zapiekanki - 9903 przepisów (strona:377/661)

Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 190

starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się na ciepło. Można je gotować, zapiekać i dusić. Można również wydrążyć środek i faszerować. Ponadto kalarepa nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light

mojewypiekiinietylko
Staub Mini Cocotte – recenzja 190

Cocotte? Ja miałam ostatnio okazję je testować i naprawdę fajnie się sprawują. Wyobraźcie sobie np. zupę podaną w mini garnuszkach – to dużo ciekawsze niż zwykły talerz, albo porcję zapiekanki przygotowaną tylko dla Was w owalnym naczyniu Staub. Ilość możliwości jest niezliczona – ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia. *Wpis powstał przy współpracy z marką Staub. PS. Jeśli doczytacie do końca

Pasja Smaku
Makaron z sosem chlebowym 138

testerką moich makaronów i to z jej zdaniem się liczę jeżeli chodzi o tego typu dania. Bardzo swobodnie zainspirowałam się przepisem na chlebowy sos angielski, a że kiedyś robiłam zapiekankę makaronową z grzankami, to wiedziałam że takie połączenie jest niebiańskie. Danie jest baaaardzo sycące, a sosu na tyle dużo, że spokojnie 1/3 można nawet zamrozić. Nerkowce dają tu maślanego posmaku

greenscarf
Parmezan - skład, historia, produkcja 181

parmezanu sięgają XI wieku, kiedy to został wyprodukowany po raz pierwszy przez Benedyktów i cystersów. źródło: sport.pl Parmezan nadaje się zarówno jako dodatek do różnego rodzaju potraw m.in. pizzy, zapiekanek oraz do bezpośredniej konsumpcji. Jest znany na całym świecie. Dojrzewa ok. 24 miesiące, nie wymaga pasteryzacji. Zazwyczaj produkowany jest w postaci dużego, ważącego ok. 40 kg kręgu. Najlepszy parmezan

Gotuję Testuję
Sałatka z wędzonym twarogiem 177

jesienią i zimą już gorzej. Kiedyś przynosiłam coś, co można odgrzać, ale robię to coraz rzadziej, a praktycznie w ogóle. Przede wszystkim dlatego, żeby nie dokładać koleżankom zapachu zup, zapiekanek lub naleśników ze szpinakiem. Kombinuję więc dalej z sałatkami, ale o ile w lecie to były przede wszystkim warzywa z sosem winegret, tak teraz mi one nie podchodzą tak bardzo

bistro mama
TYMIANKOWE TARTALETKI Z KARMELIZOWANĄ PAPRYCZKĄ CHILI, CZOSNKIEM I KOZIM SEREM 184

pierwszy raz spróbowałam karmelizowanego czosnku totalnie się z nim zakochałam! Teraz przygotowuję go zarówno jako dodatek do tart , jak i zapiekanek czy tez grzanek. Smakuje fantastycznie! W połączeniu z kruchymi tymiankowym tartaletkami z mąki płnoziarnistej i kozim serem tworzą fantastyczną całość, która posmakuje wszystkim wielbicielom pysznego jedzonka! Zamiast tartaletek śmiało można przygotować jedną, dużą tartę – będzie równie pyszna

Ostra na Słodko
Fit lasagne z cukinią 185

znacznie zgęstnieje. Cała woda z pomidorów powinna odparować.  Cukinię układam ciasno na dnie naczynia żaroodpornego, następnie daję połowę sosu i pokruszoną mozzarellę. Ponownie układam cukinię, sos, mozzarelle. Zapiekankę zamykam cukinią i kawałeczkami mozzarelli.  Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.  Smacznego

Cook&Love
POLĘDWICZKI W BOCZKU ZAPIEKANE Z ZIEMNIAKAMI 166

Zapiekane ziemniaki, chrupiąca cebulka i pieczarki - wszystko aromatycznie doprawione, a do tego pachnące czosnkiem polędwiczki otulone boczkiem... Taką oto zapiekankę dziś Wam proponuję na obiad :) Danie łatwe i przyjemne, nie napracujecie się przy nim dużo, a efekt jest naprawdę zaskakujący. Do tego całość pięknie wygląda na talerzu. Czego chcieć więcej! To co?! Do dzieła! :) SKŁADNIKI: 4 duże ziemniaki

