lukier - 7892 przepisów (strona:406/527)

Pomarańczowe pączki z dziurką 151

tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową. Ja tego nie zrobiłam, bo więcej jest u mnie jej przeciwników niż zwolenników.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Mazurek kajmakowo-morelowy 136

przepychem. Dawniej przyrządzane na opłatkach, dziś najczęściej na kruchym spodzie. Przy ich komponowaniu obowiązuje niezmiennie jedna zasada: „ciasta na palec”, masy „na dwa palce”, a do tego jeszcze bakalie, lukier, czekolada. Wszystko czego dusza zapragnie. Ma być słodko i kolorowo. Mazurek, który przygotowałam w tym roku nie do końca spełnia te wymagania, zwłaszcza jeśli idzie o grubość masy. U mnie

Wiem co jem
Babka jogurtowa 107

się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość. Gotową babkę oblałam lukrem zrobionym z cukru pudru i jogurtu. Nie jest on wtedy taki przezroczysty i ma lekko kwaskowaty smak. Dodatkowo aby uzyskać ładny żółty kolor dodałam do niego kurkumy.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Babka piaskowa z ajerkoniakiem 100

jajcowa” babka piaskowa. Wprawdzie alkohol wyparował, ale zapach i smak ajerkoniaku jest bardzo dobrze wyczuwalny. Nie sposób poprzestać na jednym kawałku :) Na Święta planuję powtórkę, ale tym razem użyję lukru własnej roboty. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Zrolowana babka drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem 141

roku na moim świątecznym stole zagościła baba drożdżowa z kandyzowanymi owocami i kolorowym lukrem. Była lekka, pyszna i wspaniale się prezentowała J Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Muffinki cynamonowe 170

zrobić muffinki - bałwanki. Zarówno muffinki, jak i dekoracja są bardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami spożywczymi dorysowujemy oczy, nos, usta, guziki i gotowe. Prawda, że ładnie wyglądają? :) Składniki:  2 szklanki

Domowa Cookierenka Agi
Świąteczne pierniczki z ciasta dojrzewającego 190

puszki z piernikami wystarczy włożyć na kilka dni kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba, co jakiś czas przemieszać. Źródło: W kuchni Aganiok Po ostudzeniu pierniczki dowolnie udekorować, np. lukrem z tego przepisu. Pierniczki - witrażyki do powieszenia na choinkę

Domowa Cookierenka Agi
Muffinki cytrynowe z nasionami chia 158

składniki dodać do mokrych, krótko miksować. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 15 minut w temperaturze 190 °C (piekarnik wcześniej nagrzany). Po ostudzeniu można polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Źródło/ Inspiracja: somethingswanky.com

Domowa Cookierenka Agi
Oponki ziemniaczane 285

Szklanką lub filiżanką wykrawać kółka, a w każdym zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.  Źródło/ Inspiracja: wypiekibeaty.com.pl

Domowa Cookierenka Agi
Domowy ekstrakt miętowy 146

się uzbroić w cierpliwość i poczekać miesiąc, aż ekstrakt będzie gotowy. Jakie ma zastosowanie? Jako dodatek do: ciast, ciasteczek, mas (którymi przekładane są ciasta), kremów (którymi dekorowane są babeczki), lukru, lodów, kawy, herbaty, drinków. A teraz proporcje: wódki powinno być dwa razy więcej, niż mięty. Czyli: jeśli gałązki/ listki mięty zajmują nam pół szklanki, to musimy je zalać jedną szklanką

Domowa Cookierenka Agi
Babka cytrynowo-limonkowa 166

limonkowym lub cytrynowym) skórka otarta z (wcześniej sparzonej) cytryny skórka otarta z (wcześniej sparzonej) limonki   * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml   Do dekoracji: cukier puder lub lukier (z cukru pudru i soku z cytryny),  kandyzowana skórka cedratu do posypania Przygotowanie: Składniki powinny mieć temp. pokojową, należy je wyjąć z lodówki min. godzinę wcześniej. 1. Piekarnik

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto drożdżowe z żurawiną 163

posypać kruszonką. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C ok. 35-40 minut. 7. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem wg tego przepisu

Domowa Cookierenka Agi
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1167

krojoną skórkę pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie:   Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny

Domowa Cookierenka Agi
piernik na już! szybki i pyszny 142

ciasto do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Wyłączamy piernik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim piernik do ostudzenia. Można udekorować piernik dowolnie - polewą czekoladową, lukrem, cukrem pudrem... Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
bezglutenowe oponki serowe 117

wrzucimy za dużo obniży się temp. oleju. Gdy zauważymy, że się rumienią przewracamy je drugą stronę. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego! :) Wcześniej wspomniane kuleczki :) WYPRÓBUJ INNE PRZEPISY NA TŁUSTY CZWARTEK ! KLIK

chili & sugar