (niepełna) 1 szklanka octu 3 szklanki wody kilka ziarenek ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 ząbek

Emskie Smaki
Pasta kanapkowa z cukinii 165

równie dobrze może być vege bigosem, gdyż smakuje niemalże identycznie. Na podkręconą bigosową wersję przyjdzie jeszcze pora, ale jeżeli szukasz innych inspiracji z wykorzystaniem cukinii zapraszam do pozostałych przepisów: Zapiekanka serowa z cukinii Sałatka z cukinii z marchewką Ananasy z cukinii Cukinia w zalewie do słoików Placuszki z cukinii Leczo do słoików Sałatka gyros na zimę Czytaj więcej

Pychotkaaa
przetwory na zimę - puree z dyni 192

piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych.  Dynię obieram, usuwam pestki, kroję

babka w formie
JARMUŻ 167

stanie surowym lub po ugotowaniu, czy też jako dodatek do zup. Można go również zamrozić i konserwować. Liście jarmużu mnoga być spożywane w postaci rozmaitych dań: zup, surówek, zapiekanek, makaronów, czy naleśników. Dobrze łączy się z owocami morza, rybami, stekami, orzechami oraz innymi warzywami takimi jak: pomidory, cieciorka, boczniaki, dynia, seler, czy marchewką. Dobra jest zupa z jarmużu zasmażana

Ciastka - domowe słodkości
Sos pomidorowo - chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb) 147

ryżu. Możecie użyć go samego i zrobić, np. spaghetti lub dodać do niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać

Zasmakuj Kuchni
RONDEL BURGUNDZKI 157

Prosta, chłopska zapiekanka ,smaczna  i  konkretna do zjedzenia na ciepło.Nic dodać nic ująć. 1kg.ziemniaków 16dag.kiełbasy 5dagsłoniny   5dag.żółtego sera 10dag.smalcu 100ml.śmietany 18% sól,pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Oczyszczone ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę obraną z osłonki i słoninę pokroić w cienkie plasterki.w rondlu stopić smalec ,ułożyć warstwę ziemniaków,posypać solą i pieprzem,na nie plasterki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet z cukinii dla alergika 144

przygotowywania, delikatnie mieszając. Ta wersja jest dla niealergików :) Inne przepisy z CUKINIĄ możecie znaleźć u: Dominiki: Cukinia z warzywami i mięsem mielonym w tortilli Karoliny: Słodkie placuszki cukiniowe Pauliny: Zapiekanka z cukinią Alicji: Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i warzywami Jeśli chcesz do nas dołączyć, możesz napisać wiadomość, albo komentarz albo oznaczyć swoje zdjęcie na instagramie #akcjacukiniowa   (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekany makaron z sosem brokułowo-serowym 138

ostrzem "S", dodajemy oliwę, przyprawy i migdały. Całość miksujemy, aż chleb się rozdrobni, ale nie na zupełną "miazgę". Ugotowany makaron układamy na spód naczynia, w którym będziemy piec naszą zapiekankę. Na makaron wykładamy sos oraz pozostawione różyczki brokuła. Wierzch posypujemy  przygotowaną wcześniej "posypką" oraz płatkami drożdżowymi. Pieczemy ok. 5-10 min w 180*C.  Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Zapiekanka z fasolką szparagową 169

Pomysł na taką zapiekankę podpatrzyłam  tutaj .Składniki cytuję częściowo za autorką,a także z moimi dodatkami, a u mnie jak zawsze na oko..a zresztą ilość składników zależy od ilości "zjadaczy" i ich apetytu. 200-250 g ugotowanego makaronu  ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki / kiełbasy  pół małego kalafiora (różyczki

Moje domowe kucharzenie
Mufinki nie na słodko 117

ViolaPassion Mufinki inaczej? Dlaczego nie!!! Znudzony zwykła pizzą? Zapiekanka mało ciekawa! Proszę bardzo, mój pomysł na kolację czy fantastyczną przystawkę. Składniki: 1 Ciasto francuskie 1 papryka czerwona pokrojona drobno w kostkę 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1/2 szczypiorku pokrojony drobno 4-5 pieczarek umytych starkowanych na dużych oczkach na tarce 20 dag starkowanego żółtego sera 1/2 mozzarelli pokrojonej

Viola cooks with passion