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka z pieczonych warzyw i komosy ryżowej 219

zimowy może być pyszny i kolorowy na talerzu. Dynie, buraki, marchewki i wszystkie pozostałe warzywa korzeniowe dają nam naprawdę spore pole do popisu. Można przygotować z nich surówki, sałatki, zapiekanki, zupy. Ja bardzo lubię przygotowywać sałatki z pieczonych warzyw. Dodaję do nich w zależności od tego co akurat zalega w kuchennej szafce: kasze, komosę, soczewicę. Jest to dobry sposób

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak zapiekany z chipsami + film 644

Jeżeli jesteś na diecie nie czytaj dalej. Ten przepis jest tylko dla totalnych szaleńców kuchennych. Z podanych proporcji wychodzi danie dla 2 osób. Jeżeli chodzi o smak zapiekanka jest ok jednak nie jest to coś co z chęcią jadła bym co drugi dzień, wykonanie tego dania było po prostu testem smaku. Dodam że przepis pochodzi z popularnej strony z przepisami

Pychotkaaa
PUREE Z DYNI 236

chociaż inne gatunki dyń jadalnych również z powodzeniem wchodzą w grę. Moje puree z dyni wykorzystuję do ciasta, do sosów, zup, past do chleba a nawet dodaję do różnych zapiekanek, klusek i ciast. Zamrażam dynię lub wekuję w słoikach, co jest świetnym rozwiązaniem ułatwiającym codzienne gotowanie, gdy najdzie was chęć na jakieś danie z dynią. Osobiście uważam, że jednorazowe zrobienie

Gotowanie-uk
Co zrobić z czerstwym pieczywem? 118

zrobić z czerstwym pieczywem? Pomysł na czerstwe pieczywo- najsmaczniejsza zapiekanka, smakuje jak pyszne ciasto. Jest aromatyczne, słodkie, ma dużo cennych składników odżywczych i jest przepyszne! Każdy z nas czasami zastanawia się co zrobić z bułkami czy bagietką, czy też chlebem, który pozostał i nikt już go nie chce jeść, bo w domu jest już świeżę i chrupiące pieczywo. Ten przepis

SMYKWKUCHNI
CUKINIA ZAPIEKANA Z KASZĄ JAGLANĄ 87

ratunkiem. To danie nie wymaga dużego nakładu pracy, czasu i pieniędzy. Można je nazwać potrawą dla leniuchów lub zapracowanych. Mimo prostoty wykonania, smakuje nie gorzej niż pracochłonne trzydziestoskładnikowe pasztety, zapiekanki, itp. Do wykonania potrzebujesz kilku składników, sprawnego piekarnika i pustego żołądka. A jakie jest Twoje kryzysowe danie? Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 duża

Jeść, by żyć w zdrowiu
Śmietankowy dip do nachos "Wild West". 209

kilku godzinach staje się jeszcze smaczniejszy. Jest naprawdę bardzo dobry! Bardzo amerykański. I tak różny od wszelkiej maści pomidorowych i paprykowych sals. Mieszanka ziołowa, której użyłem do makaronowej zapiekanki tutaj również sprawdziła się znakomicie: pietruszka, koperek i cebula! Chili jest gdzieś na drugim planie i tylko statystuje. Tak, zdecydowanie trzeba zrobić jakieś przyjęcie, by spróbować jeszcze raz tej mieszanki śmietankowych

zadanie-gotowanie
Kapusta stożkowa 211

kruche i soczyste niż np. liście kapusty zwykłej. Ma lekko słodkawy smak. Użyłam jako składnik surówki i dania typu stir-fry . Dobrze sprawdza się również jako dodatek do sałatek, zapiekanek, można ją również ugotować na parze (wystarczy kilka minut). Kapusty stożkowej szukajcie na giełdach rolniczych (dostałam od rodziców). Pointd/sweetheart cabbage It is easier to grow and store than e.g. Chinese

Qlinarnie i Qlinarnie