niedawna na naszym stole wigilijnym gościł tradycyjny kompot ugotowany tylko na bazie suszonych śliwek i jabłek. Od jakiegoś czasu urozmaicam go innymi suszonymi owocami i cytrusami. Może i Wam taka zmiana przypadnie do gustu ? Do przygotowania kompotu nie użyłam cukru, bo owoce były, jak dla mnie, wystarczająco słodkie.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka
Kulinarne przygody Gatitycały rozgnieciony ząbek czosnku, który po chwili smażenia wyjmujemy). Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista – w trakcie smażenia lekko ją solimy i pieprzymy. Dodajemy do niej drobno posiekane śliwki i liść laurowy. Ogórki kroimy w małą kostkę, dokładnie odciskamy i także dodajemy do cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele
Poezja smakuzmielonego maku 2/3 szklanki miodu ok. 2 łyżki cukru pudru aromat migdałowy ok. 450 g bakalii u mnie: 80 g suszonych moreli 80 g suszonych śliwek 80 g rodzynek 40 g fig 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 80 g migdałów 80 g orzechów włoskich Kutia z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały zalewamy wrzątkiem (ok. szklanki(...)osobnym naczyniu umieszczamy suszone morele, śliwki, figi oraz rodzynki - zalewamy ok. 550 ml wrzątku i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie owoce odsączamy (wodę w której moczyły się owoce zostawiamy) i drobno je kroimy. Migdały obieramy, a następnie siekamy razem z orzechami włoskimi. Pokrojone orzechy podprażamy na suchej patelni uważając, aby ich nie przypalić. Studzimy. Kaszę
Słodka StronaŚmietana musi ponownie dobrze się schłodzić. Schłodzoną śmietanę z czekoladą ubijamy, uważając aby się nie zważyła. Powidła podgrzewamy w rondelku razem ze skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w malutką kosteczkę śliwkami. Gotujemy przez około 5 minut. Aby masa była bardziej zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem
Mania GotowaniaGalantine of duckSkładniki.1 kaczka10 dag wątróbka z kurczaka25 dag mięso z indyka1 bułka namoczona w mleku15 śliwki suszone50 ml śmietana 36%1 jajkogałka muszkatołowamajeranekvegetasólpieprz Wykonanie.Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem.Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone, zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.Płat mięsa
Kulinarny karnet Christopherawielu zbóż ma odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja z bakaliami i musem malinowym.SKŁADNIKI1 szklanka kaszy jaglanej2,5 szklanki wodypo 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miódNa sos:20 dag mrożonych malin( latem świeże) 1 łyżka ksylitolu1 bananWYKONANIEKasze zalewamy wodą(...)się rozklei. Na chwile nakrywamy garnek ściereczką. Kasza dobrze odparuje. Kiedyś babcie chowały garnek pod pierzynę!! Niestety teraz nie mamy takich specyfików.Orzechy i migdały prażymy chwilę na ogniu. Śliwkę kroimy w paski , daktyle również. Bakalie zalewamy chwilę gorąca wodą. Do kaszy dodajemy bakalie i prażone orzechy z migdałami. Wsypujemy cynamon i cukier Mieszamy wszystko dokładnie.Farszem napełniamy małą
W kuchennym oknie Ewypołączeniu z suszonymi owocami stanowi bardzo zrównoważony i harmonijną przystawkę do obiadu.Składniki:1 średnia rzodkiewsól do smaku4 łyżeczki soku z limonki1 garść suszonej żurawiny1 garść suszontch śliwek-opcjonalnie1 garść suszonych rodzynków1 łyżka oliwyWykonanie:rzodkiew obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach,posolić,dodać sok z limonki,żurawinę i ewentualnie suszone śliwki i rodzynki.Wszstkie składniki dokładnie wymieszać schłodzić przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!spirytusu waniliowego lub 2 cukry wanilinowe - 3 jaja - 190 g mąki , szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mielonego cynamonu - 5 łyżek ciepłego mleka - kilka mrożonych śliwek Masło, cukier puder, cynamon i szczyptę soli utrzyj na puszystą masę, dodaj kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając, dodaj waniliowy ekstrat. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj połowę(...)masy, ciągle ucierając. Teraz dodaj mleko , wymieszaj i dodaj resztę mąki. Wyłóż ciasto do formy 22-24cm. Na wierzch połóż śliwki mrożone wymieszane z mąką, aby nie puściły soku. Jak masz świeże owoce to daruj sobie tę mąkę.Piecz w 190 ° góra- dół około 50 min, do tzw suchego patyczka. Krem: - 150 g masła - 1/3 szklanki cukru - 1 żółtko
Pasje Jolkikapusty kiszonejok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab)ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej)ok. 0,5 kg boczku wędzonego3-4 cebulegarść suszonych grzybówok. 15 śliwek suszonychsól, ziarnka pieprzu, ziele angielskie, papryka, majeranek, owoce jałowca, nasiona kminuoliwa1. Kapustę przełożyć do dużego garnka, podlać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, garść majeranku (dodać go dużo bo majeranek(...)Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do kapusty.5. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dodać do kapusty.6. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić i dodać do kapusty.7. Dodać śliwki i całość gotować min. 2 godziny, w razie potrzeby podlewać wodą od ugotowanych grzybów ale trzeba pamiętać, żeby nie wlewać za dużo bo bigos nie może być za rzadki
UgotujmyTo.plskładniki zmiksować jedną minutę na najwyższych obrotach miksera. Przełożyć do foremki o wymiarach 23×33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Na wierzch wykładamy owoce- u mnie śliwki, umyte, osuszone, wypestkowane i ułożone rozcięciem do góry. Można na wierzch posypać kruszonkę (50g miękkiego masła + 50g cukru +100g mąki, wszystko rozetrzeć w palcach aż zrobi się piasek
UgotujmyTo.plMenu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym
Moje pyszne gotowaniepiersi z indyka 20 dag suszonych moreli 20 dag suszonych śliwek 3 łyżki oliwy przyprawa do indyka Dokładnie oczyszczone i opłukane mięso rozkroić na płat o grubości około 1,5 cm. Posypać przyprawą do indyka i odstawić w chłodne miesce na minimum 1 godzinę, aby nabrało aromatu. Śliwki i morele namoczyć, a następnie ułożyć na mięsie. Zwinąć roladę, ściśle obwiązując
Świat Domowej KuchniKeks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki
Słodka Stronazakłócać głównego zamierzenia i nie stłumić tego, co w tym smakołyku najważniejsze. POWIDŁO:Wybrałyśmy słoiczek z domowej spiżarni. Tegoroczny smakołyk, zrobiony własnoręcznie z własnych - prywatnych śliwek węgierek. Postawiłyśmy na to gęstsze, aby nasze cudo się nie "rozjechało". Wybrałyśmy średnio słodkie powidło ze śliwek węgierek. W szampańskim, a w zasadzie piwnym nastroju pozdrawiamy Was i zachęcamy do wypróbowania naszego
Wypisz Wymalujodgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz, cukier Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka i zalać 1/2 szklanki wody. Dodać ziele(...)pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Podawać z chlebem
wyzwania kuchenne