piwa 15 dag roztopionego masła 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki cukru 3 całe jajka 3 żółtka Do nadziewania: konfitura, dżem, budyń, czekoladaWierzch: lukier, polewa, cukier puderDekoracja i nadzienie wg. upodobań Mąkę przesiać do miski, dodać suche składniki i wymieszać. Dodać jaja i żółtka, ciepłe mleko, piwo i zagniatamy na elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba
Apetyczna babeczkamarmurek. Formę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C na 50-60 minut. Upieczoną babkę zostawić do wystygnięcia, a następnie odwrócić ją na przygotowaną deskę. Wierzch polać lukrem z cukru pudru i soku z limonki lub gotową masą, udekorować cienkimi paseczkami skórki z limonki.źródło ,,wielka księga ciast
Apetyczna babeczkazamrażarce. Po wyciągnięciu wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Pieczemy w piekarniku na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10 minut w 170 stopniach. Dekorujemy lukrem
Aga w kuchniZrobiłam także pyszny soczek z grapefruitów.... Z otrzymanego soku można zrobić smakowy lukier do ozdabiania ciastek oraz pyszną egzotyczną babkę
Aga w kuchniprzez 3 minuty. Następnie masę serową przełożyłam do babeczek (użyłam kupnych, gotowych babeczek). Ułożyłam je na blaszce i piekłam 20 minut w 180 stopniach. Wyjęłam, gdy ostygły polałam żółtym lukrem i posypałam posypką. Deser jest tak prosty, że wyjdzie on każdemu
Aga w kuchniCiasteczka pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i napełniamy nią szprycę. Dekorujemy ciasteczka, m&m's przyklejamy czekoladą lub lukrem
Aga w kuchniszczególności bułeczki na słodko. Świetnie sprawdziły się u nas właśnie te bułeczki - warkocze z ciasta drożdżowego na bazie maślanki oraz oleju rzepakowego. Wypełnione słodkimi świeżymi malinami i polane lukrem. Idealne zarówno na śniadanie jak i na deser;) Składniki: 350g-400g mąki pszennej, 150g mąki krupczatki, 30g świeżych drożdży, 3 jajka, 3/4 szklanki maślanki, 1/2 szklanki
Z miłości do słodkościpatyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć z piekarnika. Ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. Po całkowitym wystygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem i posypać bakaliami
Kulinarne przygody Gatitysię ją bardzo szybko, tyle ile nagrzewa się piekarnik. A udekorowanie jej zależny od Waszej inwencji. Moją delikatnie ozdobiłam polewą z białej czekolady, ale możecie wykorzystać do niej klasyczny lukier lub po prostu cukier puder.Serdecznie polecam na świąteczny stół.Inspiracja Najsmaczniejsze.pl Babka majonezowa Składniki: 100 ml delikatnego majonezu 100 g mąki ziemniaczanej 70 g mąki pszennej
Kulinarne przygody Gatitygrubą końcówką. Masę wlewać do formy do donutów, do około 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 - 18 minut. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Sto kolorów kuchnikostkę. Wciskam po kilka sztuk w ciasto. Wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni i piekę 20-22 minuty, do tzw. "suchego" patyczka. Studzę poza piekarnikiem. Można przyozdobić lukrem lub cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwycinam ciasteczka, dziurkuję Układam na blasze w niewielkich odstępach Piekę ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Jeśli starczy nam czasu to ozdobić lukrem :) mnie już nie starczyło
Proste Potrawycukru pudru, łyżka masła. Cukier zmieszałam z kakaem, dodałam gorącej wody oraz masło. Podgrzewałam w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszałam, by się nie przypaliło, . Gorącym lukrem kakaowym polałam ciasto. Moje ciasto ucierałam tym razem metodą super tradycyjną, bo w makutrze... Można upiec w formie która mieści się w prodiżu
Proste Potrawyschłodzeniu rozwałkować na grubość 4 mm , podsypując mąką Wykrawać gwiazdki, piec w temp. 180 stopni C przez około 12-15 min Studzić na kratce, można ozdobić dekoracyjnie czekoladą lub lukrem :) Przepis podpatrzony gdzieś na blogach w sieci
Proste Potrawy