Składniki: 800 g śliwek 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 4 jajka 250 g mąki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem migdałowy 4 żółtka 60 g drobnego cukru 50 g mąki 1/2 litra tłustego mleka 100 g mielonych migdałów 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice(...)ucieramy masło, cukier na jasną gładką masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, mąkę i proszek do pieczenia- cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wykładamy do formy równamy wierzch i układamy śliwki. Czas pieczenia: Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra-dół i pieczemy 50-60 minut sprawdzając ciasto wykałaczką Odstawiamy ciasto do ostygnięcia a w tym czasie przygotowujemy
Niezły Młyneknajpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko łyżka mleka cukier Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję na 10 w miarę równych kwadratów. Na każdym układam 2-4 połówki(...)śliwek, zawijam w kopertę, czyli łączę ze sobą naprzeciwległe rogi ciasta. Zlepiam. Układam na papierze do pieczenia, smaruję roztrzepanym z mlekiem jajkiem, posypuję dodatkowo cukrem i wstawiam do piekarnika. Piekę około 12-17 minut w 200 stopniach, aż pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPowidła śliwkowe w naszym domu zawsze przygotowywał do tej pory Piotr. Robił powidła ze śliwek węgierek, gdyż są doskonałe w smaku, mają idealną konsystencję. Ale ostatnim moim odkryciem są czerwone mirabelki. Pamiętam ich smak z dzieciństwa. Poprosiłam więc Piotra aby mi je przywiózł, drzewo z mirabelkami, które sobie upatrzyłam jest niczyje, mirabelki rosną sobie niedaleko działki mojego taty, w gąszczu(...)prosto z garnka A przepis na powidła śliwkowe jest bardzo prosty, wymaga też niewiele czasu jak na powidła. Czyli są to ekspresowe powidła śliwkowe. SKŁADNIKI: 1,5 kg śliwek mirabelek, 1/3 szklanki cukru, 1/3 karmelizowanego 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub karmel z wanilią w młynku od Kotanyi PRZYGOTOWANIE: Śliwki mirabelki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, przekładamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgoście już stoją przed drzwiami a w domu nie ma nic słodkiego ta tarta jest idealnym kryzysowym wyjściem . *** Tarta z kruszonką i śliwkami *** 200g mąki 100g masła 2 żółtka 50 g cukru pudru 3 łyżki mleka miseczka śliwek kruszonka: 50g mąki 50 g cukru 50 g masła 1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników 2. Wyłożyć(...)formę 27 cm i wstawić spód do piekarnika na 10 min 3. Ułożyć śliwki na cieście i posypać kruszonką . Piec w tem 180 przez kolejne
ciemna strona patelniSkładniki: 600 g dużych, słodkich śliwek 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 1 szklanka płatków migdałów Przygotowanie: Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier(...)gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na kawałki, wkładamy do miseczki. Przesiewamy do mniejszej miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka
Moja smaczna kuchniaDrożdżówki ze śliwkami śliwki bez pestek 0,5 kg mąki szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 10 g drożdży 1 jajko 6 łyżek masła 1/4 łyżeczki soli Drożdże wymieszałam z mlekiem i 1 łyżeczką cukru. W misce wyrobiłam ciasto (mąka, cukier, jajko, drożdże, sól, masło), które następnie podzieliłam na 15 równych części. Z każdej zrobiłam płaski placuszek, na środku którego(...)położyłam śliwkę. Ciasto zakleiłam, uformowałam kulkę. Wszystko pozostawiłam na 30- 40 min. do wyrośnięcia. Przed pieczeniem każdą bułkę posmarowałam roztopionym masłem i posypałam cukrem. Bułki wstawiłam na 30 min. do rozgrzanego na 150st. piekarnika. Po upieczeniu wystudziłam. Według mnie na drugi dzień są lepsze... ale to kwestia gustu ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Drożdżówki z pieczarkami Norweskie bułki szkolne
bastalenaKiedyś już robiłam takie kotleciki ..tym razem dodałam do mięsa śliwki suszone i smażyłam we frytkownicy .. skórki drobiowe 50 dkg mięsa mielonego śliwki suszone 1 cebula 2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego sól czosnkowa jajka bułka tarta Skórki wyczyścić , posypać przyprawą do drobiu i odstawić do lodówki na 12 godzin.Do mięsa(...)mielonego dodać jajko, pokrojoną cebulkę i doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, formować niewielkie kotleciki i nałożyć na kawałek skórki.Na środku położyć także śliwkę suszoną.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką.Obtoczyć w roztrzepanych i doprawionych jajkach ,a potem w bułce tartej. Smażyć w głębokim oleju lub we frytkownicy
