niezwykle wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę
mojewypiekiinietylkoPamiętacie przepis na zapiekankę z bakłażanów oraz pastę kanapkową z cukinią z bakłażanem ? Teraz przyszła pora na absolutna klasykę późnego lata czyli faszerowane bakłażany. Ostatnio zaopatrzyłam się w nową książkę na mojej półce, która już ugina się od ciężaru innych pozycji, które po prostu musiałam mieć. Przeglądając ją znalazłam przepis na faszerowane bakłażany. Przeczytała, spisałam listę zakupów i przygotowałam. Sycące
Życie ze smakiemsalsa to mocno pomidorowy sos z dodatkiem mieszanki przypraw, który świetnie pasuje do zapiekanek, nachosów, kanapek na ciepło i zimno. Wprawdzie jego gotowanie zajmuje trochę czasu, ale moim zdaniem jest tego wart Składniki: 2 kg pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki curry
Lamarida.plwtedy śliwki są najlepsze- najsłodsze i najsmaczniejsze. Można z nimi zrobić dosłownie wszystko. Najczęściej oczywiście robię ze śliwkami ciasto . W zanadrzu mam dla Was jeszcze przepis na pyszną zapiekankę, ale to wkrótce. Knedle ze śliwkami to smak mojego dzieciństwa. Zawsze myślałam, że trzeba im poświęcić mnóstwo czasu i że są trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Knedle, które robiłam
Pobite gary BarbaryZapiekanka kebab / gyros jest bardzo znana, ale zazwyczaj podawana jest z kurczakiem:). Ja proponuję bardziej pasujące do niej mięso wieprzowe - dzięki temu smakiem zbliża się do prawdziwego kebaba:). 500g łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 2 cebule 1/2 puszki kukurydzy 5 ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany 4 ząbki czosnku 150g tartej mozzarelli
Szefowa kuchniDzisiaj dla Was mam prosty przepis na szybki makaron. Sos, który użyłam w tym przepisie, wykorzystałam również do zapiekanki, na którą przepis znajdziecie na blogu jeszcze w tym tygodniu. Serdecznie zapraszam do wypróbowania. Makaron jest delikatny, smaczny ale przede wszystkim prosty! Składniki: * makaron * 2 plasterki wędzonego boczku (opcjonalnie) * zioła prowansalskie * sól i pieprz * 200g startego żółtego sera * 2 łyżki mąki
Klasyka Gotowaniadrugiej patelni smażymy kurki z cebulą, dodajemy bulion, lekko podgotowujemy. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką. Na sam koniec dodajemy przyprawy. Zajrzyj również na: 1. Szybka zapiekanka z ziemniakami i parówką. 2. Ciasto "Kubuś" 3. Swojski Kopiec Kreta
My World by Dagmara Reksoku ze świeżo wyciśniętej cytryny. Rybę połóż na talerzu, a na wierzchu wyłóż podsmażone pory. Tak przygotowaną rybę możesz podawać z ryżem, kaszą gryczaną, pieczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami. Zapiekanka z tuńczykiem Chociaż czas przygotowania tego dania wynosi nawet 60 minut, jest bardzo proste w przygotowaniu. Zaskakuje swoim smakiem – jest tak samo pyszne jak wiele rybnych dań serwowanych przez restauracje
Moja smaczna kuchniasłodko: szortbredy z tymiankiem cytrynowym kruche ciastka z tymiankiem, czekoladą i solą morską staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem Na wytrawnie: pomarańczowo-tymiankowy kurczak cytrynowo-tymiankowy kurczak ziołowa zapiekanka ziemniaczana A dziś zaproponuję przepis, w którym tymianek kryje się w lukrze. To moja wersja przepisu znalezionego na kwestii smaku - babka jest ta sama, lukier zamiast malinowego ziołowy. BABKA CYTRYNOWA
les mirabelleszimno. Jeśli pieczarki są małe to smażę je w całości, jeśli większe to kroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek. Składniki: na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone) ok 1200 ml wody 250 ml octu 10% po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy po 2 liście laurowe na słoik
Lena GotujeUwielbiam sezon na dyniowate.Używam ich przez cały rok ale młode są oczywiście najlepsze. Cukinie, patisony, dynie to idealne warzywa do faszerowania na zupy kremy, zapiekanki . A najlepsze w nich jest to że mają mało kalorii i idealnie nadają się do potraw dietetycznych. W takiej właśnie wersji postanowiłam zrobić dziś patisony. Danie jest zdrowe i pyszne. I wcale nie czuję
Mama z miastaobiad idealnie sprawdzi się zapiekanka mięsno-warzywna pod ciągnącą się mozzarellą ! Mniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki
Gotuj z MąkąBardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki makaronowe. Ostatnio zrobiłam makaron rigatoni zapiekany z kiełbasą w sosie beszamelowym. Niby nic ale bardzo pyszne danie. Składniki około dwóch garści makaronu rigatoni 2 białe kiełbasy 1 czerwona cebula 25 g masła 50 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki
Delusional Trinepodania ( no bo raczej nie serwuje się takich dań często ) może nawet skusić do spróbowania naszych milusińskich. Jest to też świetna odskocznia od tradycyjnego kotleta mielonego czy kolejnej zapiekanki. Składniki - 8 średnich czerwonych papryk - puszka kukurydzy - 2 puszki czerwonej fasoli - 500 g mielonego mięsa wieprzowego o niskiej zawartości tłuszczu - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - łyżeczka
Świat Smaku