lukier - 7892 przepisów (strona:405/527)

Pączki z budyniem 222

cukru (1 op. po 40g) - 4 łyżki cukru - 3 i 1/3 szklanki mleka - 50g masła - 2 łyżki alkoholu (dałam wódkę, ale lepszy będzie spirytus) – opcjonalnie Dodatkowo: - tłuszcz do smażenia - lukier lub cukier puder do oprószenia     Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc dobrze jest przygotować je wieczorem. Szykujemy zaczyn. Z 250ml mleka odlewamy 3 łyżki, które dolewamy

mojewypiekiinietylko
Pączki 149

roztopionego masła 2 duże jajka (lub 3 małe) 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 4-5 łyżek cukru 2 łyżki spirytusu olej do smażenia konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń lukier lub cukier puder do dekoracji Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże kruszyny, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Małe gniazdka/ Pączki hiszpańskie 295

swoje gniazdka polałam ponczem cytrynowym (dlatego się tak "święcą") by nie były za słodkie (sok z połowy cytryny i łyżeczka cukru pudru delikatnie mieszamy) oczywiście można polać lukrem (cukier puder, sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody -ucieramy, aż będzie śnieżnobiały). Mmm Pycha! Znajdziesz u mnie i przepis na faworki . Polecam ! Zapraszam na Facebooka

NA MOIM TALERZU
PĄCZKI PIECZONE Z RÓŻĄ 275

podrosły. Tak przygotowane pączki piekę około10-15 minut w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku tak, aby pięknie się przyrumieniły. Studzę poza piekarnikiem. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem. SMACZNEGO! * Utarte płatki róży kupiłam na jarmarku żywności regionalnej w Zakopanem, można bez problemu zastąpić je konfiturą różaną bądź owocową, a także powidłami. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pączki bez mleka 242

cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe

prawdziwe jedzenie
oponki serowe z nutą pomarańczy 242

gotowego ciasta wycinamy pączki lub oponki. Następnie według uznania albo smażymy albo je pieczemy (około 25 minut w 180 stopniach aż się zarumienią). Gotowe można posypać cukrem pudrem albo lukrem. Smacznego tłustego czwartku

ciastkarnia na kruchym spodzie
Walentynkowe pierniczki 211

lekko podsypujemy mąką  wycinamy serduszka i inne kształty . Pieczemy 8-10 min w temperaturze 180 stopni. Dekoracje :  Gotowa masa cukrowa dostępna w wielu sklepach internetowych   Lukier królewski ( 2 szklanki cukru pudru plus 2 białka ucieramy na biały puch dodajemy barwniki spożywcze i nakładamy na pierniczki

Wypieki Uli
BŁYSKAWICZNE OPONKI SEROWE 3614

smażenie opanowałam już do perfekcji, wyszły idalnie puszyste, jaśniutkie (dałam do nich mniej ksylitolu bowiem dzieci zażyczyły sobie oponki z polewą). Dla mnie najsmaczniejsza była wersja bez dodatków (bez lukru i bez posypypywania mielonym ksylitolem), ale ja uwielbiam ciasta tylko delikatnie słodkie. Z podanych składników wychodzi ok.20-25 sztuk (mnie wyszło 21). Przepis znaleziony tutaj  . Składniki: - 250g dobrego białego sera

Smaczne Zdrowe
Pysznie maślane pączki z lekką cytrynową nutką. 190

Tłusty czwartek, dzień opływający w niezbyt zdrowe słodkie pyszności. Ale czym by on był bez takiego skąpanego w cukrze pudrze, czy lukrze pączka? Ja sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić.  Poza tym stare porzekadło prawi: Jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło. Wiec do dzieła. Składniki

Malinowe Pocałunki
Piernik litewski z bakaliami 187

żeby zmniejszyć szansę na zakalec. Jeśli robimy ciasto w jednej większej blaszce to pieczemy około 80 minut. W obu przypadkach należy sprawdzić ciasto patyczkiem przed wyjęciem. Wystudzić i polać lukrem lub czekoladą. Smacznego Post Piernik litewski z bakaliami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pączki z nadzieniem kajmakowym. 203

świeżych drożdży 100 g cukru 7 łyżek oleju 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki soli smalec lub olej do smażenia 1 puszka kajmaku lub marmolada cukier puder do posypania lub lukier Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką

O kuchni z uczuciem
Babka advokatowo- krówkowa 248

kawałki (np. 1 krówka na 4 części) krówki i delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w 170 stopniach przez około 60 minut. Po wystudzeniu gotową babkę polać przygotowanym wcześniej sosem, lukrem bądź czekoladą.  Babkę można mrozić, po rozmrożeniu nadal smakuje wybornie

Krakowskie smaki Ani
Paradoks czyli odchudzona oponka. 248

wersja z burakiem wygrywa wszystko. Zastąpiłam biały cukier cukrem brązowym, śmietanę jogurtem i okazało się, że da się zjeść, że smakuje i nikt nie umarł. A że nie ma lukru i nie pływało w oleju? No trudno. Jeśli chcecie spróbować to zapraszam. Nie przeraźcie się ilością składników. Wyszły cztery rodzaje oponek. Może na próbę zmniejszyć o połowę i zobaczyć

ladykitchen
SERNIK Z ROSĄ 407

delikatny. Pokryty fantastyczną bezą ze złotymi kropelkami imitującymi rosę robi furorę wśród wszystkich wielbicieli słodkości! Sernik idealny! Polecam! Ciekawostka! Kropelki rosy ( zwane również łzy teściowej ;) ) to nie polewa, nie lukier i nie żaden syrop klonowy! Te kropelki pojawiają się na wierzchu sernika dopiero po jego ostygnięciu! Ciężar bezy „wyciska” z sernika słodki płyn, który przebija się przez bezę

Ostra na Słodko
Muffiny ze śliwkami i muffiny z gruszkami 136

Piec w temp. 200 st. C do zrumienienia. 5. Muffiny ostudzić. W miseczce rozrobić cukier puder  z wodą i barwnikiem. Polać po muffinach ze śliwkami. Pozostawić do zastygnięcia lukru

A Ty Smakuj Mnie