Moje domowe kucharzenieorzechów i miodu..Przepis z ulotki dołączonej do pesso. 1 opakowanie pesso pszennego 100 g miodu - miodowej lawendy 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich Kresto 150 g rodzynek i śliwek suszonych Kresto 20 g masła Pesso zalać wrzącą wodą i odstawić na 5 minut aż napęcznieje.Rodzynki i śliwki namoczyć w letniej wodzie.Do ciepłego i rozdrobnionego widelcem pesso dodać(...)masło, miód, orzechy i odsączone śliwki z rodzynkami.Deser można spożywać na ciepło i na zimno
Moje domowe kucharzenieDżem z mirabelek - Dżem mirabelkowy Coś dla wielbicieli lekko kwaskowatego smaku dojrzewających w pełnym sierpniowym słońcu mirabelek. Wersja ze śliwek żółtych oraz czerwonych. Składniki: - 2 kg śliwek mirabelek (żółtych lub czerwonych) - 1 kg cukru - tak, tak dużo, a i tak będzie kwaśno :) - 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Śliwki myjemy, przesypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki wody. Mieszamy często do zagotowania. Zostawiamy
Słodka sielankapudru Dodatkowo: · mała puszka masy kajmakowej · 2 łyżki mleka · 70 g śliwek suszonych · kieliszek wódki · powidła śliwkowe · lukier kolorowy lub polewa czekoladowa(...)płatki migdałów Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką. Przesiać mąkę. Połączyć ją z cukrami i mączką migdałową. Przełożyć mąkę na blat. Dodać żółtka i pokrojone w kostkę masło. Nożem połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto. Ciasta zagniatać jak najkrócej. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około godzinę. Formę
Mania Gotowaniarodzynków namoczonych w ciepłej wodzie 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów 1/3 szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa(...)Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy kulki, obtaczamy je w orzechach lub wiórkach. Możemy przygotować również ulubioną polewę
Mania Gotowaniamąki 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 60 g cukru dark muscovado 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Powidła do przełożenia: 400 g powideł śliwkowych 100 g suszonych śliwek otarta skórka z 1/2 pomarańczy 1 laska cynamonu posypka dekoracyjna Ganache czekoladowy: 50 g czekolady (używam pół na pół mlecznej i gorzkiej) 50 g śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Przygotowanie(...)studzimy ciasto. Przygotowujemy w międzyczasie powidła. Startą skórkę pomarańczową zalewamy wrzątkiem, a następnie od razu przecedzamy za pomocą sitka. Wyciskamy delikatnie skórkę aby pozbyć się nadmiaru wody. Suszone śliwki kroimy w drobną kosteczkę. Powidła razem ze skórką pomarańczową, cynamonem i śliwkami gotujemy w rondelku, na małym ogniu, cały czas mieszając. Zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze
Mania GotowaniaKolejny pomysł na wykorzystanie oscypka, pyszne kieszonki z piersi kurczaka nadziewane wędzonym boczkiem i oscypkiem właśnie. Do tego aromatyczny sos z gruszek i suszonych śliwek z dodatkiem kolendry i goździków. Prawdziwe jesienne danie. Polecam! Składniki: - warkocz oscypkowy -pierś z kurczaka 2szt - boczek wędzony - 3 dojrzałe gruszki - 12 suszonych śliwek - kolendra - goździki - masło i oliwa z oliwek(...)sól i pieprz Pierś oprószamy przyprawą do kurczaka, robimy kieszonkę, do której wkładamy boczek i oscypka. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy kieszonki, gruszki pokrojone w ćwiartki, suszone śliwki, posypujemy kolendrą, dodajemy goździki, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku około 40 minut w temp. 200 stopni C. Smacznego! Kochani jeśli podoba się Wam mój blog, zachęcam do polecania
SMYKWKUCHNImąki pół kostki masła 1/3 szklanki cukru opakowanie cukru waniliowego jajo płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę do tarty, układamy na cieście pokrojone na ćwiartki śliwki, tak aby pokryły całą powierzchnię. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni C. Składniki na mus czekoladowy: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 200 ml śmietany
SMYKWKUCHNIszklanki mąki żytniej - 100 g wody Składniki mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin. Na ciasto główne: - w/w zaczyn - 2 szklanki mąki - 300g wody - łyżka soli - paczka śliwek - garść siemienia lnianego Konsystencja: gęste mokre ciasto, odstawiamy na 5 godzin. Pieczemy 60 minut. Chleb na zakwasie jest bardzo smaczny, specyficzna cecha to po upieczeniu dziurki w chlebie
SMYKWKUCHNI