Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 opakowanie śliwek kalifornijskich przyprawy: pieprz, majeranek, sól 3 ząbki czosnku olej/oliwa Zalewa: Ziele angielskie liście laurowe pieprz ziarnisty majeranek owoce jałowca czosnek Wszystkie składniki zalewy zagotować w niewielkiej ilości wody. Następnie przelać do dużego garnka (jego wielkość zależy od ilości schabu) pełnego wody z solą. Włożyć do garnka schab i marynować przez(...)Długim, ostro zakończonym nożem naciąć kieszeń w środku. Zrobić to z jednej i z drugiej strony schabu tak, aby oba nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Włożyć do niego śliwki. Dodatkowo schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przyprawami lub gotową marynatą do mięs. Ja przygotowuje panierkę z majeranku, wyciśniętego przez praskę
Pasja Smakudwóch turach. Pierwsze smażenie było już w sierpniu i to jakoś na początku bowiem nie mogłam się doczekać własnych powidełek... Teraz już wiem, że nie należy się spieszyć ... Śliwki są najlepsze gdy dojrzeją na drzewie, super gdy są już lekko pomarszczone, wtedy są najsłodsze i duuużo szybciej się smażą. Miałam porównanie przygotowując drugą partię. Pierwsze smażyłam przez 5 dni , myśląc(...)litrów gotowych powideł dałam 6 łyżeczek ksylitolu, niby niewiele ale zawsze. Po tym smażeniu pozostał pewien niedosyt. Dlatego postanowiłam spróbować raz jeszcze. Drugie podejście to było istne cudo. Śliwki b.szybko puściły sok i równie szybko ta ciecz odparowała. Całe przygotowanie zajęło mi 1,5 dnia :-) Po tym czasie powidła były meeega gęste , ciemne i baaardzo słodkie. Nauczona doświadczeniem więcej już
Smaczne ZdroweWęgierki to nieodłączny znak jesiennej aury. Ja najbardziej lubię je w cieście, ich soczystość, słodycz polskich sadów. Przedstawiam wam czekoladowe szybkie i pyszne ciasto z karmelizowanymi śliwkami,. Co prawda mi się lekko zapadło i śliwki zamiast na wierzchu były w środku ale nic nie ujęło to smakowi ciasta, które bardzo szybko zniknęło. Zapewniam. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbiałek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać. Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1,5 szklanki cukru * 5 jajek * kostka masła * kisiel cytrynowy(...)śliwki Przygotowanie : Z mąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Ja ścierałam ciasto na tarce. Piec
Magiczne Życie MartyPuszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;) Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki(...)skórka starta z połowy cytryny 3 szkl. mąki pszennej 1 op. proszku do pieczenia Do obłożenia: 50 dag śliwek 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy
Słodkości i nie tylkoKnedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo serowe też są pyszne. Ale dzisiaj będą takie najprawdziwsze - ziemniaczane a w środku dojrzałe śliwki no i oczywiście bułka tarta z masłem do polania. To wcale nie jest trudne, zobaczcie sami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPlacek na tzw. "niespodziewanych gości" do zrobienia praktycznie w 30 minut. Ja akurat miałam śliwki ale można też użyć innych owoców. Składniki: - 75 dag śliwek - 40 dag masła - 40 dag cukru pudru - 6 jajek - 60 dag mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce(...)mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej foremki. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Połówkami śliwek obkładamy ciasto w foremce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez ponad godzinę (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchnizaserwowałam. Wyszło pysznie! Intrygujący smak imbirowo-limonkowego sosu w połączeniu ze słodyczą owoców, dostarczył nam niesamowitych, kulinarnych wrażeń! Już wiem, że przy kolejnej wizycie w sklepie, mango i ciemne śliwki obowiązkowo znajdą się w naszym koszyku:) Mango w limonkowo-imbirowym sosie Składniki: 1 duże mango 2 okrągłe ciemne śliwki 1/2 puszki brzoskwiń sok z 1 limonki 4 łyżeczki cukru
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaidealne połączenie do obiadu, ale także świetne orzeźwienie w upalny dzień. Proste, a zadowoli każdego. Dodatkowo, można kombinować na milion sposób ze smakami. Składniki: 0,5 kg śliwek węgierek 6-7 średnich jabłek Cukier – do smaku Woda – 2-2,5 l Przygotowanie: Śliwki pozbawić pestek, jabłka obrać ze skórki i pokroić na większe kawałki. Wszystko wrzucić do garnka. Zalać
Fabryka pomysłówMąkę i proszek do pieczenia dodawać partiami do ciasta, dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 20×25 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Na górze rozłożyć śliwki, skórką do dołu. Pieczenie – blaszkę włożyć do średnio nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić stan upieczenia patyczkiem, musi być suchy po wyciągnięciu
Kuchnia Pokoleńwłaśnie talerzu od Aleforma Ceramics leży moja przepyszna sakatka 😉 piękny prawda… Możesz go oczywiście nabyć z 15% rabatem, wystarczy, że podasz hasło cRc tutaj . Elementy Halloumi Suszone śliwki Pomarańcza obrana, rzecz jasna Miks sałat Winogron zielony Kiełki cRc Dresing Majonez Musztarda Dijon Sok z cytryny Miód Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Spreparowanie Dresing Oczywiście należy wymieszać
RafalCookgoździki – 1 laska wanilii – 1 szklanka suszonych jabłek – 1 łyżeczka cynamonu – 1,5 l przegotowanej wody + woda do zalania – erytrytol – 1 szklanka suszonych śliwek Wszystkie składniki poza erytrytolem wkładamy do garnka i zalewamy przegotowana wodą, tak by cała zawartość została przykryta. Garnek odstawiamy na kilka godzin by owoce się moczyły. Garnek stawiamy na ogniu
Zdrowy Styl Joanny